Vers napról napra - 50. hét

A december 11. és 17. közötti tartalomból
 

December 11., hétfő:
Puskin
Alekszandr Szergejevics Puskin életművének csúcspontját talán világhírű verses regénye, az Anyegin megírása jelentette. Tatjána levelét Ruttkai Éva előadásában hallják.

Hallgassa meg!

December 12., kedd:

Kassák Lajos
„Ha azt mondjuk: magyar avantgarde – ez mindenekelőtt Kassák Lajos. Ha azt mondjuk: magyar szabad vers – ez mindenekelőtt Kassák Lajos. Jellemző, hogy azóta is viták folynak költészete körül. Ez bizonyítja, hogy élő és ható költészet. Sajátos varázsú költészet: lehet szidalmazni, és lehet lelkesedni érte, csak közömbösen nem állhat senki sem a kassáki életmű előtt.” – Hegedüs Géza. Kassák Lajos versét Básti Lajos előadásában hallják.
– Hazafelé a folyóparton 

Hallgassa meg!

December 13., szerda:

Vas István
“Vas István verseiből egy olyan ember szól, akinek legfőbb célja, hogy megértse önmagát meg a világot, s ezzel az eltökélt, következetes igényével bennem, olvasójában, felebarátjában természetes reményt, sőt hitet támaszt: hátha csakugyan megérthetem én is önmagam meg a világot „– Réz Pál. Básti Lajost hallják.
– Nem számít

Hallgassa meg!

December 14., csütörtök:

Arany János
200 éve született Arany János. „Minden szál hozzá vezet és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja” – Szerb Antal. Arany János verseit Ajtay Andor és Mádi Szabó Gábor előadásában hallják.
Évek, ti még jövendő évek
– Balzsamcsepp 

Hallgassa meg!

December 15., péntek:

Federico García Lorca
„García Lorca élete bizonyítja, költőnek rendszerint születik az ember. A spanyol költő és drámaíró szembe megy a kánonnal, fütyül az irodalmi kurzusra, lovagjaira.
A kor fiatal futuristái, expresszionistái szabadverseket gyártanak, Lorca a spanyol népdal formavilágából hozza a nyelvet, a kisember vágyairól, szerelmeiről, harcairól ír.”– Onagy Zoltán. García Lorca versét Lőte Attila előadásában hallják.

Hallgassa meg!

– Granáda

December 16., szombat:
Csoóri Sándor
„Az igazi költészet mindig szembesülés az igaztalan, romboló élettel, miközben a legforróbb vágyakozás is arra, hogy a teljesség átélői és birtokosai lehessünk. Legyen szó szabadságról, szerelemről, szellemről, a lét legdrámaibb kérdéseiről.”– Csoóri Sándor. A költőt és Sinkó Lászlót hallják.

Hallgassa meg!

– A diók megremegnek 
– Hó emléke 

December 17., vasárnap:
Visky András
Harmatozzatok, Égi magasok! Téged vár epedve a halandók lelke. Jöjj elédes Üdvözítőnk!
– éneklik ezekben a hetekben a hajnali miséken a templomokban. Visky András versét László Zsolt mondja el.

Hallgassa meg!

– Advent 

Vers napról napra – Kossuth – december 11 –  17., 20:53

A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább