×

Bartók Rádió

Bartók és a „természet tüneménye”

Június 22-én, 20.13-tól a Bartók Rádióban!
 

„A népzene (…) ugyanazzal a szerves szabadsággal fejlődött, mint a természet egyéb élő szervezetei, a virágok, az állatok. Éppen ezért olyan gyönyörű, olyan tökéletes; (…) a természet tüneménye…” – írja Bartók Béla. Ma este felidézzük a Fesztiválzenekar 2019 márciusában tartott hangversenyét, amely programját tekintve egy igazi különlegesség: egymás mellett hangoznak el Bartók által gyűjtött autentikus népzenék, és a zeneszerző saját kompozíciói.

A tradicionális dallamok megszólaltatásához keresve sem találni kiválóbb énekesnőt, mint Sebestyén Mártát, aki személyes varázsával és autentikus éneklési stílusával minden alkalommal elkápráztatja a hallgatóságot. Az est második felében felcsendülő Kékszakállú sem áll annyira távol a népzenei ihletettségtől, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen Bartók e művének komponálásakor is a folklór bűvöletében élt. Kékszakállú szerepét Cser Krisztián bársonyos basszusán hallhatjuk, Juditot Vizin Viktória formálja meg, akiről mindent elmond, hogy pályája során már a Covent Garden, a Carnegie Hall és a Metropolitan Opera színpadán is volt alkalma fellépni. Tartsanak velünk!

Június 22. hétfő, 20.13 (Ism. július 11., 13.13)
A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye
Vez.: Káli Gábor
Km.: Vizin Viktória (mezzoszoprán), Cser Krisztián (basszus), Sebestyén Márta (ének), Kádár István (prímás), Szabó András (kontrás), Fejérvári Zsolt (bőgős)
1. Tradicionális: Az eredeti román népi táncok
(Kádár, Szabó, Fejérvári)
2. Bartók Béla: Román népi táncok
3. Tradicionális: Az eredeti magyar parasztdalok (Sebestyén, Kádár, Szabó, Fejérvári)
4. Bartók Béla: Magyar parasztdalok
5. Tradicionális: Székelyföldi magyar népdalok (Sebestyén, Kádár, Szabó, Fejérvári)
6. Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára (Vizin, Cser)

(Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2019. március 23.)

Videó ajánló

Olvasson tovább