×

Bartók Rádió

Egy legendás kamaraformáció: a Magyar Fúvósötös

Forrás: Zeneakademia.hu

Ma délután utazzunk vissza 1969-be a Magyar Rádió 22-es stúdiójának falai közé, és hallgassuk meg a feledhetetlen Magyar Fúvósötös hangversenyét! A koncert műsorában a legkisebb Bach-fiú (Johann Christian) és a bécsi klasszikus triász mestereinek művei csendülnek fel. Az együttest 1961-ben alapították a háború után felnövekedett fúvósgeneráció tagjai. Fiatal koruk ellenére rögvest nagy népszerűségre tettek szert: az első nemzetközi versenyükön második díjat nyertek, ahol parádés technikai tudásuknak, színgazdag hangszerjátékuknak, és különleges muzikalitásuknak köszönhetően a zenekritikusok általános megbecsülését is kivívták. A kezdeti eredményeket további díjak és sikeres hangversenyek követték, így nem csoda, hogy az együttes rövidesen kiemelt helyet foglalhatott el a hazai és nemzetközi koncertéletben. Úgy tartják: a Magyar Fúvósötös azért tudott ilyen nem mindennapi színvonalon muzsikálni, mert tagjai mind olyan zeneművészek voltak, akik egyénileg is, bármikor megnyertek volna egy nemzetközi versenyt. Hangverseny-közvetítésünkkel az együttes oboaművészére, a Zeneakadémia Professor Emeritusára, Pongrácz Péterre emlékezünk, aki 10 éve hunyt el május 25-én. Tartsanak velünk!

Május 30. szombat, 16.46
A Magyar Fúvósötös hangversenye
Tagjai: Lajos Attila (fuvola), Pongrácz Péter (oboa), Kovács Béla (klarinét), Tarjáni Ferenc (kürt), Fülemile Tibor (fagott)
Km.: Rados Ferenc (zongora)
1. Johann Christian Bach – Maros Rudolf: B-dúr fúvósötös
2. Josef Haydn – Kesztler Lőrinc: F-dúr fúvósötös
3. Wolfgang Amadeus Mozart – Maros Rudolf: B-dúr divertimento K. 270
4. Ludwig van Beethoven: Esz-dúr zongoraötös op. 16 (Rados, Pongrácz, Kovács, Tarjáni, Fülemile) (22-es stúdió, 1969. március 30.)

Videó ajánló

Olvasson tovább