×

A magyar parlament is miatta volt hangos - Josephine Baker története a Bartók Rádióban

A két világháború közötti szórakoztatóipar ikonikus revüsztárja volt Josephine Baker, egy egzotikus szenzáció, akit megannyi titok és pletyka lengett körül. Hogy ezekből a feltételezésekből mennyi volt igaz, arról Bősze Ádám műsorvezető a Bartók Rádió Zenélő levelek című műsorában beszélgetett László Ferenc kritikussal, bemutatva egy olyan botrányt, ami az énekesnő budapesti fellépése kapcsán született.

A Bartók Rádió népszerű műsorában, a Zenélő levelekben, hétről-hétre világhírű zenészek kevésbé ismert leveleit, naplóit vagy jegyzeteit idézi meg. Az írásokon keresztül nemcsak a rajongott művészekhez, hanem ahhoz a korhoz is közelebb kerülhetnek a hallgatók, amelyben ők éltek és alkottak. A legutóbbi adásban Bősze Ádám műsorvezető az afroamerikai származású francia énekes-táncosnő, Josephine Baker, becenevén a „Fekete Gyöngy” ellentmondásokkal teli életútját ismerhették meg titkos levelezésein keresztül.

Az európai varieté sztárja 19 évesen került Párizsba, majd villámgyorsan a francia erotika egyik szimbólumává vált. Vonzó, de aluliskolázott fiatal nő volt, akinek még a dedikálás is nehézséget okozott, mivel sosem gyakorolta a kézírást. Bár táncos- és énekesnőként is autodidakta volt, utóbbi kevésbé volt jellegzetes előadásaiban, mert igen gyenge hanggal rendelkezett. A legtöbben azonban nem tehetsége miatt látogatták revüit, hanem a félmeztelen, banánszoknyás attrakció miatt. Sikerei és pénze gőgössé tették, úgy viselkedett, mint a mai fiatal futballisták vagy rapénekesek, akik igen alacsony sorból emelkednek fel, tulajdonképpen mindent megvett, még egy gepárdot is tartott – fogalmazott a Zenélő levelek legutóbbi adásának meghívott vendége, László Ferenc kritikus.

Az egyik első nagy nemzetközi körútja során Josephine Baker 1928-ban – mindenféle korábbi nemzetközi botrányok után – Budapestre is eljutott. A fellépés híre óriási felháborodást keltett, még az Országház is a vérforraló produkció miatt volt hangos: Petrovácz Gyula, a Keresztény Községi Párt képviselője interpellált a belügyminiszterhez, amelyben kifogásolta, hogy májusban, Szűz Mária hónapjában, egy kétharmadrészt katolikus országban hogyan fordulhat elő, hogy színpadra áll a ledér produkcióiról híres botrányhősnő. A felháborodott képviselő miatt a művésznő tartott egy előzetes előadást cenzúra számára is. Mivel a magyar döntéshozók sem tudtak ellenállni a világhírű táncosnőnek, a Royal Orfeum mégis otthont adott a polgárpukkasztó előadásnak.

A Bartók Rádió adásából – más érdekességek mellett – az is kiderült, hogy az 1975. április 12-én elhunyt varietésztár földi hamvai hamarosan a francia kiválóságok sírhelyébe, a párizsi Pantheonba kerülnek. A további részletek a Zenélő levelek idézett adásából visszahallgathatók:

Zenélő levelek – minden vasárnap 10:30-tól Bősze Ádámmal a Bartók Rádióban!

A Zenélő levelek korábbi podcastjei 60 napig visszahallgathatók a műsor Médiaklikk-oldalán.

Videó ajánló

Olvasson tovább