ALPOK-DUNA-ADRIA : A kolostor bora

A november 16-i adás tartalmából
 

– A Kiskunsági Nemzeti park területén legelteti szürke marha gulyáját az az apajpusztai gazdálkodó, aki küldetésének tartja az őshonos magyar szürke marha – nem éppen jövedelmező – tenyésztését. Negyven éve még 6 kisborjúval és vágóhidakról felvásárolt állatokkal kezdte az állattartást, de hitt abban, hogy gazdaságossá tudja tenni a tenyésztést. Ökofarmján ma már húsfeldolgozó üzem is működik és egyedi kínálatával az élelmiszer feldolgozásban is új utakra merészkedett.

– Bárhonnan is érkeznek, a hegymászók, kifejezetten kedvelik a Velebit Nemzeti Park szakadékait és szurdokait. Így vannak ezzel az extrém dolgokat kedvelő futók is, akik számára szinte egyetlen szikla sem túl meredek. Idén ősszel ismét itt rendezték meg az Absolute Paklenica nevű vertikális futóversenyt, amelynek pályáit a szinte érintetlen természet övezi.

– Dél-Tirol nemcsak hegyeiről, a Dolomitokról híres, hanem bor- és gyümölcstermeléséről is. Az itteni jellegzetes szőlőfajta, a homokos talajon termő Lagrein, amelyet a bolzanói völgykatlanban a Muri Gries nevet viselő ódon kolostor mellett termesztenek.

– Saját erdejében termel fát, vagy maga dolgozza fel a vásárolt tüzelőt? Bajorországban egyre többen tesznek így. A baleseti statisztika ugyanakkor azt mutatja, hogy veszélyesre fordul a dolog, amint színre lép a motoros fűrész. Ezt felismerve az erdészeti társulások tanfolyamokat szerveznek, amelyek során meg lehet szerezni a fűrészkezelői bizonyítványt.

– Amerika First lady-je szlovén származású és a körülbelül ötezer lakosú kis településen, Sevnicában nőtt fel. A település lakosai rendkívül büszkék erre és sokan hasznot is remélnek ettől. Akik ismerték, egy visszafogott, a feltűnést kerülő lányra emlékeznek, hiszen Melanija Knavs még fiatalon elkerült a szülőhelyéről.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – november 16. csütörtök 7:10
Ismétlés aznap, 15.40-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább