×

Ukrán nemzetiségi műsor: Evhen Csolij budapesti látogatása

A december 1-jei adás tartalmából.

Evhen Csolij, az Ukrán Világkongresszus elnöke Budapesti látogatását az 1932-1933-as Ukrajnai Holodomor (Éhínség) áldozatainak emléke előtt tisztelegve kezdte.

November 26-án az Országos Ukrán Önkormányzatban közös imával és a „LeonVoci” ukrán kvartett előadásában rekviem-koncerttel emlékeztek az 1932-1933-as Ukrajnai Éhínség ártatlan áldozataira. A megemlékező rendezvényre Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége és a magyarországi ukrán közösség által közösen szervezett megemlékező rendezvénysorozat keretében került sor.

A megemlékező rendezvényen részt vet Evhen Csolij, az Ukrán Világkongresszus elnöke, aki e napon kezdte meg Budapesti látogatását.

Az egybegyűltek előtt rövid üdvözlő beszédet mondott Nepop Ljubov, Ukrajna  magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Evhen Csolij, az Ukrán Világkongresszus elnöke, Jurij Kravcsenko, az országos Ukrán Önkormányzat elnöke, valamint Jaroszlava Hortyányi, az ukrán kisebbség parlamenti szószólója.

Az egybegyűltek egy perc néma csenddel emlékeztek a  Holodomor áldozatairól, a Mennyei Század hőseiről és Ukrajna védelmezőiről, akik életüket áldozták az orosz agresszió megállításában, valamint az Ukrajna elleni orosz agresszió civil áldozatairól.

A megemlékező rendezvény keretében Evhen Csolij, az Ukrán Világkongresszus elnöke, Nepop Ljubov, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Kravcsenkó György, az Országos Ukrán Önkormányzat Elnöke, és Jaroszlava Hortyányi, az ukrán közösség parlamenti szószólója közösen megkoszorúzták a Holodomor ártatlan áldozatainak budapesti emlékművét.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább