Egy hazában: 35 éves a pécsi horvát klub

A december 3-i adás tartalmából.
 

A pécsi horvát klub 1982. december 2-án, 35 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuját, névadója August Senoa, a horvátok egyik legnagyobb írója volt. A kezdetekről Sákán Tímea, az egykori klubvezetőt, Hepp Mihályt, a magyarországi horvátok parlamenti szószólóját kérdezte.

25 éves múltra tekint vissza a Mohácshoz közeli Babarc és a németországi Willingshausen testvérkapcsolata. Bár az évek során sok minden változott, a települések vezetői fontosabbnak érzik ezt a kapcsolatot mint valaha. Ezért is újították meg az évforduló alkalmával a testvérkapcsolati megállapodást a Baranya megyei településen. Mint Babarc polgármestere Pécsi Sándor Schulteisz Gábornak elmondta: a kezdetektől támogatta a partnerkapcsolat létesítését.

Az első drón, Niagara-energiarendszer, távirányítású hajó, mesterséges villám és adótorony -ez csak néhány Nikola Tesla 146 szabadalma és nagyobb munkái közül. Bár 1960-ban Teslának nevezték el a mágneses indukció SI mértékegységét, a tudomány és az ipar mintha csak mostanában kezdené újra felfedezni Tesla munkásságát. A szerb származású tudós 1881-ben Budapestre költözött, és idén 125 éve, hogy 1892-ben Pomázra is visszajött. Ennek emlékére nevezték el Nikola Tesláról a Pomázi Német Nemzetiségi Általános Iskola természettudományos szaktantermét. Az ünnepségen Mándity Predrág járt.

Holnap, december 4-én közösen ünnepelnek a békéscsabai nemzetiségek a városháza dísztermében, ahol most is átadják a nemzetiségi önkormányzatok kitüntetéseit. A „Békéscsabai Románokért” Díjat a csabai Román Ortodox Parókia egyik tagjának itélték oda. Az estet a szlovák, román, roma, lengyel és német hagyományőrző csoportok egy-egy műsorszáma is gazdagítja. Az eseményről Bauer Ádám kérdezte Juhasz Tivadart, a Békéscsabai Román Önkormányzat elnökét.

A Szegedi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat idei tervei között szerepelt, hogy a helyi lengyel önkormányzattal közösen kirándulást szerveznek Krakkóba. A Lengyelországba vezető út pedig természetesen szlovákiai nevezetességeken keresztül vezet. Végül csak a szegedi szlovákok indultak a szép kirándulásra, amelyről  Iveta Hrubonová mikrofonja előtt először Mataisz Istvánné, a nemzetiségi önkormányzat tagja mesélt.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – december 2., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább