A Dal 2023 második elődöntője felér egy érzelmi utazással

A dalverseny második elődöntőjében ismét tíz produkció tér vissza és akusztikus változatban mutatkozik be. Az áthangszerelés még inkább megmutatja a versenydalok üzenetét. Az előadók pillanatokat megragadó vagy személyes történetet elmesélő szerzeményei érzelemmel töltik meg a stúdiót szombaton 19:35-től.
 

Berki Artúr életének egy nehezebb korszakát dolgozza fel a Végtelen Harc. Magánéleti és szakmai kudarcokat énekel meg benne, de a sorokban megbújik a remény és az isteni gondviselés. Arra hívja fel a figyelmet, hogy ha törés következik be az életben, előre kell menni, hogy jobbra forduljanak a dolgok.

Az Emlékezni Rádban metál-rockhoz méltó kőkemény témához nyúlt az Escape My Shadows. A dal tükröt tart mindazoknak, akik letértek a vágyott útról. A szöveg és a bőr alá hatoló ritmus kapaszkodó lehet a változáshoz és az élet napos oldalának megtalálásához.

Az EVERFLASH dala az Édenkertbe vezető útról szól. Arra figyelmeztet, legyen szó bármilyen akadályról, magánéleti nehézségről, kitartással minden legyőzhető. Fő üzenete, hogy mindig megéri változtatni, bátornak lenni és küzdeni, mert ezzel elérhető a kívánt állapot.

A Jazztelen vidám dala, a Kaja meg sex a világot működtető két legfontosabb dologra fókuszál, amelyek nélkül megállna az élet – vagy legalábbis rettenetesen unalmassá válna. A funky-blues nóta tele van pozitív életvezetési tanáccsal, inspirációval.

A Lennél című szerzeményt Kovács Áron decemberi lánykérése ihlette. Az énekes-műsorvezető népdal motívumokkal átszőtt vallomását egy metafora kíséri végig: a nászi ágy faragása, amelyben az első éjszakától az utolsóig fekszenek majd. A produkciót még különlegesebbé teszi, hogy az énekest fia kíséri hegedűn.

A Most is ott a parton a tengerhez repít. Mocskonyi Dörgő az ifjúkori szerelembe esés pillanatát ragadta meg, amikor a szenvedély varázsa teljesen magával sodorja az embert. Az ismerős érzés bizsergető hatását tovább fokozza a dal fő hangszere, az ukulele.

A Potatopatch Színes Filmjének funky hangzása garantáltan beindítja a boogie-t a lábakban. A terápiás dal örömöt vált ki, könnyed dallama derűt és pozitív életérzést közvetít. Megmutatja, hogy az életünk nem szürke hétköznapok halmaza, hanem igenis egy színes világ.

A Boldog vagy című dal szövegét és hangulatát Kohánszky Roy feleségével való megismerkedésének emlékképei inspirálták. A véletlen találkozás szülte életre szóló kötelék történetét az énekes az új együttesével, a Roy Galerivel meséli el fesztivál életérzéssel megtöltve.

Szebényi Dániel Vigasztalója egy fohász a szeretethez. Sokféle formája létezik, egész életünket áthatja, az élet értelme szeretni és szeretve lenni. Az embereket útjuk során érheti veszteség, de a szeretet mindig megújul, és újrateremti magát, hogy betöltse az űrt a lelkekben.

Varga Zsuzsa hisz a szavak nélküli, nagy egymásra találásokban, számára az összekapcsolódás élménye a legfontosabb emberi tapasztalás. A Te beszéled a nyelvemet című dalán keresztül ezt a közösségi élményt adja át. Az érzést, amikor úgy rezdül együtt két vagy több ember, hogy meg sem kell szólalniuk.

A Dal páratlan lehetőség az induló és a már befutott előadóknak egyaránt. A műsorban új dalukat mutathatják be főműsoridőben. A magyar könnyűzenei palettát évről évre frissítő dalverseny emellett az új generáció zeneszerzőinek is fórumot kínál.

A Dal második elődöntője szombaton 19:35-től a Dunán.