Vasárnapi újság: Csütörtökön meghallgatást tartottak Magyarországról az Európai Parlament szakbizottságában

A december 10-i adás tartalmából.
 

Az 1956-os forradalom és a szabadságharc fegyveres leverése utáni megtorlás idején az MSZMP vezetése, élén Kádár Jánossal természetesnek vette, hogy közvetlenül beleszól a bíróságok munkájába. Ezt jól mutatja egy hatvan évvel ezelőtti párthatározat. A 1957 december 10-én született dokumentum szerint az eddig meghozott ítéletek a forradalmárok esetében nem elég szigorúak. A párthatározat megszületésekor hangzott el Biszku Béla hírhedett kijelentése is, amely kevesellte a halálosítéletek számát. De miért volt szűkség a szigorításra, erre keresi a választ Hatos Gyula Zinner Tibor történésszel. Archív felvételen Marosán Györgyöt hallják.

Hallgassa meg!

Erős hadsereg, független állam, adók, és szigorú törvények, Hunyadi Mátyásra a közép európai térség egyik stabilizáló politikusaként tekintenek, akitől a pápával egyetemben azt remélték, hogy megvédi a keresztény Európát. Nem csak 16 ezer lovas székely és 16 ezer gyalogos székely gyarapította seregét, de a feketesereg német és cseh zsoldosai is garantálták a védelmet a hódító iszlámmal szemben. A nagy magyar uralkodó lovas szobra ma is uralja szülővárosa, Kolozsvár főterét., és persze evvel több konfliktusra is okot ad. Mégis az erdélyi magyar értelmiség összefogva anyaországi társaikkal méltó módon, egy emlékévvel készülnek a következő évfordulóra. Lomniczi Zoltánnal Ifj. Tóth György beszélget.

Hallgassa meg!

Az okos pályaválasztás könnyebbé teheti egész életünket. Érdemes mérlegelni, mihez értünk, milyen lehetőségeink vannak, melyek a hiányszakmák, vagy a jól fizető területek. Az általános iskolák működési rendszerében most olyan változás tapasztalható, ami talán segít a gyakorló pedagógusnak is a tájékozódásban és tájékoztatásban. Ez utóbbira nagy szűksége van szülőnek és a tanulónak egyaránt. Zsoldos Barnabás összeállítása.

Hallgassa meg!

A református közösséget szolgálja  a közelmúltban Rimaszombatban átadott Csillagház, mely megépítését a magyar kormány is segítette. A nagy múltú épület egykor a földbirtokos  Samorjai házaspáré volt. Jelenleg 3 tárlat látható az épületben,az egyik a Rimaszombatból elszármazott A.Tóth Sándor festő- és bábművész alkotásaiból nyílt állandó kiállítás, melynek anyagát  fia adományozta a szülővárosnak. Mács Ildikó összeállításában, először B.Kovács Istvánt a református tudományos gyűjtemények igazgatóját kérdezi.

Hallgassa meg!

Csütörtökön meghallgatást tartottak Magyarországról az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságában. A magyar kormányt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte az ülésen, ahol már nem is a támadások voltak meglepőek, inkább az, hogy a vártnál sokkal többen álltak ki Magyarország mellett. Úgy tűnik lassan változik a hivatalos európai álláspont. (A meghallgatáson egyébként részt vett a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője, illetve az Alapjogokért Központ igazgatója is. Az ülés elején felszólaló holland zöldpárti EP-képviselő szerint Magyarországon a jogállamiság, a demokrácia és az alapjogok sérültek.) Támadásokról és tapasztalatokról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Nagy Katalin kérdezi.

Hallgassa meg!

A pontot az íre nem az európai bíróság, hanem a nemzetállamok teszik, melyek szuverének, és joguk van törvényeket alkotni. Mégis mire jó, hogy az európai közösség „eljogaisítja” a konfliktusokat, hajánál fogva előrángatott abszurd érvekkel támad? Az európai bizottság 3 pert indított most Magyarországgal szemben az európai bíróság előtt, a civil törvény, a felsőoktatási jogszabály-módosítás, illetve a menekültkvóták elutasítása miatt . Juhász Zsolt Mráz Ágostonnal és Zárug Péter Farkast kérdezi.

Hallgassa meg!

A hamis, embertelen ideológiákkal szembeni ellenállásban legfontosabb szövetségesünk a kereszténység– mondta Balogh Zoltán a héten a Petőfi díj átnyújtásakor, melyet idén Krakkó nyugalmazott érseke, Sztaniszlaw Dziwisz bíboros kapott.A díjazott kiválasztása jelzi, hogy melyek a „számunkra fontos” értékek. – hangsúlyozta a miniszter, a szabadság, minden ember, Közép-Európa és benne Magyar- és Lengyelország szabadsága ilyenek, amelyet Stanislaw Dziwisz egész életével szolgált. A díjátadón a Terror háza múzeumban Ifj. Tóth György járt.

Hallgassa meg!

Harvey Weinstein filmproducerrel kezdődött. Nálunk Marton László és Kerényi Miklós Gábor rendezők, Varnus Xavér orgonaművész után most Havas Henrik újságíró került egy besorolás alá. Azzal vádolják őket, hogy szexuálisan zaklattak fiatal nőket és férfiakat. A botrány egyre dagad, de mi van a háttérben? A kriminológust kérdezi Nagy Katalin.

Hallgassa meg!

Rengeteg textilt és ruhaneműt képes felhalmozni egy-egy család a lakás különböző eldugott pontjain és ezekkel gyakran évekig nem történik semmi. Pedig ha van ötlet és anyag, már csupán a megvalósításra kellene időt-energiát szánni. Kudron Anna és Szabó Viktória néhány évvel ezelőtt, a Nyugati-téren ücsörögve döntött úgy, hogy kezdenek valamit az évek alatt összegyűlt tudással és a rózsaszín pónilovakkal is. Lehetőséget, varrógépet, varrónőt és társaságot is adnak a munkához. December 15-én sapkavarrásra várják a jelentkezőket, másnap pedig karácsonyi díszeket, dekorációkat lehet készíteni velük. A belvárosi PinkPóniló varrodában Bicsák Eszter járt.

Hallgassa meg!

Hamvas Béla író, filozófus, a XX. század egyik legmeghatározóbb gondolkodója volt, aki életében nem kaphatta meg az őt megillető elismerést. Egyszerűen azért, mert vitában állt Lukács Györggyel, a rákosista hatalom főideológusával. Ez pedig nem jelentett jót az álmoskönyv szerint. Tudom, sovány vigasz, de Hamvas Bélát akkor is olvasni fogják, amikor már senki sem ismeri Lukács nevét. Hamvas a “tizedik múzsa” műfajának tartotta az esszét, a rövid tanulmányt, melyekből most újabb kötet jelent meg. A bemutatón Nagy Katalin járt.

Hallgassa meg!

Vasárnapi újság – Kossuth – december 10., vasárnap, 6:00

Szerkesztő: Nagy Katalin
Műsorvezető: Horváth Ágnes
Zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább