A Dal 2019

A Dal 2019 - Hírek

Végletes érzelmek A Dal 2019 második adásában

A január 26-i, második válogató a zenei stílusok és érzelmek kavalkádját hozta. Teret kapott az akusztikus, a jazz, a rock, a pop és a modern zene hangzása is. Az olykor még a zsűrit is megosztó produkciók ezen az estén is komoly támogatást kaptak a közönségtől.

A versenyzők közül A Dal 2019 színpadára elsőként Heatlie Dávid lépett, aki idén először indult el a megmérettetésen. A szövegcentrikus, de a látványra is sokat adó pop-rock stílusú előadás az elválásról szólt, mely Dávid által bevallottan nem saját érzéseken alapszik. Az énekes – aki a produkció során még bukfencezett is – a „La Mama Hotel” című dalával 34 pontot zsebelt be a zsűri tagjaitól és a közönségtől együttesen.

Kállay Saunders András hatodik alkalommal tért vissza A Dal színpadára, de most nem szólóban, hanem a The Middletonz formációjával érkezett. A tőle megszokott, rapbetétekkel színesített lírai és egyben energikus dal nagy sikert aratott a zsűri körében. A számot kísérő táncosok ruházatukban, az énekesek „tetoválásukban” is utaltak a dal címére. Az est első angol nyelvű, „Roses” című dala összesen 41 pontot ért a versenyben.

A jazzrajongók körében ismert Hajdu Klára harmadikként mutatkozott be. A „You’re Gonna Rise” című száma arról szólt, hogy a csalódásokból is fel lehet, fel kell állni. A pozitív tartalmú, légies színpadképpel dúsított produkció üzenetét az énekesnő kisugárzása is hangsúlyozta. A vegyes fogadtatású dal a zsűri és a közönség értékelése alapján összesen 32 pontot kapott.

Szintén idén először lépett A Dal 2019 színpadára a fiatal veszprémi zenész, Gotthard Ádám, Gotthy. A személyes élményen alapuló „Csak 1 perc” című száma egy lánynak szólt. A meghatározó első pillantás és azt követő hullámvasút katartikus élmény volt az énekes számára. Ezt az érzést azonban a zsűri nem, de a közönség magas ponttal díjazta. A dal 26 pontot gyűjtött össze.

Frissítőként hatott a téli hidegben az Acoustic Planet „Nyári zápor” című dala. A Kölcsey Ferenc leszármazott Kölcsey Szabolcs szerzeménye olyan mély mondanivalót hozott, amivel mindenki máshogy tud azonosulni. A remény mindig jelen van – szólt a dal üzenete. Az akusztikus hangszerekkel kísért, remek hangszerelésű dal még a zsűri szigorúbb tagjait is magas pontszámra sarkallta, így az este addigi legmagasabb pontszámával, 43 ponttal zárt.

A második válogató feléhez érve, a rockzene kedvelőinek kedvezett a műsor. A Fatal Error énekes-dalszerzőjének elmondása szerint első pozitív töltetű szerzeménye a házasság, a szeretett nő kisajátításának témáját dolgozta fel. A romantikus témát sajátos módon, vad fejrázással és tüzes vizuális effektekkel jelenítették meg. A „Kulcs” című előadásuk a közönség pontokkal együtt 45 pontot hozott a Fatal Errornak, akik ezzel az összesített ponttábla élére kerültek és biztos továbbjutókká váltak.

A rövid szünet után A ByTheWay zenekar tagjaként megismert, de tavaly már szólóban induló Vavra Bence lépett A Dal 2019 színpadára immár harmadik alkalommal. A „Szótlanság” című dal egy nem működő kapcsolatban ragadt egyén érzelmeit, lelki drámáit mutatta be. A színpadon nagy szerepet kapott a táncoshölgy, aki a színpadi elemként megjelenő ajtókat is bevonva táncolta körbe a teret. A produkció összesen 39 pontot zsebelt be.

A következő fellépővel legelső alkalommal ismerkedhetett meg az ország. Diana, a kétgyermekes édesanya életében először állt színpadon, azonban ez produkcióján egyáltalán nem mutatkozott meg. A „Little Bird” című dala azt az óhaját fejezte ki az énekesnőnek, hogy az emberek nyissanak egymás felé, szeressék egymást és legyenek empatikusak egymással. Az ígéretesen szép debütálás Diananak 34 pontot jelentett.

A 2012 óta működő, miskolci zenekar, a The Sign számos fesztivált követően első alkalommal mutatkozott be A Dal 2019 színpadán. Az egyedi hangzású, refrén nélküli, fiatalos szerzemény, az „Ő” című dal üzenete volt, hogy bár sokfélék vagyunk, de merjük szeretni egymást. A szeretetközösség elérése számukra csapaton belül is nagyon fontos. A letisztult hangzást a tagok fehér öltözéke is erősítette. A műsorvezető, Freddie által három percnyi békének titulált előadás a fiúknak 38 pontot hozott.

Utolsó előadóként, az előző évben elért sikerek után ismét A Dal színpadára lépett az elektronikus pop stílust képviselő yesyes. A duó egy Los Angeles-i Youtube csatorna meghódítása után a hazai közönséget is elragadtatta. Az „Incomplete” című számuk azt a törekvést és energiát volt hivatott megszólaltatni, amivel megtalálhatjuk azt a személyt, akinek hiányában tökéletlenek vagyunk. A színpadi látványképet két kötélakrobata is segítette. A fiúk a zsűri és a közönség pontjai alapján 35 pontot értek el.

Az összesített ponttáblázat alapján a Fatal Error, az Acoustic Planet, a The Middletonz, Vavra Bence és a The Sign jutott tovább az elődöntőbe. Ők már hátra dőlve hallgathatták az este extra produkcióját, az idén 70 éves, Artisjus-díjas Deák Bill Gyulát, aki örökzöld slágerét, a Felszarvazottak balladáját adta elő.

A közönség, vigaszágon szavazataival a yesyes-t jutatta be az elődöntőbe.

Kapcsolódó Cikkek