A Dal 2021 második válogatójából a Dal versenyzői között veteránnak számító - anevemandras (Kállay Saunders) - került ki győztesen.

A második válogató versenyzői:
YOULÏ A legjobb
Szabó Leslie Legyen másnak is jó
LongStoryShort! Talán Holnap
Noémo Hableány
Andelic Jonathan Áldom
Phoenix Rt feat. Diószegi Kiki Jelzőfény
No Sugar Falak
GERENDĀS feat. Dárdai Blanka Senkié
Pejtsik Panna Fehér Elefánt
anevemandras (Kállay Saunders) Hazaérek majd

Zsűritagok:
Vincze Lilla, zenész, szövegíró, zenepedagógus, a Napoleon Boulevard EMeRTon-díjas énekesnője
Nagy Feró, A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett énekes-dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere
Ferenczi György, Artisjus- és kétszeres eMeRTon-díjas zenész-énekes, a Rackajam együttes alapítója!
Mező Misi, énekes, zenész, a Magna Cum Laude együttes frontembere

Idén 40 dal mutatkozik be, 4 válogatóban 10-10 produkció.
A dal elhangzása után a zsűri értékeli és pontozza a produkciót, így a 10 dal elhangzása után kialakul egy zsűri sorrend, amelyből az első 4 az elődöntőbe kerül.
Ezek után jön el az Önök ideje, a további 6 dalra tudnak SMS-t küldeni az adáson belüli szavazás lezárásáig. Egy telefonszámról maximum 20 szavazatot küldhetnek.
A legtöbb voksot kapó versenyző pedig továbbjut az elődöntőbe és lehet, hogy ő lesz a végső győztes.

Az énekesnő pozitivitása, vidámsága a dalain keresztül és az előadása által is kisugárzik a nézők felé. Versenydalával is azt üzeni: merjünk önmagunk lenni, mert mindenki különleges és egyedi. Úgy érzi, hogy azokban az időkben, amiket élünk, igazán szükség van az ilyen dalokra. A második válogató első fellépője YOULÏ, a dal pedig A legjobb!

Ferenczi György külön gratulált a háromszólamú énekléshez a produkcióban. Mező Misi számára átjött a dal közben pozitív kisugárzás, amit a kisfilmben nyújtott az énekesnő. Vincze Lilla egy extravagáns és bátor nőnek tartja YOULÏ-t, pont ezt hiányolta az előadásmódból és a dalból. Nagy Ferónak nagyon tetszett a produkció, nem is húzta az időt a pontozással.

Pontok: 6 – 7 – 7 – 7

Szabó Leslie dala komoly témát feszeget modern köntösben. Ő egy nagy visszatérőnek számít, hiszen már 2013-ban versenyzett itt A Dalban. Amíg háttérbe vonult, dalokat írt, 7 lemezzel büszkélkedhet.  Ez idő alatt a családja is bővült, mára büszke nagypapaként mutatkozik be. A színpadon a Legyen másnak is jó!

Mező Misi fejében az járt a dal hallgatása közben, hogy Leslie bár jártas a show-bizniszben, mégis előrébb helyezi a zene szeretetét a külsőségeknél. Nagy Feró gratulált, és őszinte Leslie-rajongónak tartja magát. Ferenczi György nagyszerűen átgondoltnak nevezte a szöveget, amely tökéletesen össze van hangolva a ritmikával. Véleménye szerint a mondanivaló egyszerű és szívhez szóló. Külön elnyerte a tetszését, hogy kiválóan ejtette ki az énekes a dalszöveget, ezáltal könnyen érthető volt minden szó.

Pontok: 9 – 6 – 7 – 8

Egy friss, lendületes pop-punk zenét játszó bandával folytatjuk, akik már 3 éve zenélnek együtt. Dalukkal szeretnék a közönséget elgondolkodtatni és felhívni a figyelmet az idő múlására. Következik a LongStoryShort! és a Talán holnap!

Vincze Lillát elvarázsolta a lendületes és fiatal zenekar előadása. A lezárást túl gyorsnak tartotta, viszont magának a dalnak a tempóján gyorsítana. Nagy Feró véleménye az, hogy dramaturgiailag teljesen rendben volt a produkció, gratulált a “pofátlanul fiatal” srácoknak.

Pontok: 9 – 7 – 6 – 6

Az énekesnő számára a dalszerzésben a szövegírás a legnehezebb. Versenydalának szövegén is hónapokig dolgozott, hogy megtalálja a megfelelő költői képeket. Oyan mélységekről énekel, melyekre gyakran nincsenek szavak. A most színpadra álló előadónak szintén ismerős a Dal színpadja, 2 évvel ezelőtt már jelentkezett a műsorba. Most úgy érzi, hogy az akkorinál sokkal aktuálisabb gondolatokkal érkezett. A következő fellépő Noémo és a Hableány!

Mező Misi valós tiszta érzelemkifejezést tapasztalt Noémo dalában, számára nagyon egyedi az énekesnő tevékenysége. Vincze Lilla hálás a pillanatokért, amiket a produkció által kapott, áldásnak tartja, hogy jelen lehet a műsorban. Az énekesnő hangját nem kifejlesztett technikának tulajdonítja, hanem Istentől kapott adománynak, tehetségnek.

Pontok: 6 – 9 – 8 – 7

A következő előadót egy tehetségkutató műsorban énekesként ismerte meg az ország. Most viszont dalszerzőként is bizonyíthat, hiszen versenydalának ő írta zenéjét és szövegét is. A következő 3 percben őszintén énekel a hitéről, mellyel másoknak is szeretne örömet okozni. Vallja, hogy a hit nem valami földöntúli dolog.  Andelic Jonathan énekel, a dal címe:  Áldom! 

Ferenczi György: “Ez egy elképesztően jó muzsika!’ Ahhoz gratulált, hogy úgy éneltek a hitről, hogy azt egy nem hívő ember is be tudta fogadni. Nagy Feró szerint szintén csodálatos, hogy végre van egy zenekar, aki mer az Istenről énekelni. Mező Misi is osztja zsűritársai véleményét.

Pontok: 8 – 6 – 8 – 7

A következő formáció a szlovákiai Csallóközcsütörtök községből érkezett hozzánk. A rock-metál-punkban mozgó banda tagjai már 11 éves korukban zenekarokat alapítottak, de így együtt 2018 óta zenélnek. Versenydalukban pedig egy plusz előadó is közreműködik. Következik a Phoenix Rt feat. Diószegi Kiki és a Jelzőfény!

Nagy Feró azt mondta, hogy így kell előadni egy dalt, csak gratulálni tudott a fiúknak. Vincze Lilla egyetért Feróval, és hozzátette, hogy egyaránt erős a dal és a zenekar is. Örült annak, hogy látta a kommunikációt a zenekar tagjai között.

Pontok: 8 – 7 – 7 – 7

Egy erdélyi pop-rock együttessel lép most színpadra, akik dalukkal görbe tükröt szeretnének tartani a hallgatók elé: itt az idő megélni a pillanatot, nem pedig mindig más dolgok után sóvárogni. Bereczky Botond, a zenekar alapító tagja, aki nem fogyaszt cukrot.  Ez megmagyarázza a formáció nevét is. Jön a No Sugar és a Falak!

Ferenczi György pozitív kritikával kezdte, majd hozzátette kérdéseit. Hiányolta, hogy a refrénhez képest a versszaknak nincs ütős tartalma. Nagyon jó énekesőt lát a zenekarban, de jobban hangsúlyt fektetne a szövegelésre. Nagy Feró bókja az énekesnőnek: “Olyan voltál, mint egy igazi férfi!” Ezzel arra utalt, hogy nagyon jót tesz a csapatnak a lány személye. Szerinte hibátlan a produkció.

Pontok: 8 – 7 – 7 – 7

A  formáció férfi tagja már 3 éves korában dobolt, ilyen fiatalon érezte, hogy a zene az ő útja. Egy nagyon mély és őszinte szövegű dalt hallunk majd, mellyel az előadók a mérgező kapcsolatok veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet. Következik Gerendás ft. Dárdai Blanka és a Senkié!

Az ilyen fiatalokat támogatni kell- mondta Mező Misi az általa hibátlannak nevezett produkcióra. Vincze Lillának a produkcióból alázat, finomság és bölcsesség jött át. Tökéletes, magas szintű előadást látott a női zsűritag.

Pontok: 7 – 9 – 8 – 7

A színpadra lépő énekesnő nagyon szereti a magyar nyelvet. Úgy véli, rengeteg még kiaknázatlan lehetőség rejlik benne, ha dalszöveg-írásról van szó! A Dal 2021 műsorába beküldött dalában elhelyezett néhány szójátékot. Hatalmas löket és visszajelzés a karrierjében, hogy itt lehet ma este. Hallgassuk figyelmesen Pejtsik Pannát és a Fehér elefántot!

Ferenczi György azt jegyezte fel magának, hogy az intim tartalom személyre szólóan és kedvesen volt tálalva az előadásban. A No Sugarhoz hasonlóan Pannánál is a szöveg és a ritmus kapcsolatában látott kivetnivalót. Nagy Feró nem osztja teljes mértékben zsűritársa véleményét, viszont más gondot talált: az énekesnő sokkal jobb, mint a dal. Vincze Lilla a zenében megteremtett saját világát figyelte az énekesnőnek, és külön megdicsérte az őt a zene- és dalszerzésért.

Pontok: 6 – 9 – 6 – 7

Két év kihagyás után, de a Dal-ban már nagy tapasztalattal rendelkező előadó jön: anevemandras (Kállay Saunders). Egy katona barátja naplójából, annak érzéseiből merített inspirációt a különleges dalhoz. Fő témája és üzenete a béke: miért harcolunk egymás ellen? Színpadon a Hazaérek majd!

Megérintő a téma, amihez András nyúlt – ez Mező Misi első reakciója a dalt követően, akinek nagyon tetszett a megható produkció. Ferenczi György szerint pedig bebizonyosodott, hogy a popzene megtöltődhet tartalommal – szívből gratulált a profi énekesnek.

Pontok: 9 – 9 – 9 – 9

Biztosan az elődöntőbe jutott anevemandras (Kállay Saunders), Gerendás ft. Dárdai Blanka, Noémo, Szabó Leslie.

4 dal tehát már az elődöntőbe jutott, a további 6 produkcióból 1-et pedig Önök juttathatnak tovább! Kedvencüket alapdíjas SMS-ben támogathatják. Az üzenetbe csak a produkció kódszámát írják be. Egy telefonszámról maximum 20 szavazatot küldhetnek.

Ahogy az első válogatóban volt, úgy ma is extra produkciót láthatnak a nézők. 2020 több legendás magyar zenészt elvett a közönségtől. A következő dallal az Omega együttes tavaly elhunyt két tagjára: Benkő Lászlóra és Mihály Tamásra emlékezünk Keresztes Ildikó és a Fatal Error közös énekével: Ezüst eső. 

Az SMS szavazatok által, a közönség döntése alapján az elődöntőbe jutott Andelic Jonathan.

Az eredményhirdetést itt tudják visszanézni:

A teljes adás megtekinthető ITT: