Kapcsoljuk a Zeneakadémia Nagytermét: a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye

Január 18-án 19:05-től a Bartók Rádióban!
 

Vezényel: Victor Aviat
Közreműködik: Sofia Gülbadamova (zongora)

1. Dohnányi: e-moll zongoraverseny,
2. Rahmanyinov: Szimfonikus táncok, (Ism. január 30., 12.36)

Victor Aviat Montpellier-ben született 1982-ben.
Zongorát, orgonát, oboát és zeneszerzést tanult Párizsban, Genfben és Zürichben. Oboajátékának színvonalára jellemző, hogy játszott Berlinben a Karajan Akadémia zenekarában, a Luzerni Fesztivál zenekarában, a Zürichi Operaház zenekarában és a Budapesti Fesztiválzenekarban.

2009-ben határozta el, hogy karmester lesz, a Lipcsei Zenei és Drámai Egyetemen, majd a Zürichi Művészeti Egyetemen végezte tanulmányait. Ezekben az években megalapította a Zürich Orchestra nevű együttest, amely a város legjobb zenekarainak muzsikusaiból állt össze, ennek kapcsán olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Claudio Abbado, Nikolaus Harnancourt, Emmanuel Krivine és Fischer Iván, aki bíztatta őt a karmesteri pályára és egy ideig asszisztensként meghívta a Budapesti Fesztiválzenekarhoz is.
Nemzetközi karrierje 2014-ben kezdődött, amikor bekerült a Salzburgi Fesztivál Karmesterversenyének döntőjébe. Ennek eredményeképpen meghívást kapott egy sor európai város zenekarához, többek között Luxemburg, Montpellier, Konzerthaus Berlin, Lille, Bern, Aarhus.

A Lyoni Operaházban Offenbach Carotte király című, eddig soha elő nem adott operájának első előadását vezényelte, amelyet több rádió és televízió közvetített és komoly nemzetközi elismerést aratott. A híres Bournemouth-i Szimfonikus Zenekar 2016-ban „fiatal karmester” státuszban szerződtette.

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén szólistája a harmincas éveiben járó Sofja Gülbadamova, aki tanulmányait Moszkvában, Lübeckben és Párizsban végezte. Miután csaknem két évtizeddel ezelőtt megnyert egy sor rangos zenei versenyt (Aix-en-Provence, Párizs, Bécs), az egész világon szívesen látott, sokat koncertező művésszé vált. Repertoárjában kiemelt jelentőséggel vannak jelen Dohnányi Ernő művei, amelyeket nemcsak előad, hanem nyilatkozatokban, előadásokban is népszerűsít. Dohnányi 20 éves korában komponálta első zongoraversenyét, amely igazi nagyromantikus mű és Brahms hatásáról tanúskodik. A zongoraverseny nagy sikert hozott számára: megnyerte vele a bécsi Bösendorfer zongoragyár által meghirdetett zeneszerző versenyt. Következő, második zongoraversenyét csaknem 50 évvel később vetette papírra. Rahmanyinov Szimfonikus táncok című műve a zeneszerző utolsó zenekari darabja. A cím megtévesztő: valójában a csillapíthatatlan honvágy fájdalmát mondja el a műben, amelyet hangzását és mondanivalójának komolyságágát tekintve inkább háromtételes szimfóniának lehetne nevezni.

Olvasson tovább