Kodály népdalgyűjtő körútjának helyszíneire tért vissza a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Kétnapos Kodály-emléktúrán járták be a Magyar Rádió Gyermekkórusának csoportjai azokat a falvakat, ahol 100 évvel ezelőtt Kodály Zoltán gyűjtött népdalokat. A kórus nemcsak arra törekedett, hogy az 1922-es körút egyes állomásairól származó dalok ismét felhangozzanak a helyszínen, hanem arra is, hogy a közönséget is bevonják az éneklésbe.
 

A Magyar Rádió Gyermekkórusa végigjárta azokat a falvakat és városokat, ahol 100 évvel ezelőtt Kodály Zoltán a népdalok gyűjtését végezte. Tavaly a kórus egy mini turné keretén belül már ellátogatott három megye kilenc településére, a sikeres emléktúrát pedig idén folytatták. A hatodik és a hetedik „r” osztály, valamint a legkisebbekből álló Palánták Kórusa Nógrád, Veszprém és Komárom-Esztergom megye több településén adott koncertet.
„Kodály Zoltán 1922-ben nagyon sok kistelepülésen járt és rengeteg népdalt gyűjtött, ezekből válogattunk úgy, hogy azokat is előadjuk a most bejárt helyszíneken, amelyek onnan származnak. Nógrád megyében például 180 népdalt gyűjtött, én ezekből válogattam 25-öt” – mesélte az április 4-én és 5-én lezajlott emléktúráról Dinyés Soma a Bartók Rádió Muzsikáló reggel című műsorában. A gyermekkórus vezető karnagya beszélt arról is, hogy voltak települések, ahol nem tudtak Kodály ottjártáról, ugyanakkor sok helyen máig ápolják a hagyományokat, sőt van ahol még a zeneszerző kéziratának másolatát is őrzik. Érdekességként kiemelte, hogy a vizslási népdalkör tagjai, hat hölgy, hagyományőrző ruhában fellépve énekelte nekik a helybeli népdalokat.
„Mi két nap alatt hat koncertet adtunk a hetedik osztállyal. Mindenhol nagy örömmel és érdeklődéssel fogadtak minket, de a gyerekkórus tagjainak is fantasztikus élmény volt megismerni a helyeket, ahol Kodály Zoltán járt” – mondta Dinyés Soma összegezve az emléktúra tapasztalatait, amely során igyekeztek a hallgatóságot is bevonni a koncertekbe, dalokat tanítva nekik.

Kodály Zoltán tudományos igényű gyűjtéseit 1905-ben kezdte, majd Bartókkal való megismerkedését követően, már megosztva egymás között a vizsgálandó területeket, 1906-ban indultak el nagyobb körútra. Kodály Zoltán gyűjtőhelyeit tervszerűen választotta ki, és alaposan felkészült rájuk. Igyekezett előzetesen tájékozódni, hogy hol, mit kellene felkutatni, milyen különlegességek jellemzik az egyes vidékeket. A gyűjtőkörút 100 éves jubileuma mellett Kodály Zoltán születésének 140. évfordulójáról is méltóképp megemlékeznek a Magyar Rádió Művészeti Együttesei. Az új koncertévadban a Pad Zoltán vezette énekkar főszereplésével egy nagyívű „hangzó összkiadást” indítanak útjára, amelyben az a cappella és hangszerkíséretes kórusművek mellett a nagy oratóriumok is megszólalnak.

Dinyés Soma élménybeszámolója a műsor Médiaklikk-oldalán, vagy az alábbi linkre kattintva hallgatható újra.
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-bartok/?date=2022-04-06_06-05-00&enddate=2022-04-06_09-30-00&ch=mr3

Muzsikáló reggel – hétköznap 6-tól fél 10-ig a Bartók Rádió műsorán.

Borítókép: Budapest, 1962. szeptember 28. Kodály Zoltán otthonában zongorázik. MTI Fotó: Molnár Edit

Videó ajánló

Olvasson tovább