A Dal 2019

A Dal 2019 - Hírek

Táncoló zsűritag A Dal 2019 első elődöntőjében

A február 9-i első elődöntőben már komoly volt a tét, hiszen a döntőbe kerülést határozták meg a pontszámok. Született nagyon magas pontszám, táncra perdült Nagy Feró, valamint kiosztották A Dal 2019 Felfedezettje díjat is.

Az első elődöntőben A Dal 2019 színpadára elsőként a USNK, a kolozsvári rap duó lépett. Az előző fordulóból a közönség által továbbjuttatott rapperek „Posztolj” című számukkal aktuális témát dolgoztak fel, elsősorban a fiatalokat megszólítva. A fiúk, 34 pontot kaptak a zsűritől és a közönségtől összesen.

A szintén a közönség által bejuttatott yesyes duó produkciójának hangzása az előző körben negatív kritikákat is kapott. Ezért most Szabó Ádám harmonikajátéka erősítette a produkciót. A feszültség és az energia fontos szerepet kapott mind az előadásban, mind pedig a zsűri értékelésében. Az „Incomplete” című szám a fiúknak összesen 35 pontot hozott.

Harmadik előadóként a 2010-ben alakult rocktrió lépett A Dal 2019 színpadára. A Konyha erre a hétre is kinyitott és tovább fűszerezte előadását. A rádiók által már most is „Százszor visszajátszott” fülbemászó dallam a zsűritől az est addigi legmagasabb pontszámát kapta, összesen 38 pontot.

Következő fellépőként a miskolci együttes, a The Sign mutatta meg magát. Az énekes tapasztalatai alapján az egyedi hangzású dal megosztja a közönséget, nem mindenkinek hozza el a „3 perc békét” – mondta el bemutatkozó kisfilmjükben. A zsűri szerint a válogató óta tovább fejlődött az „Ő” című dal. Az előadásra 37 pontot kaptak a fiúk.

A Dal 2016 felfedezettje egy afrikai hangzású dallal lépett fel az elődöntőben. Petruska „Help Me Out of Here” című számával a frissen műtött lábú Nagy Ferót is táncra perdítette. A komoly tartalom és vidám előadás kombinációja nem csak a zsűri tetszését nyerte el, a közönség szavazataival együtt 42 pontot zsebelt be.

Ötödikként az Acoustic Planet következett, színpadra hozva a „harsányság elleni lázadást”. A látványként stilizált esővel kísért „Nyári zápor” című dal eddig is és ezúttal is sok pozitív visszajelzést kapott. Az énekesnő elmondása szerint dalaik célja, hogy az emberekből valamit kiváltsanak. Ez ezúttal Mező Misinél szimpátiát, Both Miklósnál pedig a maximális, 10 pontot jelentette. Az együttes nagyon magas pontszámot, 45 pontot ért el.

Rövid szünet után a DENIZ nevű formáció mutatta be a hazaszeretetéről szóló dalát. A tartalmas hip-hop Magyarország és Budapest magasztalásával próbálta bizonyítani, a kétkedések ellenére a hip-hop-nak igenis van létjogosultsága A Dal 2019 színpadán. Az együttes az „Ide várnak vissza” című dalával a közönség hathatós segítségének köszönhetően 35 pontot gyűjtött össze.

A The Middletonz – hitvallása szerint – törekszik a műfajilag nem meghatározható stílus kialakítására. A fiúk az elején izgultak, hogy megosztó daluk milyen fogadtatásban részesül majd. Azonban az előző forduló után a kérdőjelek hamar kiegyenesedtek, hiszen nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a hangzásában, látványában erőteljes előadásra. A rózsák mellé nem kellettek fegyverek, így is nagyot szólt a The Middletonz. A „Roses” 41 pontot ért el.

Vavra Bence dalát szerencsére nem a „Szótlanság” jellemezte. A tőle megszokott, energikus, magas színvonalú ének nagyon jól közvetítette a szenvedélyes, érzelmekkel teli szöveget. Bence állítása szerint csak önmagával van versenyben, de az előadására kapott 42 pont a döntőbe juttatta őt.

Az összesített ponttáblázat alapján az Acoustic Planet, Petruska és Vavra Bence jutott a döntőbe. Ők már nyugodtan hallgathatták az este meglepetésprodukcióját, Varga Miklóst és tehetséges gyerekeit, Vivient és Szabolcsot. A rockzenész és gyermekei a vén Európát fiatalították meg a színpadon.

Az est folyamán kiosztották A Dal 2019 Felfedezettje díjat, amelyet idén a szakmai zsűri döntése alapján az Acoustic Planet nyert el, akik ezzel a Petőfi Zenei Díj Felfedezett kategória nyerteseivé is váltak.

A közönség, a több mint ötvenezer vigaszági szavazatával a The Middletonz-t juttatta a döntőbe.

Kapcsolódó Cikkek