Szombat reggel: az Atacama-sivatag a Föld egyik legszárazabb, lakott régiója

A december 9-i adás tartalmából.
 

A Nobel-díjak hivatalos bejelentése ősszel megtörtént, viszont a hagyományok szerint vasárnap adja át a svéd király az elismeréseket Stockholmban. Az idei Nobel-napot azonban botrányok övezik. Zaklatás, és kiszivárogtatás – ezek a hívószavak. A kérdés csak az, milyen hatással lesznek az események a Nobel-díj presztízsére és a svéd királyi akadémia munkájára.

Hallgassa meg!

300 km/óra – ennyivel hasítanak az Eurostar vonatok London és Párizs között. Régóta tervezik, úgy tűnik, az elkövetkező 10 évben megvalósul a gyorsvasút meghosszabbítása Nagy-Britanniában Birmingham, Manchester és Leeds felé. Jelenleg is zajlik egy nagyszabású vasúti beruházás a szigetországban, amit Európa egyik legnagyobb vasútépítéseként emlegetnek. Ez a CrossRail, ami elsősorban London környékét érinti, és amelynek vágányai számos szakaszon mélyen, a főváros alatt haladnak.

Hallgassa meg!

Tavaly egy amerikai kutatócsoport 115 évben maximalizálta az ember élettartamát, de izraeli tudósok szerint az öregedés folyamatának késleltetésével ez az idő meghosszabbítható. Eddig a bizonyítottan legmagasabb korú ember egy 122 évet élt francia nő volt, aki 1875-ben született és 1997-ben halt meg. De mit jelent a késleltetés?

Hallgassa meg!

Demográfiai zuhanórepülésben Szerbia: az utóbbi tíz évben több mint 350 ezerrel csökkent az ország lakosságának száma. A központi statisztikai hivatal becslései szerint a természetes fogyás továbbra is hasonló ütemben folytatódik, így 2030-ra biztosan hétmillió fő alá csökken a nyugat-balkáni népessége.

Hallgassa meg!

Minden telefon, laptop, tablet elkészítéséhez használnak ritka fémeket. kis mennyiségben ugyan, de legkevesebb 40 félét. Ezek közül a dél-amerikai kontinensen bányásznak. A bányatársaságok gyakran semmibe veszik a környezetvédelmi előírásokat, a bányászok rossz körülmények között, kiszámíthatatlan munkaidőben, igen kevés pénzért dolgoznak nekik. El Salvador kormánya idén tavasszal történelmi döntést hozott: törvényben tiltotta be a bányászatot. Hosszú folyamat eredménye ez, ami rengeteg munkát ad a jövőben is, hiszen gazdasági szempontból az egész országot át kell alakítani. (Pedro Cabezas)

Hallgassa meg!

A Föld egyik legzordabb és legszárazabb lakott régiója, ahol a világ legmagasabb vulkánja is található. Ez az Atacama-sivatag Chilében. Magyar tudósok évek óta végeznek itt kutatásokat a klímaváltozással kapcsolatban. A munka 2012-ben indult, azóta Chilében a programot stratégiai fontosságúnak minősítették, hiszen a globális felmelegedés itt is érezteti hatását. Az olvadékvizek azonban mérsékelhetik az ásványkincsekben bővelkedő terület ivóvízproblémáit. A magashegyi expedíciók során a magyar tudósok kiépítették a Föld legmagasabban húzódó mérőrendszerét. A szakemberek pedig most saját kutatóbázist is kapnak, amelyet a jövő év elején vehetnek birtokba. (Nagy Balázs geográfus)

Hallgassa meg!

Egyre többet ér a brit királyi család, mint márka. II. Erzsébet és rokonai olyan világcégekkel szerepelnek a dobogón, mint az Apple és a Google, de nyomukban ott van a Microsoft és a Facebook is. Időről időre készülnek haosnló ranglisták, ahhoz, hogy a királyi család is felkerüljön ezekre az kell, hogy a készítők úgy tekintsenek az uralkodó famíliára, mintha az egy nagyvállalat volna. De hogyan számolnak a marketingesek és a legbefolyásosabb pénzügyi lapok?

Hallgassa meg!

A Winklevoss fivérek az elsők, akik a bitcoin virtuális devizába való befektetéseiknek köszönhetően váltak milliárdossá – írta a The Sunday Telegraph. Tyler és Cameron a Mark Zuckerberggel, a Facebook elnök-vezérigazgatójával a közösségi oldalhoz köthető szellemi tulajdonjogról kötött peren kívüli egyezséggel vál ismertté. A testvérek több mint négy éve 11 millió dollárért felvásárolták a világ bitcoin készletének 1 százalékát. A virtuális valuta akkori árfolyama 120 dollár volt, azóta a bitcoin rekordokat döntöget.

Hallgassa meg!

Marokkó színes: hogyan tudták elérni a berberek, hogy az ő nyelvükön is kiírják a helységnévtáblákat, üzletek feliratait? Így mindenhol három nyelv látható. Marokkói, francia és berber. Össze lehet hasonlítani a három nyelvet, a három világot. Interjú Tromler Miklós nagykövettel Marakeshben.

Hallgassa meg!

Új-Zéland növényei

Hallgassa meg!

Nemzetközi kulturális összefoglaló

Hallgassa meg!

Nemzetközi sport: Klub VB és a Real Madrid

Hallgassa meg!

Kossuth Rádió – Szombat reggel – december 9., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Kránitz Balázs

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább