Napközben a Movember kampányról

A november 17-i adás tartalmából
 

Másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlás után a gyerekekét is kidolgozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A Gyerek OKOSTÁNYÉR® jelölésrendszerében és megközelítési módjában a felnőttekét követi és a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kellene a 6-17 évesek tányérjára kerülnie. Mivel a napi energiaszükséglet szempontjából a felnőttekhez képest ez a korosztály sokkal kevésbé egységes, ezért esetükben az eltérő adagok és mennyiségek meghatározása igen hangsúlyos szerepet kapott. Újításként a szakmai szervezet külön energiaigény-kalkulátort és adagolási útmutatót is készített a gyerekeknek szóló ajánlásához, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ajánlásával tesznek közzé.

Hallgassa meg!

Magyarországon évente 1500-an halnak meg prosztatarák miatt és 3000 új megbetegedést regisztrálnak, de sajnos az érintettek felénél már a menthetetlen stádiumban ismerik fel a rákot, pedig a koraiban még gyógyítható lenne. Idén novemberben is bajuszt növesztő önkéntesek hívják fel a figyelmet a szűrés fontosságára, a megelőzésre és az egészséges életmódra. Mennyire hatásos a Movember kampány?

Hallgassa meg!

A tél és hideg beálltával egyre több nyaraló válik huzamosabb időre gazdátlanná, ami kedvez a betörőknek, téli önkényes „beköltözőknek”. A polgárőrök ilyenkor gyakrabban járőröznek ezeken a területeken, sőt a tanyavilágban is fokozódik a bűnmegelőzési munka, az idősek, egyedülálló iránt fokozódik a figyelem. Ezen a héten Polgárőr Akadémián vettek részt a polgárőr vezetők. Milyen feladatok hárulnak ilyenkor a polgárőrökre? Kik és ilyen feladatokat láthatnak el a szervezet keretein belül? Van e utánpótlás? És milyen bűnmegelőzési feladatokat lát el a szekszárdi tanyavilágban a civilek által létrehozott Szem mozgalom?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – november 17., csütörtök, 9.00

Szerkesztő: Kuti-Hajdufy Eszter- Füredy Zsolt
Műsorvezető: Banner Géza

Olvasson tovább