Vers napról napra - 48. hét

A november 27. és december 3. közötti tartalomból
 

November 27., hétfő:
Pilinszky János
„Pilinszky nem-látni tanít. Arra a látványra, mint állandó, megtörhetetlen történésre és eseményre feszíti fel elhomályosuló tekintetünket, amelyben a világosságot a sötétség nem fogadta be”. – Balassa Péter. 1921 November 27.-én született Pilinszky János, verseit Mácsai Pál és Latinovits Zoltán előadásában hallják.

– Vesztőhely télen
– Az ember itt
– Milyen felemás
– Novemberi elízium

Hallgassa meg!

November 28., kedd:
A. Miczkiewicz
A hol megszállt, hol felosztott, mindenképpen leigázott Lengyelországban sokáig ábránd volt az újra megvalósuló saját állam. Mégis: a lengyel nyelv, lengyel irodalom, lengyel bánat és remény folyton-folyvást élt. Ez sokban köszönhető volt a lengyel romantikát meghatározó Adam Mickiewicz életművének. Kozák Andrást és Nagy Attilát hallják.

– Elfolytak a könnyek
– Jó estét
– Az ackermani síkságon
– A magányhoz

Hallgassa meg!

November 29., szerda:

R. M. Rilke
„A szerelem lényege, hogy két magányos lélek köszönti, megérinti és megvédi egymást.” – Rainer Maria Rilke. Az osztrák impresszionista költő verseit Ruttkay Éva mondja el.

– És lelkem mint egy nő
– Áldozat
– A szerelmes lány
– Szerelmes vers

Hallgassa meg!

November 30., csütörtök:

A. Ahmatova
„Az 1889-ben, Ukrajnában született Anna Ahmatova műveit a viharos szenvedélyeknek pontos, tömör sorok abroncsában lélektani mélységekig hatoló ábrázolásmódja teszik örökre emlékezetessé és egyedivé. Különös varázsa, hogy bár versei mindvégig finoman rajzolt, intim szépségű részletekben bővelkednek, mégis erőt, nagyságot sugároznak.” – írják az 1889-ben, Ukrajnában született Anna Ahmatova költészetéről. Verseit Ronyecz Mária mondja el.

– Hát itt maradtam
– Moszkvai háromlevelű
– Pohárköszöntő
– Az elégetett füzetből
– Álomban

Hallgassa meg!

December 1., péntek:

Vörösmarty Mihály
1800 december 1.-én született Vörösmarty Mihály. Költõi életmûve a magyar romantika összegzõ szerepû, centrális teljesítménye – a magyar irodalom korpuszában fontos kristályosodási pontnak mutatkozik – Szilágyi Márton. Vörösmarty Mihály verseit Kállai Ferenc és Sinkovits Imre előadásában hallják.

– Ősök
– Szózat

December 2., szombat:
Károly Amy
“Nem reflektorfényben és keltetőgépben váltam költővé – írta Örök újrakezdés című vallomásában Károly Amy. – Lassan és sötétben dolgoztak bennem a kreatív erők, szinte biológiai türelemmel és nyugalommal. Vers és napló. Károly Amyt hallják.

– Vers és napló 

December 3., vasárnap:
Berzsenyi Dániel
„Berzsenyi Dániel költészete az élet nagy eszméinek kifejezője. Tudott hevülni, mint senki más; költészete tele van tűzzel, erővel, fenséggel, erköcsi alapja szilárd és iránya eszményi.”- írta a költőről a Pallas nagylexikon. Básti Lajost és Benkő Gyulát hallják. Közelítő tél.

– Közelítő tél
– Barátaimhoz

Hallgassa meg!

Vers napról napra – Kossuth – november 27 – december 3., 20:53

A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább