Egy hazában: Advent Zágrábban

A december 10-i adás tartalmából.
 

Viszontlátogatást tett a múlt héten Budapesten, a Szerb Országos Önkormányzatnál a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács 18 fős küldöttsége. A Parlamentben tartott együttes ülés elején Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a jelenlévőket, akik idei tevékenységük eredményeinek ismertetése mellett, elfogadtak egy közös díj alapításáról szóló javaslatot, valamint megállapodást írtak alá a budapesti Szerb Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet együttműködéséről. A két szervezet találkozójának jelentőségéről Rádity Milenkó elsőként Latorcai Jánost kérdezte.

Vitázik a világ Ifjúsága – az országos selejtezők és döntők után idén ősszel Tallinban rendezték meg  a német nyelvű vitaverseny egy hetes nemzetközi döntőjét, amelyen a budapesti Osztrák Gimnázium diákja, Budai Franciska és a 20. kerületi Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója, Dömötör-Nagy Dóra képviselte Magyarországot. Franciska az elődöntőbe jutott, Dóra pedig a 11. nemzetközi döntő harmadik helyezettje lett. Schulteisz Gábor összeállításában Lukács Albin kérdezi őket tallini élményeikről, először Dömötör-Nagy Dórát.

Ahogyan legutóbbi műsorunkban röviden már hírt adtunk róla: A kesztölci széles határban címmel  jelent meg a pilisi szlovákok népdalkincsét bemutató kiadvány. A könyvet szerdán mutatták be Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A kötet szerkesztője és gyűjtője Király Katalin néprajzkutató, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója volt, Makai Ildikó kérte mikrofon elé.

Az Arad Megyei Kulturális Központ szervezésében Nemzetközi Folklórfesztivált tartottak nemrégiben Aradon. Az eseményre Magyarországról, Szerbiából és természetesen Romániából hívtak művészeket. Közöttük volt az Eleki Román Hagyományőrző Néptáncegyüttes is. Bágy György, a csoport vezetője először arról számolt be Bauer Ádámnak, hogy eredetileg szeptember közepén kellett volna megrendezni a szabadtéri előadást, de éppen akkor nagy vihar csapott le Aradra.

A Baranyai Horvátok Egyesülete már az év elején tervbe vette, hogy a tagsággal ellátogat Zágrábba. Egyrészt, megnézni a főváros nevezetességeit télen is, illetve meglátogatni az Európa legszebbjének kikiáltott Karácsonyi Vásárt. Hazafelé jövet a kirándulás résztvevői megálltak a „Karácsonyi Mese” helyszínén is. Az Advent első vasárnapján tett utazás tapasztalatairól Füri Tamás kérdezte Stivics Ramónát és Kovácsevics Fruzsinát.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – december 10., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább