Ars Nova a Bartókon: Randall Goosby a semmiből jött, most a Juilliard School legtehetségesebb hegedűművésze

Még csak 24 éves, de már kiadta első önálló albumát a világhírű afro-amerikai hegedűművész, Randall Goosby. A Bartók Rádió Ars Nova című kortárs klasszikus zenei műsorának legutóbbi adásában a kiemelkedő tehetségű fiatal zenész és munkássága került a fókuszba, aki túlzás nélkül nevezhető a hegedűművészet influenszerének.

A Bartók Rádió Ars Nova című műsorában minden hétköznap este 10 órától, Bánkövi Gyula válogatásában ismerhetik meg a hallgatók a XX-XXI. század legfontosabb zeneszerzőit, meghallgathatják a legkiválóbb magyar komponisták alkotásait, sőt, az éteren keresztül belecsöppenhetnek a kortárs zenei élet pezsgő mindennapjaiba is.

Az Ars Nova hétfői adásában ezúttal egy sokszínű, izgalmas világba kalauzolta a hallgatókat a szerkesztő-műsorvezető: a 24 éves afro-amerikai hegedűművész, Randal Goosby első szólólemezének anyagát, a Roots-ot ismerhették meg. Kortárs művek, jazzes dallamok és egy spirituálé feldolgozása is elhangzott a Bartók Rádió műsorában, ahol így méltatta az ifjú hegedűművészt Bánkövi Gyula: „Karrierje azzal indult, amikor 2018-ban megnyerte New Yorkban a Fiatal Muzsikusok Nemzetközi Versenyét, ezt követően került be az Itzhak Perlman nevével fémjelzett mentorprogramba, ahol a többi között olyan neves intézmények mesterkurzusain vehetett részt, mint amilyen a salzburgi Mozarteum Egyetem. Első önálló albuma jól tükrözi zenei sokszínűségét, Dvořák dallamai és Gershwin zeneisége egyaránt fellelhető benne” – fogalmazott az Ars Nova szerkesztő-műsorvezetője.

Randall Goosby nemcsak a színpadon, a közösségi médiában is sokat tesz a klasszikus zene népszerűsítéséért. Több ezer követője van a hivatalos Instagram-oldalán, ahol nem titkolja azt sem, nem vezette őt könnyű út a sikerig. Szerény anyagi körülmények között, a Tennessee állambeli Memphisben nőtt fel és mindössze hétéves volt, amikor megismerkedett a hegedűvel. Álmában, hogy egy nap híres hegedűművész legyen édesanyja támogatta, aki pincérnőként vállalt másodállást, hogy havonta egyszer New Yorkba vihesse tehetséges gyermekét egy profi zenetanárhoz. Goosby-t szorgalma, kitartása és tehetsége ma a legjobb 30 év alatti hegedűművészek közé emelte. Jelenleg a New Yorki-i Juilliard School ösztöndíjas hallgatója és Amerika-szerte turnézik első lemezével – amelyből a Bartók Rádió hallgatói is ízelítőt kaphattak.

Ars Nova – a XX-XXI. század zenéje a Bartók Rádióban, minden hétköznap este 10 órától.

Array
(
    [replacement] => 
    [shortcode] => 
    [title] => Fotó: Jeremy Mitchell
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/08/bartok_radio_ars_nova-1024x1024.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább