Oxigén: Fenntartható-e a fenntarthatatlan?

A november 26-i adás tartalmából
 

Hallgassa meg!

-Egyre több támadás éri a túlkemizált mezőgazdaságot, a vegyszergyártók lobbijának hangja azonban gyakorta erősebb mint a zöld szervezeteké. Néhány esetben azonban – mint amilyen volt korábban a neonikotinoid-ügy is – sikerül túllépni ezen, igaz, ez sem garancia a sikerre. Egy éve a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag betiltásáért harcolók értek el részsikert, most európai fórumokon dől el a rákkeltő hatással gyanúsított szer sorsa.

-Fenntartható-e a fenntarthatatlan? Napjainkban konferenciák és tanácskozások tucatjain teszik fel ezt a kérdést látván, hogy Földünk elérkezett a terhelhetőségének határához. A szakemberek különféle megoldási lehetőségeket vázolnak fel. Egy azonban biztos: a következő generáció hozzáállása alapjában fogja meghatározni: meddig lesz élhető bolygónk. A szülőknek is a tanároknak így minden korábbinál nagyobb a felelősségük. Ezt ismerték fel a Litéri Református Általános Iskolában is, amely Veszprém környékének egyik dinamikusan fejlődő oktatási intézménye. A tanárok a környezeti nevelésnél is kiemelkedőn törekszenek arra, hogy ne csak az elméleti, hanem a gyakorlati tudást is átadják a fiataloknak.

-Elismerten környezetbarát a miskolci távfűtés! Távhő Ökocimkét nyert el ugyanis szolgáltatásával a Miskolci Hőszolgáltató Kft. Jó és kiváló minősítéssel dicsekedhetnek, – az ezekről szóló oklevelet a napokban vették át a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségétől.

-A földi kutya neve csak néhány éve lett szélesebb körben ismert, pláne hogy az utóbbi hónapokban politikai csatározásoknak is alanya lett. Persze ezzel együtt is még mindig elég keveset tudunk róla, pedig ezek a rágcsálók évszázadok óta itt élnek velünk.

-A klímaváltozás mindenkit, a társadalom egészét, a természeti és gazdasági rendszerek mindegyikét, így az agráriumot is érintő jelenség. Több hazai és nemzetközi tanulmány is foglalkozott az erdők és a klímaváltozás kapcsolatával, valamint a klímaváltozás erdőkre és erdőgazdálkodásra gyakorolt hatásával.

-A Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. kiemelten fontosnak tartja a környezettudatos életmód népszerűsítését. A hulladékudvarok mellett a cég úgynevezett újrahasználati központokat is működtet, ahol bárki leadhatja a megunt, de még használható tárgyait. Kőrös Gábor hulladékudvar- irányítási csoportvezetővel arról is beszélgettünk, miért kiemelten fontos a vállalat számára a szemléletformálás

Oxigén – Kossuth – november 26., vasárnap, 14:32

Műsorvezető: Molnár Róbert
Szerkesztő: Vajda Boglárka

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább