×
A Dal 2019

A Dal 2019 – Zsűri

Nagy Feró

A Beatrice és az ős-Bikini frontembere, dalszerző és dalszövegíró. A Dal 2019 új zsűritagja.

Nagy_Fero

Nagy Feró nevét a Beatrice frontembereként és színpadi szerepei kapcsán mindenki jól ismeri, több évtizede a zenei élet egyik legfoglalkoztatottabb, legkedveltebb előadója határon innen és túl.

1971-ben csatlakozott a Beatrice zenekarhoz, ami akkor még lánycsapatként volt ismert. Miután 1977-ben a zenekar feloszlott, 1978-ban megalakult a klasszikusnak számító és ma is ismert Beatrice zenekar, amelynek a frontembere lett. 1981–es feloszlásuk után Feró megalapította az Ős-Bikini–t, a magyar alternatív punk-rock kultúra egyik legmeghatározóbb együttesét. 1987-ben újra összeállt a Beatrice zenekar, több dalukkal átírták a slágerlistákat.
Idén ünnepelték 40. születésnapjukat egy nagyszabású Aréna koncerttel és egy több mint 70 állomásos országos turnéval.

Nagy Ferónak olyan slágereket köszönhetünk, mint a 8 óra munka, Azok a boldog szép napok, a Pancsoló kislány, a Mielőtt végleg elmegyek, a Fagyi, vagy a Gyere kislány gyere.
Garázs című rádióműsora a problémákkal küszködő fiatalok számára nyújtott segítséget, valamint amatőr zenekarok mutatkozhattak be a nagyközönség előtt.

1989-ben Állami Ifjúsági Díj kitüntetésben részesült, 2016-ban A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

2017-ben életrajzi könyve alapján bemutatták a Ricse Ricse Beatrice című rockmusicalt az Új Színházban, melyben élőben zenél a jelenlegi zenekar, és Feró is megjelenik a darabban. Az előadások a mai napig hatalmas sikerrel mennek.

Kapcsolódó Cikkek