×
Komoly küzdelem, fantasztikus előadók, remek produkciók, és izgalmas pillanatok közepette derült ki szombat este, hogy az elmúlt hetekben a nézők szívéhez nőtt dalok közül melyik lett az Év Dala 2020-ban.

A szombat estét a Fatal Error tagjai nyitották, akiknek olyannyira megtetszett az akusztikus előadásmód élménye, hogy a döntőben is így adták elő „Néma” című dalukat. A zongora és a hegedű hangja tökéletesen illeszkedett a fiúk zúzós előadásába, így a banda egy igazán ütős és lenyűgöző élményt nyújtott mindenki számára.

A döntő első duettjeként láthatták a nézők Rácz Gergőt és Orsovai Renit a színpadon. A páros az elődöntőben aratott osztatlan siker után a „Mostantól” akusztikus verziója mellett döntött. Az élő hangszerek és az énekesek érzelemtől fűtött hangja egy elképesztően lenyűgöző és magával ragadó előadást eredményezett, ami mindenkit igazán megérintett.

Ember Márk a „Tovább” című dal előadása során egy igazi bulit szeretett volna teremteni a döntőben. Ez sikerült is neki, hiszen zenésztársaival együtt láthatóan minden percét kiélvezték a produkciónak, sőt, Márk még egy csellót is magához ragadott a dal végére. A fiatal művészek összességében egy tüzes és vidám hangulatú produkcióval örvendeztették meg a nézőket.

A Turbo szintén csatlakozott az akusztikus verziót választók táborához, ráadásul ezúttal is tartogattak meglepetést a nézők számára. A rockzenészek bemutatták, hogy tökéletesen megfér egymás mellett a cselló, a dob, a cimbalom, a gitár, de még a kongadob is! Ráadásul nem kell erősítő és basszusgitár egy erőteljes rock dalhoz, hiszen az „Iránytű” akusztikus verzióban is nagyot ütött.

A döntő első szekciójának dalai után extra produkciójaként a Kossuth-díjas Csík Zenekar állt színpadra, akik egy különleges feldolgozásban adták elő a Kispál és a Borz együttes „Csillag vagy fecske” című dalát.

Rövid szünet után a dalok eredeti hangszerelését választó előadók következtek, akik közül elsőként Takács Nikolas lépett a színpadra, aki a szakmai munkásságának 10. évfordulóját koronázta meg a szombati előadásával. Nikolas ezúttal is mindent beleadott és egy elképesztően erős énekléssel adta elő a „Csendbeszéd” című dalát.

Az „Év felfedezettje” címet bezsebelő Tortuga együttes tagjai szintén a dal eredeti verziója mellett döntöttek. A nyíregyházi fiúk a döntőben egy látványos, ütős és tüzes előadással kalauzolták el a közönséget a „Mámor tér 3.” címre. Az igazi rock and roll életérzés ezúttal sem maradt otthon, a banda energikus előadása mindenkit magával ragadott és lángra gyújtott.

A döntő második duettjeként állt színpadra Kóbor Zsóka és Polgár Patrik. Patrik gitárjátékával és Zsóka csodálatos hangjával a „Valamiért” című dal igazán erős érzelmeket szabadított fel, amit az előadás egyszerűsége és letisztultsága csak tovább fokozott. A melankolikusabb, szomorúbb hangvételű dal ezen az estén is mindenkit magával ragadott.

A Dal 2020 színpadára utolsóként a Nene zenekar tagjai léptek, akik egy fantasztikus előadással tették fel az i-re a pontot. A fiatal zenészek energikus előadása, a kicsit elektronikus hangszerelés és Reni elképesztő hangja egy rendkívül erős „alternatív pop” produkciót eredményezett, így a „Későre jár” című dalukkal a fiatalok egy igazán méltó befejezést adtak a műsornak.

Szombat este fény derült „A Dal 2020 Akusztik” versenyének eredményére is. A 30 akusztikus hangszerelésű dal közül a nézők szavazatai alapján Rácz Gergő és Orsovai Reni „Mostantól” című dala került ki győztesként.

A döntőben érvényes szavazási rend szerint a zsűri tagjai az összes produkció meghallgatása után dönthették el, kiknek adják a pontjaikat. Nagy Feró 4 pontot a Nene zenekarnak, 6 pontot Rácz Gergőnek és Orsovai Reninek, 8 pontot a Fatal Errornak, míg 10 pontot a Turbó együttesnek adott. Vincze Lilla 4 pontot a Turbonak, 6 pontot a Nene formációnak, 8 pontot Ember Márknak, míg 10 pontot Rácz Gergő és Orsovai Reni párosának ajándékozott. Pély Barna a pontjai közül négyet Takács Nikolasnak, hatot Ember Márknak, nyolcat Rácz Gergő és Orsovai Reni párosának, tizet pedig a Turbo együttesnek adott. Végül Apáti Bence is megosztotta a döntését, ami alapján a Fatal Error 4, a Turbo 6, Rácz Gergő és Orsovai Reni 8, míg a Nene 10 ponttal gazdagodott.

A fináléba a zsűri összesített szavazatai alapján a Turbo, Ember Márk, Rácz Gergő és Orsovai Reni, illetve a Nene zenekar jutott be, a továbbiakban erre a négy előadóra szavazhattak a nézők.

A szavazásra nyitva álló idő alatt egy újabb extra produkciót láthattak a nézők a színpadon, ahová a kétszeres A Dal győztes Pápai Joci tért vissza „Az én apám” című tavalyi győztes dalával.

Végül a nézők szavazatai alapján A Dal 2020 győztese Rácz Gergő és Orsovai Reni „Mostantól” című dala lett. Ez az előadópáros 75 millió forint összértékű nyereménnyel gazdagodott a verseny végén, amelyet karrierjükre fordíthatnak.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => A Dal 2020 - Döntő, Fotó: Kaszner Nikolett
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2020/03/A_Dal_2020_donto_foto_MTVA_Kaszner_Nikolett-97-1024x683.jpg
    [alignment] => aligncenter
)