Az újrainduló legendás Ki nyer ma? játék legjei és titkai Czigány Györgytől

Csaknem tízezer adást élt meg 1969 és 2007 között a Kossuth Rádión a Ki nyer ma? vetélkedő. Ötletgazdája és műsorvezetője, a 92 éves Czigány György a közmédia műsoraiban beszélt a május 30-tól a Bartók Rádión újjáéledő, közkedvelt komolyzenei vetélkedő kulisszatitkairól. Felidézte a műsorban szereplő színészóriásokat, legidősebb és legfiatalabb játékosait, és azt is elmondta, hány forintot lehetett nyerni a kezdetekkor.
 

A Bartók Rádió Muzsikáló reggel című műsorában május 30-tól ismét jelentkezik minden hétköznap reggel a legendás Ki nyer ma? – Játék és muzsika tíz percben című műsor. A korábban a Kossuth Rádióban évtizedeken át hallható komolyzenei vetélkedő a Bartók Rádión újjászületve megőrzi a műsor eredeti szándékát és karakterét: játékos formában ismerteti meg az emberekkel a komolyzene szépségeit. A visszatérő műsorban Bolla Milán és ifj. Bazsinka József  várja játékra a hallgatókat.

Az M5 Librettó című műsorának vendégeként ifj. Bazsinka József, a Bartók Rádió műsorvezetője elmondta: megmarad a jól ismert Tamássy Zdenkó Erkel Ferenc-díjas zeneszerző által komponált szignál, a reggeli hangulathoz illő hangzásáról Bánkövi Gyula zeneszerző, a Bartók Rádió vezető szerkesztő-műsorvezetője gondoskodik. Egyetlen különbségre hívta fel a figyelmet: míg korábban a Hungária Kávéházból, majd később az Astoria Szálló halljából, valamint péntekenként vidéki helyszínekről sugározták az adásokat, most telefonon lehet majd játszani. Reményét fejezte ki, hogy néhány régi játékossal a Bartók Rádió műsorában is beszélhetnek.

A Ki nyer ma? meghatározó helyet foglal el Czigány György életében. Az Erkel Ferenc-, Liszt Ferenc- és József Attila-díjas író, költő, újságíró, szerkesztő, zenei rendező, műsorvezető, érdemes művész majdnem negyven éven át szinte minden nap ezzel a műsorral foglalkozott. A 92 éves szakember a Duna Almárium és az M5 Librettó című műsorában idézte fel a csaknem tízezer adást megélt vetélkedő legjeit. „Az első adás 1969. március 3-án volt. Akkoriban más atmoszférában éltünk, de mivel itt bárki játszhatott, volt benne egyfajta szabadság és demokratikusság is. A helyszínen kisorsolt játékosok mindezt a zene szeretetéért csinálták, ugyanis nem járt érte nagy összeg, 1969-ben például 300 forintot lehetett nyerni” – idézte fel Czigány György.

Visszaemlékezett arra is, hogy a legfiatalabb játékos 9, míg a legidősebb 92 éves volt. Az évtizedekig hallható műsorban mindig voltak új és visszatérő játékosok, és előfordult, hogy ismert színészek is tettek fel kérdést. „Amikor az Astoriában olyan legendás színművészek voltak, mint Latinovits Zoltán és Sinkovits Imre, vagy Somogyi József szobrászművész, úgy intéztük, hogy legyenek vendégkérdések, amelyeket ők tettek fel, persze, segítettünk nekik” – mondta Czigány György.

A legendás műsorvezető a visszatérő Ki nyer ma? apropóján elmondta: úgy látja, a mai felgyorsult világban is szüksége van az embernek a létezésünk lényegéről szóló művészeti ágakra, mint az irodalom, a zene, a festészet. „Ezek nem csupán díszek, hanem szükségletek, amelyek nélkül nem érdemes és nem is lehet emberi életet élni.”

Az Almárium és a Librettó beszélgetései újrahallgathatók a Médiaklikken.

Ki nyer ma? – Játék és muzsika tíz percben – Kvízjáték értékes nyereményekkel a 8 órai hírek után május 30-tól a Muzsikáló reggelben.

Videó ajánló

Olvasson tovább