×

Ukrán nemzetiségi műsor: az Akvarell együttes

A december 8-ai adás tartalmából
 

Az „Adventi Akvarellek” ünnepi koncert

December 1-jén az Ukrán Kulturális Központban megrendezésre került az „Adventi Akvarellek” ünnepi koncert.  Az este főszereplői az „AKVARELL” együttes (Szécsi Viktória ének, Vihula Mihajlo gitár) és az „UKRÁN DALLAMOK” zenészei (Zán András cselló, Gereta Natália zongora) voltak. A fellépés érdekessége, hogy az összes elhangzott mű zenéjét Vihula Mihajlo szerezte, mégpedig:

-„Ki a hős” (Regős Sandor szövege),

-«A lélek színe» (Dmitro Pavlicsko szövege),

«Falusi csendélet» (hangszerszólam),

-«Tudni akarom» (Lina Kosztenko szövege),

-«Vártalak téged» (Valentina Zincsenko szövege),

«Aj, a mezőn virágzik a kánya (népdal),

«Az én Ukrajnám» (Marija Romanovics szövege).

A koncert folyamán az „AKVARELL” formáció albumbemutatóra is sor került, néhány, az albumhoz tartozó dalt élő előadásban is meghallgathattak a vendégek: Viszel magaddal”, „Most még ne”, „Üzenet”, „Megérintett”.

Az „AKVARELL” együttes

A formáció tagjai: Szécsi Viktória (ének), Vihula Mihajlo (gitár),  Parai Roland (ütős hangszerek) és Blaskovics Bence (cselló). A formáció ars poétikája: ún. akvarell-sanzon stílusú dalokkal-zenékkel egyfajta sajátosan új élmény nyújtása mindazok számára, akik fogékonyak a szöveg mondanivalójának színvonalára. Míves zene, költői igényű szép–okos–komoly- lírai-szellemes, az emberi lét apró mozzanatait, a természet szépségét, a „létezésnek édes örömét” és nem mindig örömét, érzelemmel, olykor ironikusan bemutató szöveggel harmóniában. A megzenésített versek a hangulatfestés eszközeivel, anyanyelvünk gazdag kínálatával kívánnak hatni, elgondolkodtatni.

Szécsi Viktória (1995, Miskolc) 10 éves korától foglalkozik zenével, énekkel, tánccal. Jelenleg az ELTE nyelvszakos hallgatója. Négy évig a Miskolci Egressy Béni művészeti Iskola Magánének Szakára járt, ahol 2013-ban a zeneiskola Nívó – díj” – jal tüntetette ki. A 2013-14-es évadban tagja volt a Budapesti Rock és Musical Színháznak. Több regionális illetve országos könnyűzenei verseny győztese volt. Otthonosan mozog a koncertek világában, rendszeresen kap meghívásokat önálló fellépésekre, valamint színpadi produkciókra. Az igényesség közvetítése a célja, hiszen ez áll hozzá közel.

Vihula Mihajlo (1981, Huszt) gitárművész, zeneszerző Zenei tanulmányait Ungváron illetve Lviv-ban végezte, ahol gitárművész, zeneszerző és karmesteri képesítést szerzett. 2006-óta a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozik. Tíz éve aktívan szerepel a Balatonfüredi Gitárfesztiválon, 2008-ban a Siófoki Nemzetközi Művészeti versenyen gitárművészként arany diplomát nyert. A NobilArt Művészeti Egyesület és a SEGOVIA Gitárszaküzlet által kiírt nemzetközi zeneszerzői versenyen II. Díjat nyert. 2015-ben a Nemzeti Művelődési Intézet a „PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE” díjat adományozta Vihula Mihajlonak. 2014-ben magyar állampolgár lett.·Zeneszerzőként több mint 170 művet írt (operák, gitárdarabok, könnyűzenei dalok, stb.)

Parai Roland (1981, Miskolc) Több, mint 15 éve játszik aktívan ütős hangszeren. Az elmúlt 8 évben az autentikus kézi ütős hangszerek felé orientálódott, mint djembe, darbuka, konga, cajon, udu stb. Több zenekar aktív tagja volt. Jelenleg is több zenei projektben vesz részt session zenészként, emellett csoportos ritmusterápiákkal foglalkozik, a Steel City Drummers dobkör alapítójaként.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább