Egyéb

Napközben: változnak a vasúti menetrendek

A december 14-i adás tartalmából.
 

– December 10-től új menetrend lépett életbe a magyarországi vasutakon. Ezzel együtt számos változást észlelhetnek az utasok. Olcsóbbak lettek az e-vonatjegyek: egyes esetekben 5, 10, de akár 20 százalékkal kevesebbért is megválthatók a jegyek. Ugyanakkor egyes vonalakon jelentős menetrendi változás is történt: például 10 év után ismét megindult a vonatközlekedés Győr és Pozsony között. Mit jelent mindez a gyakorlatban és hogyan készülnek a vasúttársaságok az ünnepekre? Erről beszélünk 9 óra után

Hallgassa meg!

– Házon való osztozkodás vagy éppen szülői felügyeleti jog. Egy –egy válás vagy éppen örökösödési per akár évekig is elhúzódhat, ha a felek nem tudnak megegyezni. A magyar bíróságokon 2013 óta alternatív vitarendező eljárást is igénybe lehet venni, amely segíthet a feleknek a vitás ügyek gyorsabb rendezésében. Az Európai Bizottság 2017-es Igazságügyi Eredménytábláján az alternatív vitarendezési módszerek használatának előmozdítása és ösztönzése terén a magyar bíróságok első helyen állnak-derült ki egy nemrég tartott nemzetközi konferencián. Mikor milyen esetekben és hogyan tud segíteni az alternatív vitarendezés? Ezzel foglalkozunk fél 10-től.

Hallgassa meg!

– Néhány kattintás és máris segítséget kérhetnek, vagy éppen olvasgathatnak, tájékozódhatnak, csetelhetnek, közösségben – virtuális közösségben lehetnek azok az idősek is, akik nem vagy nagyon nehezen tudnak mozogni, esetleg ágyhoz kötöttek. Megkezdődött az idősügyi program számítógépeinek kiosztása. Mit jelenthet mindez az idősek számára mindennapokban? Erről beszélünk 10 óra után.

Hallgassa meg!

– Karácsonykor és szilveszterkor sokan döntenek úgy, hogy nem otthon, hanem hotelekben töltik az ünnepeket. De hogyan lehet kellemes az ünnep, anélkül hogy a vendégek zavarnák egymást? Gyerekzsivaj, és ittas ricsajozó társaság – ezek a legzavaróbbak a vendégek számára, derült ki egy friss felmérésből. Hogyan lehet kezelni a panaszkodó vendégeket? Mi az, ami elvárható és mi az, ami nem a szállásadók és a vendégek részéről? Hotel etikett és problémás esetek fél 11-től.

Hallgassa meg!


Napközben – Kossuth – december 14., csütörtök, 9.00

Műsorvezető: Banner Géza
Szerkesztő Gergácz Anikó

Videó ajánló

Olvasson tovább