A DAL 2021 – Hírek

Ilyen volt percről percre A Dal 2021 I. elődöntője!

Döntőbe jutott: BariLaci, Katona Petra, a Kaukázus és a Mudfield!

Az I. elődöntő versenyzői:
Gerendás feat. Dárdai Blanka: Senkié
Beneath My Skin: Ébredj!
Szőke Nikoletta: Új esély
Pink & The Panthers : Sodor a szél
Mudfield: Nincsen szerencsém
BariLaci: Féltelek
Szabó Leslie: Legyen másnak is jó!
Kaukázus: Egyetlen szó
Katona Petra: Viszlát múlt
Galda Levente: Eredő

Zsűritagok:
Vincze Lilla, zenész, szövegíró, zenepedagógus, a Napoleon Boulevard EMeRTon-díjas énekesnője
Nagy Feró, A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett énekes-dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere
Ferenczi György, Artisjus- és kétszeres eMeRTon-díjas zenész-énekes, a Rackajam együttes alapítója!
Mező Misi, énekes, zenész, a Magna Cum Laude együttes frontembere

A ma este során a 20 elődöntős dal közül 10-et hallhatnak, de nem az eddig megszokott formában. Ugyanis a versenydalokat áthangszerelve, akusztikusan adják elő a versenyzők. A verseny menete egy kicsit eltér az eddigitől. Ami nem változott, az az hogy a dalok elhangzása után a zsűri értékeli és pontozza a produkciókat. Viszont az így kialakult zsűri sorrend szerint, csak az első 3 helyen álló produkció jut automatikusan a döntőbe. A még versenyben lévő 7 dalra tudnak SMS-t küldeni az adáson belüli szavazás lezárásáig. A legtöbb voksot kapó versenyző pedig csatlakozhat a döntősökhöz.

Az elődöntősök sorát egy duó nyitja, akiknek tisztasága és magas zenei érzéke azonnal lenyűgözte nem csak a közönséget, hanem a zsűrit is. Úgy érzik, hogy akusztikus formában a daluk apró finomságai még jobban érvényesülnek. Következik Gerendás feat. Dárdai Blanka és a Senkié!

Ferenczi György az akusztikus változatot még jobban szerette mint az eredetit, számára egy egészen új dal került bemutatásra. Mező Misi is dicsérte a produkciót, nagyon sok munkát lát mind a versenydal, mind a zenekar összetételében. Vincze Lilla a gyönyörű kommunikációt is végig látta a színpadon, mely rendkívül magával ragadta. Nagy Feró a szövegben talált néhány kritikát, de az énekesnő hangja őt is elvarázsolta.

Pontok: 7 – 9 – 10 – 8

A következő zenekartól egy életre megtanultuk, amikor elárasztották a páholyt a fekete-fehér medvéikkel, hogy az állatvilág leglúzerebb alakja a panda. De, vajon hogyan szólal meg egy metál dal akusztikusan? Ez máris kiderül, mert jön a Beneath My Skin és az Ébredj!

Ferenczi Györgynek a basszusgitár volt a kedvence. A muzsikában több akusztikus elemet várt volna. Mező Misinek a dal dinamikáját dicsérte, nagyon szépen felépítette a zenekar a dalt.

Pontok: 8 – 7 – 7 – 7

A következő előadó legutóbbi alkalommal jól megtaposta a zsűri szívét, ugyanis dala nagyon megérintette a kemény szívű ítészeket. Bízik benne, hogy ma este hasonló hatást tud elérni produkciójával. Jön Szőke Nikoletta és az Új esély!

Vincze Lilla egy gyönyörű klasszikus dalt látott, a hegedűk, fúvósok pedig még varázslatosabbá tették a produkciót. Nagy Feró szerint Nikoletta hangja volt a dal lelke, élvezettel hallgatta a muzsikát.

Pontok: 8 – 8 – 10 – 9

Egy kellemes, jazzes zenével folytatjuk, akiket nem a szél, hanem teljesítményük sodort egészen az elődöntőig. Azt mondják, hogy természetes közegük az élő zene, úgyhogy most fognak csak igazán élni a színpadon. Következik a Pink & The Panthers és a Sodor a szél!

Mező Misi szerint nagyon jópofa megoldások voltak a dalban. Ferenczi György hosszabbra hagyta volna a zongoraszólót, a dal közepe pedig üresen maradt, ezt jobban kitöltötte volna. A két szólista éneklését dicsérte, hangjuk nagyon passzol egymáshoz.

Pontok: 8 – 9 – 9 – 9

Azzal a szeghalmi bandával folytatjuk, akik az önök szavazatainak köszönhetően jutottak az elődöntőbe. Bár rock zenét játszanak, egyáltalán nem idegen tőlük az akusztikus forma – és most megmutatják, hogy energiát közvetíteni így is lehet. Jön a Mudfield és a Nincsen szerencsém!

Nagy Feró szerint egy rockbandának különösen nehéz akusztikus verzióvá alakítani a dalt, a fiúknak azonban ez a feladat nagyon jól sikerült. Vincze Lilla szerint a banda nagyon szerethető, látja a lendületet. A bátorságot viszont nem látta a dalban, szerinte a muzsika lehetett volna erőteljesebb, mind a hangszerek, mind az éneklés terén.

Pontok: 8 – 7 – 7 – 7

A következő előadó a válogatók során 37 pontot kapott, ami az eddigi legmagasabb pontszám A Dal 2021 történetében. Ma este igyekszik ezt is túlszárnyalni. Következik BariLaci és a Féltelek!

Vincze Lilla alig jutott szóhoz, varázslatos produkciót látott. Nagyon élvezte a dal felépítését, a hangszerelés is tökéletes volt. Nagy Feró is nagyon dicsérte a produkciót, zeneileg és szövegben is profin volt összerakva.

Pontok: 9 – 10 – 10 – 10

A következő előadó igazán nagyot csavart a produkcióján. Eddig csak egy szál gitárral láthattuk A Dal színpadán, most viszont 9 zenésszel fog együtt játszani. Jön Szabó Leslie és a Legyen másnak is jó!

Ferenczi György profi akusztikus produkciót láthattunk, a gitárok szépen kiegészítették az éneklést, de nem nyomták el. Nagy Feró is dicsérte a dalt, a dinamikai megoldások különösen lenyűgözték.

Pontok: 8 – 7 – 9 – 9

A következő zenekar a válogató során négy darab 9-est zsebelt be a zsűritől, mostani produkciójukkal viszont már a maximális pontszámra gyúrnak. Jön a Kaukázus és az Egyetlen szó!

Mező Misi nagyon örült a két vendégzenésznek, csodálatos zenei élményt nyújtottak a produkcióban. Vincze Lilla szerint az előző produkcióhoz képest is még rengeteget adott a zenekar a dalhoz.

Pontok: 10 – 10 – 9 – 8

Egy újabb produkcióval folytatjuk. Bár egy kemény rocker szívét nehéz meglágyítani, a most következő előadónak még Nagy Ferót is sikerült kenyérre kennie. Következik Katona Petra és a Viszlát múlt!

Ferenczi Györgynek nagyon tetszett a muzsika egyszerűsége. Szerinte ez egy igazi akusztikus, tökéletesen összerakott versenydal volt. Mező Misi dicsérte a vokált, érezhető mögötte a rengeteg munka.

Pontok: 10 – 9 – 10 – 10

A most színpadra lépő előadó felkavarta a zenei életet, a rap-betétének híre még a legmenőbb rapperekig is eljutott. Produkciójában az őserőket hozza A Dal színpadára, persze megspékelve modern elemekkel. Jön Galda Levente és az Eredő!

Az őserő ebben a verzióban hiányzott Nagy Ferónak, számára túl sűrű volt akusztikusan. Vincze Lillának is jobban tetszett az eredeti verzió, a felszabadultság hiányzott számára.

Pontok: 8 – 7 – 8 – 8

Az este három biztos továbbjutója a zsűri pontozás alapján:
BariLaci
Katona Petra
Kaukázus

A színpadon A Dal 2021 zsűritagja, Ferenczi György és a Rackajam kiegészülve a csodálatos hangú Janicsák Vecával!

Átadjuk „A Dal 2021 Felfedezettje” különdíjat, amivel idén is egy olyan versenyzőt tüntet ki a mezőnyből a zsűri, aki nálunk debütált, vagy itt szerepel először nagyobb, országos nyilvánosság előtt, vagy egy olyan oldaláról ismerhettük meg, amelyet még nem láthattak a nézőink és kiemelkedő teljesítményt nyújtott produkciójával.
A zsűri tehát már döntött arról, hogy melyik előadó vagy zenekar kapja a díjat. A díjat pedig Vincze Lilla adja át.
A Dal 2021 Felfedezettje díj nyertese Katona Petra!

A szavazatok által a döntőbe jutott a Mudfield!

Az eredményhirdetés itt visszanézhető:

Teljes adásunkat is visszanézhetik: