Szombat reggel: Norvégiában már egyetemen is lehet tanulni a kutyaszánhajtást

A november 18-ai adás tartalmából
 

Veszélyes vizeken: hogyan támadnak a modernkori kalózok Afrika keleti partjainál? Az utóbbi időben Nigériánál nőtt meg a kalóztámadások száma, míg korábban Szomália térségéből jelentették a legtöbb esetet. Múlt hónapban egy magyar férfit is elraboltak, akit a napokban szabadított ki a TEK a német hatóságok közreműködésével. Kik finanszírozzák a kalózok ténykedését? Hová kerül a zsákmány? Hogyan lehet őket megállítani?

Hallgassa meg!

1200 lemészárolt bálna és 500 elpusztult delfin – a becslések szerint ez a mérlege az idei hagyományos bálnaölésnek a Feröer-szigeteken, amikor a vértől vörössé válnak a kikötők. Állat- és természetvédők évek óta kongatják a vészharangokat a barbár szokások miatt, a feröeri kormányzat azonban azzal érvel, hogy olyan hagyományról van szó, amit már a vikingek is űztek, ugyanakkor lehetőségük van egy jogi kiskapu kihasználására is. A hivatalos védekezésben az is szerepel, hogy egyik faj sem veszélyeztetett, és hogy évente a populáció csupán 1 százalékával végeznek. Ezúttal is állatvédő aktivisták nézték végig és dokumentálták a véres hagyományőrzést a feröeri partokon. Feröer az elmúlt években nemcsak a bálnák miatt került be a hírekbe, hanem a birkák miatt is. Ugyanis a haszonállatok közreműködésével készült el a Sheepview turisztikai alkalmazás.

Hallgassa meg!

Világbéke! A szépségversenyek állandó jelmondata, amit szinte egyetlen résztvevő sem felejt el megemlíteni. Las Vegas-ban némileg újra tartalommal telt meg az amúgy a show-műsorokban frázissá silányult mondat, miután Miss Irak és Miss Israel közös fotót posztolt magáról a közösségi médiában. A felvétel nem kevés indulatot szült a világhálón.

Hallgassa meg!

Egyre súlyosabb ágyhiánnyal küzdenek a brit kórházak. Műtétek maradnak el, mivel a foglaltságok miatt nem tudják a tervezett időpontban fogadni a beavatkozásra váró betegeket. Egy egészségügyi szolgálat azzal az ötlettel állt elő, hogy hozzanak létre egy alternatív, vagy köztes ápolási módszert, ami arról szólna, hogy magánházaknál helyeznék el azokat a betegeket, akik segítségre szorulnak, viszont nem igényelnek szoros orvosi felügyeletet. Az ötletgazdák szerint megvalósítható a program, az ellátó intézmények kételkednek ebben. De azért – kísérleti szinten – megpróbálják.

Hallgassa meg!

Süvítő szél, csontig hatoló hideg, jégbe fagyott talaj. A klímaváltozás azonban fent, északon is érezteti hatását. Ahogy egyre nagyobb területek olvadnak ki, előkerülhetnek évszázadok, vagy évezredek előtt hibernálódott kórokozók is, amelyek újfent olyan fertőzéseket okozhatnak, melyekre emberöltők óta nem volt példa. A szokatlanul meleg északi nyarak aktiválhatnak rég elfeledett baktériumokat és vírusokat is, de olyanok is figyelem középpontjába kerültek, amelyekkel még sosem találkozott a tudomány.

Hallgassa meg!

Megnyílt a Lego Ház Dániában, amelynek nem csak a külső formavilága lett különleges, egyedi megoldásokat alkalmaztak a belső terek kialakításánál is. Az igazi sláger az a 15 méter magas kreativitás fája, amelyet 6300 elemből raktak össze. A játék fővárosában, Billundban szinte minden a legendás építőkockákról szól, más jelentős látványossága nem is nagyon van a dán településnek, ez azonban turisták százezreit

Hallgassa meg!

Már egyetemen is lehet tanulni a kutyaszánhajtást Norvégiában! A skandináv országban 10 kreditet ér a hallgatóknak, ha elsajátítják a kutyaszánhúzás alapjait. De vajon meg lehet-e tanulni az iskolapadban mindezt? És mi kell egyáltalán ahhoz hogy valakiből jó kutyaszánhúzó váljon? Erről is kérdezte Nagy Nóra Drahos Istvánt, aki több mint 2 évtizede foglalkozik kutyaszánhajtással, és jelenleg is egy hosszútávú versenyre készül kutyáival Norvégiában

Hallgassa meg!

Jövő májustól Szlovákiában a légitársaságoknak kötelezően meg kell küldeniük utaslistákat és az utasok személyes adatait a rendőrségnek. Az utasok adatainak összegyűjtését az uniós irányelv azzal indokolja, hogy azokra a terrorista és más jelentős bűncselekmények megelőzése, leleplezése és az elkövetőik után folytatott nyomozás céljaira van szükség.

Hallgassa meg!

A munkahelyén kívül olvas céges levelezést? Gyakran töpreng munkájával kapcsolatos kérdéseken otthon, esetleg este vagy utazás közben is is előkerül a laptop? Akkor szinte biztos hogy ön is többet dolgozik napi 8 óránál. Németországban is felfigyeltek erre a trendre, éppen ezért sürgeti a rugalmasabb munkaidőről szóló szabályok bevezetését a német kormány mellett működő gazdasági bölcsek tanácsa. A rugalmas munkaidő igénye a munkaadói oldalról is felmerült már, az egyik legnagyobb német cégnél, a Bosch-nál például azóta okoz gondot a jogszabály, amióta a munkatársak laptoppal dolgoznak, így a nagyjából 100 ezer németországi alkalmazott otthon vagy út közben is dolgozhat.

Hallgassa meg!

Az a gyanús, ha a mandula szem nem esik le a fáról. Ennek több oka is lehet, például fajtakérdés, de érdemes feltörni ezeket a szemeket, és ha üresnek látszik első pillantásra, akkor érdemes tüzetesebben megnézni, mert itt telel át ez a mediterrán rovar, amely most már hazánkban is jelen van, szerte a mandulásokban. Törökbálinton és Szentendre térségében már jelentős károkat okoz. A szilvadarázshoz hasonló a kártétele és az életciklusa. A szilvadarazsat sokkal jobban ismerik Hallgatóink. A mandula magdarázs még viszonylag „újdonságnak” számít.

Hallgassa meg!

Nemzetközi sport

Hallgassa meg!

Nemzetközi kulturális összefoglaló 

Hallgassa meg!

Kossuth Rádió – Szombat reggel – november 18., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Kránitz Balázs

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább