Fölszállott a páva - 2017

Fölszállott a páva: jönnek a középdöntők!

A Fölszállott a páva elődöntőiből továbbjutók két középdöntőben állhatnak ismét rajthoz.

Az első megmérettetésen két erdélyi, a másodikban ugyancsak két erdélyi és egy felvidéki induló lép fel.

A Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny két középdöntőjében ismét két tucat induló mutathatja be tudását. Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorába ezen a héten az Ördöngös Zenekar és Eötvös Remus Erdélyből érkezik.

A verseny összekovácsolta a csapatot, most a zenei pontosításokra koncentrálunk – beszél a verseny tapasztalatairól Miklós Hunor, a zenekar prímása. – Nyereségnek éreztük mindkét továbbjutást, amikor meghallottuk a jó hírt, nem is fogtuk fel talán, mi is történt velünk. Az otthoni fogadtatás is emlékezetes volt, még szamosújvári román hírportál is gratulált nekünk. A zeneválasztásban ezúttal messzebbre tekintünk, és a középdöntőre kalotaszegi válogatással készülünk.”
Ördöngös20171211

A verseny egyik legnagyobb egyénisége Eötvös Remus, a szívvel-lélekkel szereplő őrkői énekes. A család barátja, ügyeinek intézője, a kiváló pedagógus Szabó Etelka beszél a cigány őstehetségről, elmondása szerint a válogatót és az elődöntőt Remus minimális izgalommal, őszintén, tiszta szívvel, ősei hitével dolgozta végig. Mélyen vallásos, katolikus ember, aki „Drága Jézus segíts meg” imával lépett mindig színpadra. Ezúttal is, az őrkői öregektől tanult dalcsokorral kedveskedik a nézőknek.
Eötvös20171211

A második középdöntőbe külhonból a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a gyimesközéploki Tatrospart Néptánccsoport és a pusztinai Veres Mihaela került be.
Ilosvai_nagyida

Egy szórványban élőnek nagyon jólesett a figyelem, s a siker – értékeli a továbbjutást Kupec Mihály, a felvidéki együttes művészeti vezetője. – Hétvégén egy születésnapra voltunk hivatalosak, s a meghívottak nemcsak az ünnepeltet, de minket is meleg szívvel köszöntöttek. Közeledik karácsony, így a középdöntőre egy gömöri betlehemes szokást elevenítünk fel.”

„Nagy sikernek lehettünk tanúi, egész Gyimes völgye rólunk beszél –osztja meg gondolatait az eredményükről Antal Tibor a Tatrospart Néptánccsoport alapítója. – Egy kis pihenés következik, de már előre tekintünk, a középdöntő csángó lakodalmassal állunk színpadra.”
Tatrospart

„Szinte hihetetlen, hogy egy igazi tehetség előzmények nélkül ért el ilyen szép eredményt – mondja büszkén Földesi Jánosné, Mihaela felkészítő tanára. – Két település ünnepelt, Szombathely és Pusztina. Tanítványom két testvére Franciaországban és Németországban nézték végig a versenyt, s könnyes szemmel örültek testvérük sikerének. A középdöntőre széki népdalokkal, lassúval és négyessel készülünk.
Veres_Mihaela(2)

Az első középdöntőben a következő versenyzők állnak színpadra:
Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes
Fekete Borbála
Cruz Heather Laura – Demarcsek Dániel
Király Dávid
Nógrád Táncegyüttes
Eötvös Remus
Haraszti József
Ördöngös Zenekar
Pendely Énekegyüttes
Glonczi Rodrigó
Debreczeni-Kis Helga
Debreceni Hajdú Táncegyüttes

A középdöntőket a döntő december 29-én követi, ahol a négy kategória győztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

Adás: 2017. december 15., 22., péntek (Duna 20.25)   Az adások megtekinthetők:

www.mediaklikk.hu/pava