Szlovák nemzetiségi műsor - 49. hét

A december 4. és 10. közötti adások tartalmából.
 

December 4., hétfő:

– A Békés Megyei Szlovákokért díját kapott Mezőberényi pávakör
– Adventi találkozó Dorogon – megszólalók: Nagy Mária, Árendás Vera
– Komárom – esztergom megyei közgyűlés minden évben szervez nemzetiségek napját.  Az idei  ünnepség dec. 8-án  lesz Oroszlányon. Díjatadón ünnepélyesen a Megyei kultúralis értéktárba bekerült az oroszlányi  Szlovák Tájház. Az idén 30 éves tájházát már 2 évtizede működteti Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. megszólaló: Szabó István Lajosné  –Oroszlányi szlovák önk. elnöke, Kiss Imréné

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta 

December 5., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, átadták a Csabai Szlovákságért kitüntetéseket, a Ludové noviny kérdőíveire válaszolhatnak.
– Holnap este mutatják be Budapesten az OSzÖ mellett működő Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete új zenei kiadványait. A két népdalgyűjtemény tartalmazó cédé mellett a Pilisi széles határban / V kestúckem sírem poli / című könyvről is szó lesz az OIK rendezvényén. A szerzővel, Király Katalin etnológussal beszélgetünk.
– A második hírösszefoglalót követően Békéscsabára látogatunk, a város volt nemzetiségi referensével, Somogyi Józsefnével beszélgetünk gyerekkoráról, a tanyasi iskolákról, a Városszépítő egyesületben betöltött szerepéről és a karácsonyi szokásokról.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

December 6., szerda:
– Női magazin – ismétlés
– Kalendárium
– Nemzetiségi információk
– Magyarországi Szlovákok esküvői népviselete c. kötetet bemutatták Sátoraljaújhelyén – megszólaló: Egyedné Baranek Ruzsenka
– Szlovák hét a békéscsabai szlovák iskolában
– A Külhoni Szlovákok Világszövetsége szeptember 8. és 11. között rendezte meg a Külhoni Szlovákok Napjai című rendezvényt, ezúttal Skandinávia északi részén, Svédországban. Stockholmba Ukrajnából, Ausztriából, Csehországból, Magyarországból, Franciaországból, Lengyelországból és Szerbiából érkeztek a külhoni szlovák szervezetek képviselői, de az anyaországból is képviseltette magát a rendezvényen.
– A népszámlálás szerint a Svéd Királyságnak 2013-ban 9 658 301 lakosa volt, ezzel szemben az idei év becslései már több, mint 10 040 000-et mutatnak. A lakosság egészéből több, mint 1,3 millió honpolgár nem ebben az országban született. Svédország 5 nemzetiséget ismer el. A finn, lapp, roma, zsidó nemzetiséget és külön a tornio-völgyi finneket. Megszólalók: Vladimír Skalský, Kornélia Johanson, Dušan Daučík, Ľubomír Bzdúšek, David Dannfelt Juhlin, Ludomir Molitoris, Katalin Király.
– Karácsony előtti készülődés – ismétlés
– Karácsonyi ételek régi Csabán – megszólaló Lehotskyi Ilona – ismétlés

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta 

December 8., péntek: 

– A Pozsonyi nemzetközi könyvfesztiválon bemutatták Vladimír Bárta fotóművész új könyvét. Bratislavát, mint Szlovákia fővárosát mutatja be a művész, új fényekben, több nyelvű kommentekkel. Megszólalók: Vladimir Bárta ifj., Vladimir Bárta idős, Emilia Vásáriová szlovák színésznő.
– “Presporsky sochár”, szerző: Jozef Lenhart, felolvasó és szerkesztettő: Ján Bábik

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

December 9., szombat:

– Vallási magazin- benne:Egyházi hírek,A szeplőttelen fogantatás- jegyzet, A 2. adventi vasárnap előtt- evangélikus prédikáció /Szpisák Attila,tótkomlósi  evangélikus   lelkész/
– Külhoni Szlovákok Udvara- egy épített mini falu Szlovákia egyik legnagyobb folklórfesztiválján Gyetván( Detva). Több ezres tömeg vesz részt a fesztiválon, ahol a külhoni szlovákok bemutatkozását is megtekinthették az érdeklődők. Persze nemcsak a kultúrát, kiadványaikat, mesterségeiket ismerhették meg , de a jó házi kosztot is, melyet a helyszínen készítettek el. Több, mint 140 külhoni szlovák dolgozott 3 napon keresztül, hogy a külhoni szlovák gasztronómiát is megmutassa az anyaországban. Riportunkból kiderül, hogy természetesen a magyarországi szlovákok is sok finomsággal várták a látogatókat. Ivan Gasparovič volt köztársasági elnök is meglátogatta a rendezvényt, aki mindig szívesen találkozik a magyarországi szlovákokkal is….
– A komárom-esztergom megyei szlovákok december 3-án közösen gyújtották meg az első adventi gyertyát. A megyei szlovák önkormányzat rendszeresen szervezi meg az eseményt, melyen nemcsak köszöntők hangzanak el, de ünnepi műsort is láthatnak a jelenlévők. Az egybegyűlteket Völner Pál, parlamenti államtitkár és Nagy Mária, az Országos Szlovák Önkormányzat Kulturális és Ifjúsági Bizottságénak elnöke is köszöntötte. Az autentikus folklórműsort a szlovákiai Praslica ( Guzsallyas) Folklórcsoport adta elő. A betlehemezésen kívül lakodalmas  szokásokat, legényest, farsangi mulatságot az agglegények bíró választását és az egykori fonóban történteket is bemutatták a színpadon. Az ünnepi gálát hallgathatják meg felvételről. Gyönyörűek a közép szlovákiai- népdalo, melyeket sok szeretettel ajánlunk figyelmükbe!

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

December 10., vasárnap:
– Komárom – Esztergom megyei közgyűlés minden évben megszervezi a nemzetiségek napját.  Az idei  ünnepség dec. 8-án  lesz Oroszlányon. Díjatadón ünnepélyesen a Megyei kultúralis értéktárba bekerü az oroszlányi  Szlovák Tájház. Az idén 30 éves tájházat már két évtizede működteti az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. megszólaló: Szabó István Lajosné  –Oroszlányi szlovák önk. elnöke, Kiss Imréné
– A Külhoni Szlovákok Világszövetsége szeptember 8. és 11. között rendezte meg a Külhoni Szlovákok Napjai című rendezvényt, ezúttal Skandinávia északi részén, Svédországban. Stockholmban. Ukrajnából, Ausztriából, Csehországból, Magyarországból, Franciaországból, Lengyelországból és Szerbiából érkeztek a külhoni szlovák szervezetek képviselői,  de az anyaország is képviseltette magát a rendezvényen.
– Pozsonyi nemzetközi könyvfesztiválon bemutatták Vladimír Bárta fotóművész új könyvét. Bratislava, mint Szlovákia fővárosát mutatja be a művész új fényekben, több nyelvű kommentekkel. Megyszólalók: Vladimir Bárta ifj., Vladimir Bárta idős, Emilia Vásáriová szlovák színésznő.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább