Nemzetközi versenyen díjazták az ifjú magyar gordonkaművészt

Befejeződött a hétvégén Debrecenben a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny. Egyetlen magyarként jutott döntőbe Temesvári Bence gordonkaművész, aki az ötödik helyen végzett, valamint a közönségdíj mellett a Bartók Rádió és az MRME különdíját is megkapta.
 

Kiugróan nagy nemzetközi érdeklődés kísérte az első Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyt, rekordszámú külföldi jelentkezővel. Összesen 19 nemzet 38 versenyzője állt a zsűri és a közönség elé – a hat döntős között egyetlen magyarként Temesvári Bence gordonkaművész, aki Dvořák h-moll csellóversenyét (op. 104) adta elő a döntőben a Kodály Filharmonikusok szólistájaként.

A Baráti Kristóf vezette nemzetközi zsűri az első díjat Carlos Vidal spanyol csellistának ítélte, második díjat vehetett át Valeria Abramova hegedűművész, megosztott harmadik helyen végzett Marie-Astrid Hulot francia hegedűművész és Krzysztof Michalski lengyel csellista. A magyar Temesvári Bence ötödik lett, és a rangos helyezésen felül a Bartók Rádió, a Magyar Rádió Művészeti Együttesei, a Budapesti Filharmóniai Társaság, a Filharmónia Magyarország, a Jeunesses Musicales International és a Papageno különdíjával, valamint a verseny közönségdíjával is gazdagodott vasárnap a debreceni Kölcsey Központban.

A június 26-i gálahangversenyt 19:35-től a Bartók Rádió élőben közvetítette. Az első műsorszám Temesvári Bence játéka volt, amelyben Johann Sebastian Bach C-dúr csellószvitjének három tételét (Prelude, Bourrée, Gigue) adta elő. A díjkiosztó gálahangversenye újrahallgatható a Médiaklikken!

Olvasson tovább