A DAL 2020 – Hírek

Ilyen volt A Dal 2020 első elődöntője

Az első elődöntő versenyzői:
Fatal Error – Néma
Nagy Bogi – Maradok
Horus & Marcus ft. Fekete Bori – Tiszavirág
Holychicks – Pillangóhatás
Varga Szabolcs – Pillanat
Rácz Gergő és Orsovai Reni – Mostantól
Tortuga – Mámor tér 3.
Nági – Freedom – Felszállok a gépre
Takács Nikolas – Csendbeszéd

Zsűritagok:
Vincze Lilla zenész, szövegíró, a Napoleon Boulevard EMeRTon-díjas énekesnője, zenepedagógus-énektanár
Apáti Bence táncművész, publicista, az Operettszínház balettigazgatója
Pély Barna Artisjus díjas énekes-gitáros-zeneszerző
Nagy Feró énekes, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere

Fontos, hogy a produkciók alatt nincs lehetőség a dalok pontozására! Szavazni a 10. dal elhangzása után lesz lehetőség SMS-ben!
A szavazatok rendkívül fontosak lesznek a végelszámolásnál! Csak az juthat tovább, akinek a teljesítményét a zsűri és a nézők is kiemelkedőnek látják.
A zsűri azonban továbbra is közvetlenül a produkciók után minden dalt pontoz, 1-től 10-ig adhatnak pontokat. Viszont minden zsűritag egy adásban csak egyszer adhat 10 pontot, és ha ezt a pontszámot ugyanarra a dalra adják mind a négyen (tehát 40 pontot kap), akkor az a dal automatikusan továbbmegy a következő fordulóba!

Az estét egy hangszertörő rock-metal zenekar nyitja, de most akusztikus formában zúznak!
Következik a Fatal Error és a Néma!

Igazi rockerként Nagy Feró kezdte az értékelést, aki elárulta, hogy először nagyon aggódott, amiatt, hogyan is fog ez a dal akusztikusan hangozni, de neki nagyon bejött a végeredmény. Vincze Lilla szerint is ez a dal még azoknak is tetszeni fog, akik egyébként annyira nem rajonganak a rock zenéért. Apáti Bence szerint a fiúk öltöny-nyakkendő öltözéke még extrát is hozzátett az előadáshoz. Pély Barna szerint ez az előadás igazi zenei csemege volt.
Pontok: 9 – 9 – 9 – 9

Következőként a színpadra lépő előadó elsőre „pillangóként” próbálta lenyűgözni a zsűrit és a nézőket. Ő fiatal kora ellenére már most hatalmas érzelmi mélységgel képes a színpadon előadni.
Következik a szárnyaló Nagy Bogi és a Maradok!

Nagy Feró szerint Bogi varázslatos előadó és ez a dal is egyre jobb lesz minden előadásával. Vincze Lilla szerint a dal tényleg tudott hová fejlődni és gyönyörűen építkezett az előadásban. Azonban ő a jövőben vár majd valamilyen megújulást.
Pontok: 8 – 9 – 9 – 9

A következő csapat honosította meg itt A Dal 2020 színpadán a folkrap műfaját, amiben a népzenei motívumok találkoznak a rappel.
Következik Horus és Marcus ft. Fekete Bori és a Tiszavirág!

Pély Barna szerint végre megmozdult az ének, azonban még mindig kicsit egysíkú a daluk és ezt még mindig lehetne hová fejleszteni. Apáti Bence pont azért szereti A Dalt, mert csak itt találkozhat ilyen különleges előadókkal.
Pontok: 6 – 7 – 8 – 8

Egy csaj bandával megyünk tovább, akik legutóbbi szereplésükkor megmutatták, hogy bizony a lányok is játszhatnak kemény rock and rollt! 4 helyett most 10 nő veszi birtokba a színpadot!
Következik a HolyChicks és a Pillangóhatás!

Vincze Lilla szerint a dal akusztikus változata nem hozta ugyanazt a szintet, mint az eredeti. Hiányzott neki a dinamika és a dob. Apáti Bence szerint a lányok túl sokat akartak most, azért nagyon nagy volt a káosz és ezért nem állt össze az egész.
Pontok: 6 – 7 – 6 – 7

Egy szerelmes fiú érkezik A Dal színpadára, akinek versenydala egy szál zongorára íródott, így nem meglepő, hogy most is, ebben a letisztult formában fog megszólalni.
Következik Varga Szabolcs és a Pillanat!

Pély Barna szerint Szabi nagyon jó énekes, azonban az egy zongora szerinte nem volt elég ebben az előadásban. Apáti Bence valami nagyobbat és monumentálisabbat képzelt volna el ehhez a dalhoz és szerinte sokat ment előre ez a dal.
Pontok: 7 – 7 – 8 – 8

A válogatóból az egyik legmagasabb pontszámmal továbbjutó dal előadói következnek. Nézzük akusztikus környezetben tudják-e fokozni az élményt.
Következik Rácz Gergő, Orsovai Reni és a Mostantól!

Nagy Feró “szőrős, rocker szívét” is meghódították ezzel a számmal és szinte végig izgulta az egész előadást. Sőt, szerinte ez egy győztes dal is lehet. Vincze Lilla szerint pont ilyennek kell lennie egy pop számnak. Szerinte az akusztikus változat is tökéletes volt. Apáti Bence szerint ez a szám megunhatatlan és 5-10 évente írnak ilyen szuper dalt.
Pontok: 10 – 10 – 10 – 9

Egy mámoros produkcióval folytatjuk az estét, a fiúk célja ma sem más, mint, hogy megbabonázzák a nézőket és a zsűrit.
Jön a Tortuga és a Mámor tér 3.!

Apáti Bence kezdte az értékelést, aki nem volt elájulva az akusztikus változattól, szerinte ez most nem volt elég. Pély Barna viszont teljesen másként vélekedett, szerinte a dal szövege ebben a változatban plusz értelmet nyert.
Pontok: 9 – 8 – 7 – 7

Az előző alkalommal tableteket szelídített a színpadon, akusztikusan is a kütyüfüggő generáció tagjairól énekel.
Következik Nági és a Freedom – Felszállok a gépre!

Vincze Lilla szerint Náginak kell a zenekar és nagyon jót tett neki ez az akusztikus változat. A zongora, a hangszerelés és a vokál is nagyon szuper volt. Nagy Feró szerint az akusztikus változat teljesen új szintre emelte a dalt és a vokál pedig kiemelkedő volt.
Pontok: 7 – 7 – 8 – 8

A következő énekes mindenhol arról beszél, hogy 2020 az ő éve. Most kiderül, a szerelem beteljesedéséről szóló dala beteljesíti-e a döntőről szövögetett álmokat!
Következik Takács Nikolas és a Csendbeszéd!

Pély Barna ez egy nagybetűs produkció volt. Nagy Feró szerint a dal maga nem annyira erős, de Nikolas előadása megmentette ezt a produkciót. Vincze Lillának néha hiányoztak a csendek, de egyébként egy nagyon harmonikus előadásnak tartotta. Apáti Bence sem tartja ezt a dalt a mezőny legerősebbének, de Nikolasnak annyira erős hangja van és annyira profin énekel, hogy ez minden mást helyre tesz.
Pontok: 10 – 8 – 7 – 9

Nagy Feró, a zsűri elnöke átadja a „A Dal 2020 Felfedezettje” különdíjat, amivel idén is egy olyan versenyzőt tüntet ki a mezőnyből a zsűri, aki nálunk debütált, vagy itt szerepel először nagyobb, országos nyilvánosság előtt, és kiemelkedő teljesítményt nyújtott produkciójával.

A Dal 2020 Felfedezettje és a Petőfi Zenei Díj az Év Felfedezettje kategóriájának nyertese a Tortuga együttes!

A zsűri pontszámai alapján 26 ponttal a HolyChicks-től búcsúzunk, valamint Rácz Gergő és Orsovai Reni 39 ponttal már biztosan ott lesz a döntőben!

Elindult a 10 perces szavazás! Kedvencükre SMS-ben voksolhatnak a +36(20,30,70)4422-999-es alapdíjas telefonszámon.

Amíg szavaznak kedvenceikre, addig egy különleges produkcióval készültünk Önöknek! Ő a rock, a jazz, a blues ikonikus előadója, négyszeres EMeRTon, Liszt Ferenc- és Artisjus-díjas énekes. Akit jellegzetes rekedt hangjáról mindenki azonnal felismer! Hölgyeim és uraim A Dal 2020 színpadán egy élőlegenda: Charlie!

A nézői szavazatok alapján a legkevesebb szavazatot a Varga Szabolcs kapta, aki így távozik a versenytől.

Az újraindított 5 perces szavazás lezárása után kihirdették a további döntősöket.

Aki biztosan a A Dal 2020 döntőjében tudhatja magát, a 3. helyen továbbjutott 60 ponttal Takács Nikolas! Gratulálunk!
Aki sajnos a cél előtt egy lépéssel vérzett el, és aki számára most véget ér a verseny 54 ponttal nem jut a döntőbe: Nagy Bogi!
Aki a 2. helyen jutott tovább a döntőbe 69 ponttal: Fatal Error! Gratulálunk!
A következő versenyzőnek sajnos nem sikerült a továbbjutás, 41 ponttal Horus X Marcus ft. Fekete Bori búcsúzik a versenytől.
A zsűri és a nézi pontok alapján első helyen jut tovább: 71 ponttal a Tortuga.
Nági pedig 35 ponttal búcsúzik a versenytől.

Az első elődöntő továbbjutói:
Rácz Gergő és Orsovai Reni, Takács Nikolas, Fatal Error, Tortuga

Akiktől pedig elbúcsúztunk:
HolyChicks, Varga Szabolcs, Nagy Bogi, Horus X Marcus ft. Fekete Bori, Nági