A Dal 2019

A Dal 2019 - Hírek

Pápai Joci dala, Az én apám nyerte A Dal 2019-et

A Dal 2019 február 23-i döntőjére több előadás is megújult hangzással és látványvilággal érkezett. Azonban mégsem az újdonság varázsa hozta meg a sikert, hanem a kiforrott stílus és a magas színvonalú előadás.
Fotó: Kaszner Nikolett

Fotó: Kaszner Nikolett

A Dal 2019 utolsó adása a műsorvezetők, Dallos Bogi és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie közös duettjével indult. Az énekesek először hologramként jelentek meg a színpadon, és Dallos Bogi és Freddie a műsorban korábban megismert dalait, a We All-t és a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválra kijutott Pioneert adták elő, amely hatalmas sikert aratott.

A közönség által tovább juttatott csapat, a The Middletonz indította a döntő versenyét.  A srácok büszkék arra, hogy már első számuk ekkora sikert aratott. Az iráni-holland rapper, Slash szülei először látták fiúkat élőben színpadon, így elsősorban nekik szólt a Roses. Az énekesek a döntőre kicsit változtattak a hangszerelésen és gitárosuk is színpadra állt.

Másodikként Oláh Gergő lépett színpadra. A Hozzád bújnék című érzelemdús, mondanivalójával is üzenni szándékozó dala pozitív hatással volt a zsűrire is. Gergő, aki immáron negyedszer szerepelt A Dalban, a tőle megszokott magas színvonalú produkciót hozta.

A Dal 2019 legfiatalabb versenyzője, Nagy Bogi lépett harmadik előadóként színpadra. Holnap című dala a felnőtté válás szépségeit és nehézségeit foglalta össze. Az otthonról való elszakadás nehéz, de fontos lépései mindannyiunk számára ismerősek lehetnek, ezért nem csak a fiataloknak szólt az előadás. „A dallal picit többek lehetünk” – mondta a szerzeményről az énekesnő. A felnőtté válást szimbolizálta a Bogi szoknyájára vetített gyermekkori képek folyamatos lehullása is.

Bogi kifinomult előadása után a Fatal Error robbantotta fel a színpadot. A műsor összekovácsolta a zenekart. Elmondásuk szerint: számukra már a döntőbe jutás is egy beteljesült álom. A produkció a közönséget is megmozgatta, hiszen hatalmas ujjongással fogadták a lángoló szintetizátort és a zene hevében égő fiúkat.

Következő előadóként Pápai Joci egyedül lépett színpadra. A Dal 2017 győztese mezítláb adta elő Az én apám című dalát. Joci a tőle megszokott őszinteséggel énekelte meg érzelmeit, amellyel a teljes stúdiót szeretettel töltötte meg, a zsűrit és a közönséget pedig egyaránt elvarázsolta.

A hatodik előadó több művészeti ágban jeleskedett már, énekesként azonban csak tavaly ismerhette meg a nagyközönség. A vizuális effektekben bővelkedő Madár, repülj! című dal előadásakor Szekér Gergő zeneszerzői és dalszövegírói tehetségét is megcsillogtatta.

A rövid szünet után A Dal 2019 Felfedezettje, az Acoustic Planet adta elő versenydalát. A produkcióban fontos szerepet kapott az énekesnő, Zsombok Réka kisugárzása, ezúttal ruhája is úgy csillogott, mint Nyári zápor a csillagok fényénél. A csapat és a dal sikere nem csak Nagy Feró plátói szerelmében mutatkozik meg, hanem a közönségtől kapott pozitív visszajelzések is ezt támasztják alá.

A Dal 2019 utolsó előadójaként Vavra Bence lépett színpadra Szótlanság című produkciójával. A hangnak mindig nagy szerepe van Bence előadásaiban, annak tisztasága és erőssége ezúttal is megerősítést kapott a zsűritől. Ahogy kiemelték Bence tehetségét is. A közönség pedig egyértelmű tapssal és ovációval fejezte ki tetszését a produkció után.

A zsűritagok ezután az általuk négy legjobbnak tartott produkciót pontozták, 4-6-8 és 10 pontot osztva ki. Ezek alapján alakult ki a legjobb négy mezőnye. Első helyen 26 ponttal Pápai Joci, második helyen 22 ponttal az Acoustic Planet, harmadik helyen 20 ponttal Vavra Bence, negyedik helyen pedig korával megegyező pontszámmal, 16 ponttal Nagy Bogi végzett, így ők jutottak a legjobb négy közé, ahol sikerüket már a közönség szavazataira bízta a szakmai zsűri.

Amíg a négy előadó a tévénézők szavazatait várta, addig kihirdették A Dal 2019 Akusztik szavazás győztesét. A nyertes a USNK lett, akiknek Posztolj című dalának akusztikus feldolgozását a showműsorban is bemutatták.

Az utolsó adásban sem maradtunk extra produkció nélkül. A műsor tavalyi győztese, az AWS lépett színpadra. A már jól ismert Viszlát nyár című dalukat ezúttal áthangszerelve, új formában hallhatta a publikum. A siker pedig idén sem maradt el, produkciójukkal méltóan megkoronázták a showt.

A közönség a négy előadó közül Pápai Jocit juttatta ki a 2019-es, 64. Eurovíziós Dalfesztiválra, amelyet május 14-18. között Tel-Avivban rendeznek meg. Három éven belül kétszer győzedelmeskedett Pápai Joci, ami a műsor történetében még sosem fordult elő. Az én apám című dal képviseli Magyarországot tavasszal Izraelben

Kapcsolódó Cikkek