Közelről: Ritka fémek

A november 29-i adás tartalmából

1200 lemészárolt bálna és 500 elpusztult delfin – a becslések szerint ez a mérlege az idei hagyományos bálnaölésnek a Feröer-szigeteken. Állat- és természetvédők évek óta kongatják a vészharangot a barbár szokás miatt, a feröeri kormányzat azonban azzal érvel, hogy olyan hagyományról van szó, amit már a vikingek is űztek. A hivatalos védekezésben az is szerepel, hogy egyik faj sem veszélyeztetett, és hogy évente a populáció csupán 1 százalékával végeznek. Feröer nemcsak a bálnák miatt került a figyelem középpontjába az utóbbi években, hanem a birkák miatt is. Kránitz Balázs összeállításával kezdünk.

Hallgassa meg!

Az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja, az Erasmus+ fő célkitűzései közt szerepel a diákok külföldi tanulási lehetőségeinek támogatása. Harminc éve indult az Erasmus-program, amelyben eddig 9 millió fiatal kapott külföldi szakmai gyakorlati lehetőséget. A Szakmák Európai Hete zárórendezvényei közt számos középiskolában tartottak Erasmus-napokat. Tarnóczi László összeállítása Salgótarjánban készült.

Hallgassa meg!

Az ókorban „szent betegségként” ismert és tisztelt epilepszia ma hazánkban mintegy 100 ezer embert érinti – eltérő mértékben. Van, akinél a betegség rohamai gyógyszeres kezeléssel elkerülhetőek, másoknál ez csak műtéttel oldható meg. Dóczi Tamás pécsi idegsebész professzorral Tráser László beszélgetett.

Hallgassa meg!

Pedro Cabezas politikai okból menekült el otthonából, El Salvadorból Kanadába az 1980-as években. Ott számos szakszervezet és szervezet aktív tagja volt. Aktivizmusának középpontjában ma újra El Salvador áll. A korábbi években támogatta azokat a közösségeket, amelyek az ipari bányászati projektekkel szemben küzdenek és harcolnak. Európai körútja során Magyarországra is ellátogatott. Heizel Torrez ásványtani szakértőként dolgozik az Alexander von Humboldt központban.

Hallgassa meg!

Heizel Torrez ásványtani szakértőként dolgozik az Alexander von Humboldt központban, a Salvadortól délre fekvő Nicaraguában. Néhány hete járt Magyarországon.

Hallgassa meg!

Minden telefon, laptop, tablet elkészítéséhez használnak ritka fémeket. Ugyan igen kis mennyiségben, de legkevesebb 40 félét. Sokat ezek közül a dél-amerikai kontinensen bányásznak. A bányatársaságok gyakran semmibe veszik a környezetvédelmi megfontolásokat, az emberek pedig rossz körülmények között, kiszámíthatatlan munkaidőben, igen kevés pénzért dolgoznak nekik. A bányászatról szól a Közelről ma. Újszászi Györgyivel, a Védegylet munkatársával, a Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség elnökével folytatjuk.

Hallgassa meg!

Klára Békéscsaba, Budapest majd Olaszország után talált otthonra a Balaton északi partján, Révfülöpön. Párja, Moreno kamaszfiúként állt be konyhába mosogatni, dolgozott Michelin-csillagos éttermekben szerte a világban. Most ketten egy vendégházat működtetnek, ahol a fiatal olasz végre kedvére főzhet, azt, amit akar vagy amit a szállóvendégek kérnek.  Nánási Gabriella járt a Cselling Udvarházban.

Hallgassa meg!

„Hinni a lehetetlenben” – ez a jelmondata annak az ünnepségsorozatnak, amely egész évben zajlik Finnországban, hiszen idén fontos jubileumot ünnepelnek a skandináv államban, amely 100 évvel ezelőtt vált függetlenné Oroszországtól. A gazdasági fellendülés eredményeképp a 20. század végére Európa egyik leggazdagabb országa lett. A 100 éves Finnországot itthon is számtalan programmal ünneplik az idei évben, a sorozat a héten pécsi és budapesti hangversenyekkel folytatódik. Náray Balázs összeállítása

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – November 29., szerda, 15:35

Tovább a műsoroldalra  >>>

Olvasson tovább