Bartók egyetlen operája dzsesszköntösbe öltöztetve debütál a Bartók Rádióban

Dzsesszfeldolgozásban gondolták újra Bartók Béla egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát. A művet ma este hallhatja először a közönség a Bartók Rádióban – jelentette be Sárik Péter zeneszerző a közmédia Librettó című műsorában.
 

A tisztelet, a hagyomány, az eredeti értelmezés megmaradt, azonban dzsesszes stílusjegyekkel egészült ki Bartók Béla egyetlen operájának, A kékszakállú herceg várának új feldolgozása. A felújítás egyben tisztelgés Bartók munkássága előtt, aki több mint 100 évvel ezelőtt komponálta a művet. Bár 1911-ben előadhatatlannak minősítették és az 1918-as ősbemutatóján is vegyes fogadtatásban részesült a színmű, csak a felújításakor, 1936-ban, a keletkezése után 25 évvel aratott sikert. A dzsesszváltozattól a készítők azt remélik, hogy befogadhatóbb, közönségbarátabb lesz a darab.

„Már évek óta vártuk, hogy a Bartók-jogok felszabaduljanak és ráugorhassunk a zeneműveire. Elkészítettünk egy Bartók-dzsesszlemezt, majd egy sikeres miskolci koncert után merült fel, hogy újragondoljuk A kékszakállú herceg várát. A mi feldolgozásunk azoknak szól, akik számára az eredeti mű egy kicsit idegen” – fogalmazott Sárik Péter zeneszerző a Librettóban.

Az egyfelvonásos dalmű átkomponált változatában a címszereplőt Cser Krisztián operaénekes alakítja majd, aki már 10 éve formálja meg Kékszakállú szerepét, és bejárta vele az egész világot. „Több mint negyven alkalommal vittem színpadra Kékszakállút, így először furcsa volt, hogy új finomságokat kapott a darab. A ritmus, a szöveg maradt, de a kíséret változatosabb, érdekesebb lett” – tette hozzá az operaénekes, aki izgalmas szakmai kihívásként élte meg a feladatot.

A kékszakállú herceg vára dzsesszfeldolgozása először június 8-án, 19.35-től hallható a Bartók Rádióban, majd visszahallgatható a MédiaKlikken. A színpadi ősbemutató pedig augusztusban lesz a Zempléni Fesztiválon – derült ki az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorából.

Olvasson tovább