A Dal 2019

A jazz dala 2019-ben?

2019-ben a jazzkedvelők is találhatnak maguknak nekik szóló produkciót, a színpadon ugyanis bemutatkozik Hajdu Klára. A magyar jazzszcéna sokak által kedvelt énekes-dalszerzője és tanára saját szerzeményű You're gonna rise című számával jutott a legjobb 30 közé.

Hajdu Klára zenei tanulmányait óvodás korában kezdte, ahonnan egyenes út vezetett a zenei általános iskolába, majd pedig a zeneiskolába. Zongorázott, kórusban énekelt, tizenöt éves korától öt éven át pedig jazz éneklést tanult Szegeden.

2004-ben ő volt Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zenekarának, a Balázs Elemér Groupnak a női hangja, ahol Winand Gábor mellett énekelt. Tehetségükkel bezsebeltek két aranylemezt és egy Fonogram díjat is, emellett itthon és számos európai nagyvárosban teltházas koncerteket is adtak. Hajdu Klára számára tehát nem idegen a külföldi fellépés. Énekelt már New Yorkban, Ottawában, Torontóban, Oslóban, Párizsban, Londonban, Glasgowban, Rómában és Madridban is.

Fotó: Lakos Gábor Fotó: Lakos Gábor

A tehetséges jazz énekesnő 2009-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakán. 2010 novemberében megjelent első önálló albuma „Ajándék” címmel, amely magyar nyelvű tradicionális karácsonyi dalokat tartalmaz, jazzes hangszerelésben. Két évvel korábban, 2008-ban alakult meg saját zenekara a Hajdu Klára Quartet. Eddig két lemezük jelent meg, melyek dalait a magyar jazz csatornákon kívül holland és német országos rádiók is játsszák. 2013-ban jelent meg első albumuk „Come with me” címmel, amelyen saját szerzeményeken kívül kortárs jazz darabok, örökzöldek, valamint népdal-feldolgozások is hallhatók. Második lemezüket 2015-ben teltház előtt mutatták be. A “Plays Standards Dedicated to Chet Baker” című albumuk a legendás jazztrombitás emléke előtt tiszteleg. 2017 elején a szakma az albumot „Az év hazai jazz albuma” kategóriában Fonogram – Magyar Zenei Díjra jelölte. A kvartettel párhuzamosan és attól elválaszthatatlanul alakult meg Klára és Oláh Krisztián duója. 2017 tavaszán jelent meg első lemezük, a “Deep in a Dream”, melyen saját kompozícióik mellett kedvenc dalaik is helyet kaptak.

Hajdu Klárát a jazzma.hu – az egyetlen magyar jazz portál – olvasói 2013-ban az év énekesnőjének választották. Előadóművészete mellett az énekesnő a budapesti Tóth Aladár Zeneiskolában jazz-éneklést, illetve a Talentum Nemzeti Kisebbségi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Táncművészeti és Zeneművészeti Szakképző Iskolában éneket tanít.

Hajdu Klára most először lép A Dal 2019 színpadára, ahol a You’re gonna rise (Fel fogsz emelkedni) című szerzeményével száll versenybe Magyarország legjobb dala címért.

Kapcsolódó Cikkek