Rondó: 35 éves a Martenica bolgár táncegyüttes

A november 23-i adás tartalmából.
 

Ezúttal a Lengyel Múzeumból köszöntjük a nézőket.

DERENKI MESÉK

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögligettől mintegy órányi járásra találunk rá a Derenk nevű romfalura. Egykor festői környezetű, hegyekkel körbevett település volt, gazdag vadállománnyal. 1937-ben Horthy Miklós vadasparkot álmodott  a házak helyére, hogy háborítatlanul kiélhesse vadászszenvedélyét. A falubeliek ellenkezése, és a II. világháború kitörése azonban megakadályozták a terv végrehajtását… pontosabban inkább eltolták. Végül 1943-ban megkezdték a derenkiek kitelepítését, és a környékbeli falvak megüresedett birtokaival kárpótolták őket. A régi házakat lebontották, a falu elnéptelenedett, a sebek azóta sem gyógyultak be. Most következő filmünk a derenkiek életébe, régmúlt világába nyújt betekintést.

DALOK LENGYELORSZÁG FÜGGETLENSÉGÉNEK ÜNNEPÉN

November 11-e a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep, a Lengyel Függetlenség Napja. Nem véletlenül, hiszen közel 125 év után 1918-ban vívta ki ismét függetlenségét és szabadságát Lengyelország. A II. világháború után Witold Lutoslawsky  lengyel zeneszerző összegyűjtötte és feldolgozta a lengyel katonadalokat. Ezekből a feldolgozásokból hallgathatnak meg néhányat a Szent Efrém Férfikar előadásában.

MARTENICA 35.

Idén ünnepelte 35. születésnapját a Martenica bolgár táncegyüttes. A tánccsoportot lelkes magyar és bolgár fiatalok alapították 1982-ben az akkori Ki Mit Tudra készülve. Az együttes az elmúlt 3 és fél évtizedben bejárta a világot táncaival, a bolgár népzene és kultúra iránti szeretetük pedig mind máig töretlen. A Marczibányi téri Művelődési Házban adtak nagyszabású gálaestet.

NEMZETISÉGI HÍREK

Görög képzőművészek kiállítása Debrecenben

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – november 23., csütörtök, 6:45
Ismétlés aznap, 15:15-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább