A DAL 2020 – Hírek

Történelmi fordulatok és érzelmi viharok

A Dal 2020 harmadik, egyben utolsó válogatóján a még hátralévő tíz formáció küzdött meg a fennmaradó hat elődöntős helyért. A műsorban először fordult elő a kiesésnél holtverseny, tovább nehezítve a zsűri dolgát. A dalok többsége a szakítást és a párkapcsolati problémákat boncolgatta.

Az utolsó válogatón elsőként a Turbo együttes lépett színpadra. A srácok hosszabb szünet után tavalyi lemezbemutató koncertjükkel tértek vissza. Most is az volt a céljuk, hogy felturbózzák a hangulatot, különösen az est elején a zsűri és a közönség elé állva. „Iránytű” című dalukkal a helyes irányt keresik, merre is kell menni ahhoz, hogy ismét szélesebb rétegekhez jussanak el. A banda stílusa, melyet maguk progresszív rockként jellemzenek, nagyon elnyerte a zsűri tetszését. Elsőként 38 pontot zsebeltek be.

A rockos felütés után a boldog családanya, Diana lépett A Dal 2020 színpadára. „Menedék” című száma, állítása szerint mindenkihez szól, aki nem akar több kompromisszumot kötni és el akarja engedni rossz párkapcsolatát. A dal mondanivalóját a háttértáncosok előadása erősítette. A határozott lüktetésű, de egyszerű és visszafogott dal 24 pontot kapott.

Harmadik előadóként egy rutinos versenyző következett. Berkes Olivér immáron negyedszer lépett közönség elé a műsorban. Ezúttal az eddigiektől eltérő stílusú dalt hozott, amely kis feszültséget és indulatot is magában hordoz állítása szerint. Témájában kapcsolódik az előtte elhangzott dalhoz, hiszen egy rossz kapcsolatból való kilépés szükségességét fogalmazza meg. Ezt erősíti a „Visszakér a múlt” cím is. Lehet, hogy csak a véletlennek köszönhető, de Diana dalában is gyakran visszaköszönt a „visszaveszem a jelen időmet” sor. Olivér 29 pontot kapott produkciójára.

Ezt követően egy akusztikus duó, Kóbor Zsóka és Polgár Patrik lépett fel. A Zsóka által lebegve előadott „Valamiért” című szerzeményüket az eddigi legőszintébbként jellemezték. A melankolikusabb hangvételű dalukkal érzéseket szeretnének kiváltani az emberekből. Már azt is csodának, hatalmas esélynek tartják, hogy szerepelhetnek a műsorban, de Zsóka éneke szerint „a minden nekem a semmi”. A zsűri vegyes fogadtatással értékelte a dalt, a duó 29 pontot ért el.

A Dal 2020 színpadára ötödikként egy nyíregyházi rockbanda lépett. A csak saját dalokkal, csak magyarul éneklő Tortuga Mámor tér 3. című számával egy felfűtött, bulizós éjszakát hozott el nekünk. A gazdag látványtechnikával kísért produkció a jó és rossz pillanatok megélésének fontosságát hangsúlyozta. A rossz pillanatok megélése szükséges ahhoz, hogy a jót is értékelni tudjuk. A lendületes előadás 35 pontot hozott a fiúknak.

Szakításról szóló dalában Kökény Attila A Dalban most lépett fel először egyedül, egy zongorával. „Búcsúznom kell” című dalával elsősorban lány rajongóit szólítja meg. Az elválás fájdalmát megéneklő énekes a nagyívű dalokat szereti, most is ilyet tárt a hallgatóság elé. A dal szövege, tartalma nem érintette meg minden zsűritag szívét, nem úgy, mint az énekes hangja, előadásmódja, melyeket nagyra értékeltek. Ez 34 kapott pontban mutatkozott meg.

Ember Márk, a 26 éves, fiatal tehetség a zene mellett elsősorban a színház világában jártas. „Tovább” című szerelmes dala arról szól, hogy ő egy másik emberért meddig lenne képes elmenni. Az énekes úgy fogalmazza meg, hogy mindig van tovább. Saját szerzeményét pörgősen, dinamikusan adta elő, tükrözve az egy szerelmes emberben tomboló energiákat. Ember Márk és ukuleléje 28 pontot kapott.
Nyolcadik előadóként az MDC következett. A fiúk már másodjára állnak A

Dal színpadára. A 2013-ban alakult banda funkys elemekkel ötvözött popzenét játszik. „Más világ” című daluk a továbblépésről szól, melyet pozitív köntösbe burkolnak. Zenéjüket a műsorvezetőnő úgy jellemezte, „pozitív életszemlélet megzenésítve”. A zsűri vegyes értékelése 29 pontot hozott a srácoknak.

Utolsó előtti előadóként Heincz Gábor “Biga” lépett A Dal 2020 színpadára. Az énekes bevallása szerint a stílusbeli megkötések ellen van, ezért is értékeli nagyra a műsorban való szereplést. A Dalt az egyetlen olyan fórumnak tartja, ahol az általa képviselt értékeket színpadra viheti. „Máshol járunk” című dala a boldogságról és az arról való elmélkedésről szól. Dalával és izgalmas jelenségével 30 pontot zsebelt be.

Utolsó előadóként Rácz Gergő és az előző hétről már ismert Nene zenekar énekese, Orsovai Reni párosa következett. „Mostantól” című daluk megtörtént esetet dolgoz fel, párkapcsolati problémát feszeget. A komplett, színházias produkció Rácz Gergő botlását dolgozza fel. Arról szól, hogy a férfi későn jön rá, hogy mit veszíthet, de a dal ívének köszönhetően a nő megmutatja, hogy ennek ellenére szereti. Az otthoni vitát a lakást mintázó háttér, illetve az énekesek öltözéke is szimbolizálta. A duó 38 pontot kapott a szakmai zsűritől.

A szavazás az új szabályok szerint a tizedik dal elhangzása után kezdődött meg. Amíg a nézők leadták voksukat kedvenceikre, addig az est vendégfellépője lépett színpadra. Ő a mindenki által elismert Tóth Vera volt, aki szintén egy tehetségkutatóban tűnt fel korábban, így átérezhette a többiek helyzetét. Hangja miatt nagyon sokan Cserháti Zsuzsához hasonlítják, hasonlították, több számot is énekel tőle. Ezúttal a „Hamu és gyémánt” című dallal kápráztatott el mindenkit. Az érzelmek vihara, a melankóliába öltött optimizmus járta át a dalt, meghatotta a zsűrit is.

A harmadik előválogatóban a legkevesebb nézői szavazat alapján az MDC esett ki először, majd pedig a zsűritagok döntése alapján Diana is búcsúzott a versenytől.
A műsor történetében először a hatodik helyért holtverseny alakult ki Berkes Olivér és Kökény Attila között. Kettejük közül a zsűri Kökény Attilát juttatta tovább. Ötödik helyen Kóbor Zsóka és Polgár Patrik, negyedik helyen Ember Márk, a harmadikon a Turbo, a másodikon a Tortuga lépett tovább. A legtöbb pontot Rácz Gergő és Orsovai Reni kapta.
Az összesített eredmények, a nézői szavazás és a zsűri pontjai alapján így Berkes Olivér és Heincz Gábor „Biga” is elköszönt a versenytől.