Ilyen volt percről percre A Dal 2021 II. elődöntője!

A II. elődöntő versenyzői:
Andelic Jonathan: Áldom
AnevemAndras: Hazaérek majd
Down For Whatever: Zuhanás
Hajdu Erik: Szürke madár
Nagy Szilárd feat. Ragány Misa: Drága hazám
Noémo: Hableány
Radics Gigi: Egy vagy velem
Süle Zsolt: Befúj
Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos: Maradok
Tortuga: Törnek az ablakok

Zsűritagok:
Vincze Lilla, zenész, szövegíró, zenepedagógus, a Napoleon Boulevard EMeRTon-díjas énekesnője
Nagy Feró, A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett énekes-dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere
Ferenczi György, Artisjus- és kétszeres eMeRTon-díjas zenész-énekes, a Rackajam együttes alapítója!
Mező Misi, énekes, zenész, a Magna Cum Laude együttes frontembere

A ma este során a 20 elődöntős dal közül 10-et hallhatnak, de nem az eddig megszokott formában. Ugyanis a versenydalokat áthangszerelve, akusztikusan adják elő a versenyzők. A verseny menete egy kicsit eltér az eddigitől. Ami nem változott, az az hogy a dalok elhangzása után a zsűri értékeli és pontozza a produkciókat. Viszont az így kialakult zsűri sorrend szerint, csak az első 3 helyen álló produkció jut automatikusan a döntőbe. A még versenyben lévő 7 dalra tudnak SMS-t küldeni az adáson belüli szavazás lezárásáig. A legtöbb voksot kapó versenyző pedig csatlakozhat a döntősökhöz.

A második elődöntő nyitányaként a Tortuga lép színpadra. A rockerek zeneszáma ma este “megszelidített”, akusztikus formában hallható. A rajongók funky stílusban hallhatják a zúzós,  nyíregyházi bandát és a Törnek az ablakok című dalukat!

Nagy Ferónak ez az átdolgozás jobban tetszett az eredetinél. Számára az akusztikus verzió megmutatta, hogy milyen jó zenészek a fiúk, és milyen jó a versenydal. Mező Misit is abszolút meglepték, nagyon szerethetőnek tartja a Tortugát, csak gratulálni tudott. Vincze Lilla nagyon eredetinek érezte a produkciót, zenei megújulásnak nevezte. Ferenczi György Feró véleményéhez csatlakozott.

Pontok: 9 – 8 – 9 – 9

 

A következőkben egy óvodapedagógus lép a színpadra, kicsi gyerekek egész tábora szurkol neki. Hajdu Erik és a Szürke madár címet viselő érzelmes dala korábban azt a kritikát kapta, hogy túl sok benne a refrén. Meglátjuk, hogyan értékeli a zsűri ma este az akusztikus hangszerelést. Erik bízik benne, hogy a sikerének a kulcsa az egyszerűség lesz.

Lelki szabadságot érzett Mező Misi a produkció hallgatása közben Ferenczi György azt mondta, hogy a szövegnek köszönhetően hiteles az egész előadás. Ott van az elektromos gitár, de csak teret az az akusztikus gitár muzsikálásának.

Pontok: 9 – 8 – 9 – 7

Egy olyan duó lép a színpadra, akik a nézők támogatásának köszönhetően lehetnek velünk ma este. Sokat egyszerűsíttettek produkciójukon, hogy egy egyszerű, letisztult örömzenélés hangulatát keltse. Dalukban a magyar történelem 1000 évét próbálják összefoglalni 3 percben: Nagy Szilárd feat. Ragány Misa – Drága hazám!

Mező Misi kissé elégedetlen volt a zenei hangszereléssel, a négy akusztikus gitár hangfekvéseivel. Az éneklést teljesen helyén valónak tartotta, tetszett neki a plusz vokalista lány is. “A szívetek, lelketek benne volt!” – ez volt Nagy Feró dicsérete. Ferenczi György sokkal szebbnek találta az akusztikus verziót, a szöveg minden szava átjött számára ez alkalommal.

Pontok: 8 – 7 – 7 – 8

Radics Gigi dalát az új élethelyzete ihlette: nemrég vált édesanyává. A versenydal létrehozása közben kislányára, Bellára gondolt. Az akusztikus verzió sokkal dúsabb a hangszereket tekintve. Az Egy vagy velem előadásába is újdonságokat igyekszik csempészni az énekesnő.

Vincze Lilla úgy gondolja, hogy a dal felemelt mindenkit, Gigi alázata és ragyogása gyönyörűen megjelent ebben a zenei előadásban. Mező Misi büszke arra, hogy magyar, amikor ilyen zenészeket lát színpadon. Ferenczi György szívből gratulált az énekesnőnek, aki nélkül nem jöhetett volna létre így a produkció.

Pontok:  10 – 10 – 9 – 9

Süle Zsolt dalában nagy változtatásokat nem eszközöltek az akusztikus átdolgozásnál. Arra törekszik az énekes, hogy legyen párhuzam a zene és az előadásmód között. Új elemként vokált énekelnek a vonósok a produkcióban. Következik a Befúj!

Ferenczi György úgy gondolja, hogy nyugodtabb lett az éneklés, úgy jó a versenydal ahogy van. Nagy Feró számára is nagyon szerethető volt Zsolt egyszerűsége. Vincze Lilla örült, hogy ilyen gyönyörűen körülfogott sanzont hallhatott.

Pontok:  10 – 10 – 10 – 9

A válogatóban kemény metal zenekarként mutatkozott be a Down For Whatever és a Zuhanás. A zsűri érezte a hatalmas energiájukat, koncerthangulatot vittek a stúdióba. A tudatosság és az ösztönösség vékony határán szeretnek táncolni. Két akusztikus gitárral és egy dobbal fogják ma megszólaltatni a szerzeményüket.

Vincze Lilla tanácsait megfogadták, hiszen a mai előadással kijöttek azok a hiányosságok, amiket ő korábban említett a zenekarnak. Lehetett volna még több fantáziát vinni a gitárjátékba, de egyébként gratulált nekik. Nagy Feró lelkének jobban esik a keményebb verzó, viszont így legalább megmutatkozhatott az előadó énekhangja.

Pontok:  9 – 9 – 8 – 8

 

A Swing Á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos formációt egy jókedvű és profi csapatként ismertük meg a válogatók során. Az akusztikus verzió előadásánál egyaránt el szeretnék bűvölni az ítészeket és a közönséget. Egy-két zenészük hangszert váltott az új változathoz, és bevontak vokalistákat is. Az ő daluk a Maradok!

Mező Misi legszívesebben Sárközi Lajosnak ítélné a DAL-ban elhangzó legjobb gitárszólót. Az énekesnőre irigykedett Misi, hogy részese lehetett ennek a színpadi élménynek. Vincze Lilla számára tökéletes muzsikálás volt, amit nem is tudja, hová lehetne még fokozni. Bravúros stílusbemutató volt! – tette hozzá, és megdicsérte a dalban kiteljesedett Herrer Sárát.

Pontok:  9 – 10 – 10 – 10

A következő előadó vallja, hogy mindig segít neki a zene, akár a nehézségeket, akár az örömöket kell megélnie. A versenydalával szeretne támaszt nyújtani és rávilágítani arra, hogy a zene segíthet az elmúlás feldolgozásában. A vokálok dúsítva érkeznek, az új “fűszer” pedig a citera lesz az egészben. Jön Noémo és a Hableány!

Egy citera és egy moldvai dob kiváltotta az egész elektronikát – véli Ferenczi György, aki hozzátette, hogy Noémo énekhangja és egyénisége is gyönyörű. Mező Misi bevallotta, hogy Noémo rajongójává vált. Szerinte az énekesnő egy a dallal és a muzsikával, sőt, a vizuális élménnyel is.

Pontok:  10 – 10 – 9 – 8

anevemandras nem először szerepel a DAL versenyzői között. Mindig minőségi produkciókkal jelentkezett, ám idén mégis megújult, hiszen magyarul énekel. Szeretné ha a produkciója megérintené a közönség lelkét és felhívná a figyelmet a remény és a béke fontosságára! Azt üzeni a nézőknek, hogy csukják be a szemüket, és csak hallgassák az érzelmes zenét. Jön a Hazaérek majd!

Nagy Feró a dal hatása alá került, nagyon élvezte. Hibát nem talált, csupán azt jegyezte meg, hogy András szinte a magyar popzene előtt jár. Vincze Lilla imádta a produkció dinamikáját és lüktetését. Egyedül a spanyol gitár játékán hosszabbított volna.

Pontok: 9 – 9 – 10 – 9

A fő hangsúlyt a hangszerelés helyett az énekhangra helyezi Andelic Jonathan. Egy szívvel, egy lélekkel, és azokkal az emberekkel lép színpadra, akiket szeret. Reméli, most sikerül pozitív gondolkodásra ösztönözni az összes nézőt és hallgatót. Következik egy darab zongora kíséretében: Andelic Jonathan és az Áldom!

Ferenczi György dicsérte a vokálos megoldást, mindegyikük szólama külön értékkel bírt. ‘Együtt, egységben, közösségben’ – ez a három szó jutott eszébe Mező Misinek a produkciót követően. Zseniálisnak tartotta Jonathan modulációit és a zongorista tökéletes, egyedüli helytállását.

Pontok: 9 – 10 – 7 – 8

Az este három biztos továbbjutója a zsűri értékelése alapján:
Süle Zsolt, a Swing Á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos és Radics Gigi 

A szavazás ideje alatt ma sem maradunk extra produkció nélkül: Charlie és Király Linda együtt lépnek színpadra: Játszom, ahogyan lélegzem. Kettejük éneklése kiválóan megmutatja, milyen gyönyörű lehet két generáció duettje!

A DAL 2021 legjobb dalszövegíróját már kiválasztotta a zsűri. Most megtudhatjuk, hogy kit illet ez az elismerés. Az ítészek képviseletében Mező Misi adja át a díjat a nyertesnek, Kardos-Horváth Jánosnak!

A szavazatok által a döntőbe jutott Andelic Jonathan!

A DAL 2021 II. elődöntőjének eredményhirdetése:

A teljes adást itt nézheti vissza: