Szombaton kialakul A Dal 2024 döntős mezőnye

A Dal 2024 második elődöntőjében szombaton este ismét tíz dal bizonyíthat átdolgozott változatban. Az új hangzás és a színpadi megjelenés kialakításában a hazai könnyűzene kiválóságai segítik a versenyzőket. Öt produkció döntőbe jutásával összeáll a finálé mezőnye. Négy dal a zsűritől kapott pontszámmal, egy a közönség szavazataival folytathatja a versenyt a nemzetközi fődíjért. A showműsort a Duna mellett élőben közvetíti a Petőfi Rádió.

Magyarország egyetlen dalversenyének új évada a második elődöntőjéhez érkezett, a forduló versenydalai már a Petőfi Rádióban is élőben hallgathatók. A március 16-i adásban az Egészben kell balladaként hangzik el az Arcidrától, az EVERFLASH Nyisd ki a szemed produkciója bluesként, a FLUIDIA Miről szól ez a dal? folk stílusban versenyez a döntőbe jutásért. Juhos Zsófi & Patocska Olivér Ma szerettem beléd duettje swingként, az Ugyanaz a ház Kökény Dánieltől jazz dalként bizonyíthat. A Name Projekt Nekem című dala rock köntösben,  a Nem lehetek más a Negáltól jazzként mutatkozhat be A Dal színpadán. A Phoenix RT Félszavak produkciója világzeneként, az A nap süssön ki a PINKERS előadásában népzeneként csendül fel, a Roy Galeri Kiáltás pedig rockként tér vissza. A második elődöntőből 5 produkció csatlakozhat a finalistákhoz.

Az első elődöntőből László Evelin Legényesének rock verziója maximális pontszámmal menetelt a fináléba. A Sugarloaf Nászindulója népzene hangzásban is meggyőzte a zsűrit, csakúgy mint a Junkies swingként újragondolt Királyi többese. Az ítészek értékelése alapján Kocsis Tibor Egy életen át című rockabilly feldolgozása jutott még tovább a szimfonikus döntőbe. A közönség szavazataival Bradics Jácint Miért félnék álmodni című rock köntösbe bújtatott produkciója folytathatja a magyar dalok versenyét a minden eddiginél rangosabb fődíjért. A győztes dal előadója lemezkészítési lehetőséget nyer a berlini Hansa Studios-ban.

Az átdolgozásokban a magyar könnyűzene sztárelőadói segítették a versenyzőket: Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekese; Csikány Tamás Fácán, a Mystery Gang dobosa; Fekete-Kovács Kornél, jazz-zenész, trombitaművész, a Modern Art Orchestra vezetője; Madarász Gábor Madi, A Dal session zenekarának gitárosa; Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese; Nagy Feró, Kossuth-díjas énekes, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere; Oláh József, a Parno Graszt alapító-dalszerzője; Pély Barna, Artisjus-díjas zenész; Sárik Péter, Erkel Ferenc-díjas jazz-zongoraművész, a Petőfi Zenei Díj 2023 év hangszeres előadója; valamint Szarka Tamás, Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapítója.

A válogató adásokhoz képest változás az elődöntőben, hogy a Szandi, Németh Alajos Lojzi, Ferenczi György és Egri Péter alkotta zsűri a pontszámok alapján négy, a közönség a szavazataival egy dalt juttathat tovább. A nézők arra a hat dalra küldhetnek SMS-t, amelyek nem jutottak be a négy közé, és a legtöbb voksot kapó kerül a döntő mezőnyébe. A fináléban a versenydalok a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében hangoznak el.

A Dal 2024 – második elődöntő szombaton 19:35-től a Dunán és a Petőfi Rádióban, ismétlés vasárnap a Duna World csatornán 10:30-tól.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Fotó: MTVA/Csöndör Kinga
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2024/03/A-Dal-2024-elso-elodonto_Laszlo_Evelin_foto_MTVA_Csondor_Kinga-2000x1334.jpg
    [alignment] => aligncenter
)