A természet bűvöletében

Június 5-én, 20:19-től a Bartók Rádión!
 

A Nemzetközi Környezetvédelmi Világnap alkalmából a Föld legkülönfélébb pontjain, megannyi eseménnyel, akcióval igyekeznek felhívni a figyelmet a természet megóvásának fontosságára. Péntek este egy olyan hangversenyt hozunk el Önöknek, amely célul tűzi ki, hogy a zene erejével átélhetővé tegye mindazt, amit a környezetvédelem missziója jelent. A német közszolgálati médium, a WDR, Klaus von Bismarck termében megrendezésre kerülő koncerten olyan művek csendülnek fel, amelyek mindegyike a természet ihletettségében született. Beethoven hatodikja – ami ezúttal kamarazenei átiratban hangzik el – eredetileg a „Vidéki élet emlékei” címet viselte. Ez nem véletlen, hiszen a mű nem más, mint a természet csodáinak szimfonikus ábrázolása. Tan Dun, kínai származású kortárs komponista egész életművén végigvonul a natúrához való szenvedélyes kötődése. A természet könnyei című ütőhangszeres versenyműve különféle megrázó jelenséget idéz meg: földrengés, cunami, hurrikán. A darab parádés előadása már csak azért is bizonyos, mert szólistaként egy kivételes képességekkel megáldott ütőhangszeres művészt hallhatunk: Martin Grubingert. Az estet egy ősbemutató teszi teljessé: Tan Dun Ima és áldás című alkotása. Ebben a műben olyan gondolatok és érzelmek jutnak kifejeződésre, amelyeket a világjárvány hozott felszínre a zeneszerzőben. Tartsanak velünk, és hallgassuk meg együtt ezt a nemes céllal született, különleges hangversenyt a Bartók Rádióban!

Június 5. péntek, 20.19
Kamarahangverseny a Környezetvédelmi világnap alkalmából
1. Ludwig van Beethoven: VI. (Pastoral) szimfónia (Michael Gotthard Fischer átirata vonós szextettre)
(Ea.: Slava Chestiglazov, Adrian Bleyer – hegedű, Stephan Blaumer, Mircea Mocanita – mélyhegedű, Oren Shevlin, Martin Leo Schmidt – gordonka),
2. Tan Dun: A természet könnyei (változat két zongorára és három ütőhangszeresre)
(Ea.: Martin Grubinger, id. Martin Grubinger, Slavik Stakhov – ütőhangszerek, Ferhan Önder, Ferzan Önder – zongora),
3. Tan Dun: Ima és áldás – ősbemutató
(Ea.: Slava Chestiglazov, Adrian Bleyer – hegedű, Stephan Blaumer – mélyhegedű, Martin Leo Schmidt – gordonka, Johannes Wippermann, Johannes Steinbauer, Matti Oppiola, Martin Grubinger, id. Martin Grubinger, Slavik Stakhov – ütőhangszerek)
(a WDR Klaus von Bismarck terme)

Borítókép: Martin Grubinger, fotó: Felix Broede

Videó ajánló

Olvasson tovább