Világsztárokkal lép fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Július 9-én sajtótájékoztatón jelentették be a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) új 2021/22-es teljes évadát, amely fókuszában magyar zeneszerzők művei lesznek. A Bartók Rádió szerda esti Összhang című műsora a rádiózenekart érintő kérdésekkel foglalkozott, a kórusok terveiről pedig az Énekelj velünk! péntek reggeli adásában tudhatnak meg többet a hallgatók.
 

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek következő évadával, a rádiózenekart érintő kérdésekkel foglalkozott a Bartók Rádió Összhang című műsora, amely szerda esténként jelentkezik 19 órai kezdettel, és amely hétről-hétre izgalmas események és színes programok forgatagába kalauzolja a hallgatókat.

„A közmédia egy nagy család, ennek a családnak tagja mind az énekkar, mind a gyerekkórus és az egész zenei együttes. Kiemelten figyelünk arra, hogy a megfelelő körülmények között, a megfelelő színvonalon tudják folytatni világszerte elismert munkájukat” – mondta Papp Dániel az Összhangnak adott interjújában. Az MTVA vezérigazgatója arról is beszámolt, hogy az Opera Jókai utcai bázisa lesz az MRME új otthona.

Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója a műsorban részletesen beszélt a következő évad programjáról, de a Bartók Rádiónak adott interjúban az új, egyfajta ösztöndíj-programjukra is kitért. „A fiatal énekesek számára találtuk ki ezt a programot, azért mert szeretnénk megtalálni és sorainkban tudni a legtehetségesebb frissen végzett énekművészeket. Bár a Zeneakadémiával működünk együtt, a lehetőség nyitott bárki számára, hiszen meghallgatások útján lehet bekerülni. Célunk, hogy felkaroljuk a fiatalokat, tanítsuk őket és kórusunk állandó tagjaivá váljanak” – mondta Devich Márton, aki a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának külföldi koncertjeiről is elárult részleteket. „Büszkék vagyunk arra, hogy meghívást kaptunk az idei bukaresti Enescu Fesztiválra. Ez Európa egyik legrangosabb komolyzenei fesztiválja, ahol igazi világsztárokkal dolgozunk majd együtt, köztük Christian Badea és Christoph Eschenbach karmesterekkel és Renaud Capuçon szólistával. Ezen kívül télen spanyolországi, jövő ősszel pedig kínai turnéra indul a zenekar”.

Vásáry Tamás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója, aki a Zeneakadémián négy koncertből álló Brahms-sorozatot dirigál, a Bartók Rádió műsorában elmondta, azért esett rá a választása, mert már gyerekkora óta Johannes Brahms az egyik kedvenc zeneszerzője. A következő szezon keretén belül rendezik meg Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester születésnapi koncertjét is. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmestere ennek műsoráról is árult el részleteket a Bartók Rádió Összhang című műsorában, amely IDE kattintva visszahallgatható.

A MRME új évada, ezen belül a kórusok koncertjei, tervei a Bartók Rádió Énekelj velünk! című műsorának központi témája lesz július 16-án. A péntekenként 9.30-kor kezdődő magazinműsor e heti adásában a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagyával, Pad Zoltánnal, valamint a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagyával, Dinyés Somával az évad kapcsán készített riportot hallhatják. Dinyés Soma többek között arról beszél, miként zajlottak az online kóruspróbák, továbbá a gyerekek előtt álló koncertek részleteivel is megismerteti a műsor hallgatóit. A zenei bejátszókban magyar szerzők művei csendülnek majd fel, hiszen a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek új évadában is a magyar zene lesz a fókuszban.

Összhang: állandó pezsgés, izgalmas események, színes programok a magyar zenei világból szerda esténként 19 órától és Énekelj velünk! kórusmagazin hírekkel és riportokkal a hazai és a nemzetközi kórusélet aktualitásairól péntek délelőtt 9.30-tól a Bartók Rádió műsorán.

Videó ajánló

Olvasson tovább