Egy hazában: Több mint tízmilliárd forintra emelkedik a magyarországi nemzetiségek támogatásának összege

A november 26-ai adás tartalmából
 

A szerb fővárosban mutatkozott be a hazai szerbek kultúrája, a magyar külképviselet, és a belgrádi Magyar Kulturális Intézet szervezésében. Gyurity Milán, a Magyarországi Szerbek Kulturális és Dokumentációs Központjának igazgatója szólt történelmükről, kultúrájukról, majd saját festményeiből és grafikáiból nyílt kiállítás. Fellépett a deszki Bánát Tamburazenekar és Vujcsin Frányó Eszter énekes is. A rendezvényt sikeres volt – mondta Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete. (Mándity P.)

A méhkeréki fiatalok idén is karácsonyi adománygyűjtést szerveznek romániai szegény családok, árvaházak és idősotthonok részére. A segítséget december 18-án és 19-én viszik el Arad megyei falvakba. A Miruna Egyesület elnöke, Ruzsa Róbert. (Kaupert J.)

December elsejétől ismét lesz élő adventi kalendárium Solymáron. Az ablakdíszítő mozgalom tavaly Grimmné Dévényi Erika ötlete alapján indult, ő van a vonalban. (Lang J.)

November 28-án a szerb fővárosban ad koncertet a Borbély Mihály Balkan Jazz Project. A rendezvény egyik szervezője a belgrádi Collegium Hungaricum, igazgatója Dezső János. (Mándity P.)

Jövőre több mint tízmilliárd forintra emelkedik a magyarországi nemzetiségek támogatásának összege – közölte az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága keddi ülésén. November 30-án nyitják meg a Liptói Pásztormúzeum vándorkiállítását, Hegyi pásztorok, mesterség, kultúra címmel, Ráckevén. A Találkozások Bulgáriával elnevezésű fotópályázat idén is várja a jelentkezők Bulgáriában készült fényképeit. Irodalmi vetélkedőt rendez Budapest 2. kerületének Szlovák Önkormányzata november 27-én, hétfőn. December 2-án adventi magyar-ukrán orgonakoncertre invitálják az érdeklődőket a budapesti Szent István Bazilikába. Bulgáriai vendégszínészek közreműködésével, december 7-én mutatja be legújabb előadását a budapesti Malko Teatro. A fővárosi Manolisz Glezosz Görög Iskola december 9-én délelőtt 10 órai kezdettel tartja karácsonyi ünnepségét. A lengyel gyerekekhez december 2-án látogat el a Mikulás, a budapesti Bem József Kulturális Egyesületben.

Befejeződött a szegedi szerb temető első világháborús síremlékeinek felújítása. Nemrégiben katonai tiszteletadás mellett avatták és szentelték fel az emlékhelyet, ahol mintegy ötszáz katona, több nemzet fiai nyugszanak. Az ünnepségen munkatársunk, Mándity Predrág is ott volt.

A Nyitrai Egyetem kulturális menedzsment és turizmus tanszéke egy új kiadványon dolgozik, amelynek célja az alföldi szlovákok által lakott régiók kulturális lehetőségeinek felkutatása, szellemi tőkévé alakítása. Ezzel kapcsolatosan végeznek kutatásokat ezekben a hónapokban Magyarország szlovákok által lakott településein is, hogy felmérjék azokat az intézményeket, közösségeket és embereket, akik helyi szinten őrzik a szlovák tárgyi vagy szellemi kulturális örökséget. A részletekről Makai Ildikó Karkus Katalint, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének közművelődési osztályvezetőjét kérdezte.

A Hercegszántói két tannyelvű iskolában tartották a héten a hazai horvát iskolák projekt témáinak idei, tizedik szemléjét. Ez alkalommal az illatok, színek, hangok és ízek témakört dolgozták fel a diákok.  11 iskola mutatta be az alkalomra készített 15 perces produkcióját. Pavlekovics András a szemle egyik szervezőjét, az Országos Horvát Önkormányzat Oktatási Bizotságának elnökét, Osztrogónácz Józsefet, valamint a Szalántai és a Szentpéterfai  Kéttannyelvű Iskola horvát nyelvet oktató tanárnőit: Bedics Évát és Skrapits Annát, diákjaikat, továbbá a hercegszántói sokac  népviselet mesterét invitálta mikrofon elé

Tizedik alkalommal hirdette meg az idén Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár a Blickpunkt-Képek versenyét. A  német nemzetiségi fotó-pályázaton ez alkalommal 330 kép indult, a Blickpunkt-Selfie-Instagram kategóriában pedig további 135. A döntőbe jutott képekkel a budapesti Műcsarnokban ismerkedhetett a közönség, vetítéssel, zenei kisérettel.  Az idei fődíjat a kortárs fotó kategóriában a bonyhádi Máté Réka nyerte,  aki férje révén sváb családban él. Először őt ismerjük meg Gerner Éva és Schultheisz Gábor összeállításában.

Negyed évszázados működés után megjelent a gyulai „Pro Musica” kórus első CD-je, a szegedi Medimédia Kft. és az MTVA román szerkesztőségének támogatásával. A kórus Gheorghe Flueraș karnagy, az aradi Állami Filharmónia egykori igazgatója vezetése alatt indult, és az évek folyamán a magyarországi románok kulturális nagykövetévé nőtte ki magát. Csaknem két évtized után az ugyancsak aradi Adrian Bugyi karnagy vette át a vezetést, aki a mester tanítványa volt. Kaupert Júlia először a „Pro Musica” Alapítvány elnökét, Oroján Istvánt kérte mikrofon elé.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 26., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább