Egyéb

Egy hazában: Tiszteletbeli főkonzuli, konzuli találkozót tartottak szerdán Pécsett

A november 12-i adás tartalmából
 

A Magyar Külügyminisztérium szervezésében tiszteletbeli főkonzuli, konzuli találkozót tartottak szerdán Pécsett. Meghívták a nemzetiségi szószólókat is, akiknek bemutatták Baranya Megye gazdasági, turisztikai, kulturális életét. A megyei közgyűlés dísztermében ott volt Varga Szimeon, bolgár nemzetiségi szószóló is. (Mándity P.)

November 17-én és 18-án újra összeül a régióban élő szerbek állandó konferenciája. A tanácskozáson, amelynek Temesvár ad otthont, ott lesz Alexov Lyubomir, hazai szerb nemzetiségi szószóló is. (Mándity P.)

A csehszlovák-magyar lakosságcsere és hatása az emberi sorsokra címmel rendez konferenciát a Magyarországi szlovákok kutatóintézete Békéscsabán november 16-án és 17-én a Megyei Könyvtárban. A szervezők magyarországi és szlovákiai történészeket, közszereplőket ésm újságírókat hívtak meg a tanácskozásra, amelyen a két nap alatt 16 előadás hangzik el. A konferencia alkalmából Békéscsabára érkezik az a vándorkiállítás, amelyet a lakosságcseréről állított össze Paulik Antal, az Országos Szlovák Önkormányzat kabinetvezetője. (Antala Zs.)

A szerb nemzetiségű Nikola Tesláról nevezik el a Pomázi Német Nemzetiségi Általános Iskola természettudományos szaktantermét. Az új terem megnyitóját november 17-én tartják. A névválasztás okairól műsorunknak Balogh Ilona, az iskola igazgatója beszélt. (Mándity P.)

Lengyelország Függetlenségének ünnepe alkalmából, a lengyel hazáért mutattak be szentmisét ma délelőtt a kőbányai lengyel templomban. Délután öt órától az Aranytíz Művelődési Központban rendez koncertet a Fővárosi Lengyel Önkormányzat. Ma délután három órától, a Budaörsi Sportcsarnokban tartják az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségének idei, jubileumi gálaműsorát. A Találkozások Bulgáriával elnevezésű fotópályázat idén is várja a jelentkezők Bulgáriában készült fényképeit. Várnai Ferenc magyar és nemzetiségi népzenekutató és zeneszerző német énekkari és fúvószenekari feldolgozásaiból rendeznek hangversenyt a Pécsi Német Iskolaközpontban, november 16-án. Az August Senoa Horvát Asszonykórus egy programsorozattal ünnepli fennálásának 35. évfordulóját.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Ifjúsági Bizottsága a napokban rendezte Szekszárdon a III. Ifjúsági Konferenciáját. A találkozó tökéletes továbbképzési és kapcsolatépítési lehetőséget biztosított a legaktívabb magyarországi német fiatalok számára. Szó esett a parlamenti választásokról is, a hazai németek szemszögéből. Az országos német önkormányzat ifjúsági referensét, Radóczy Károlyt Schulteisz Gábor kérte telefonhoz.

Nemrégiben egy új díjat alapítottak az alföldi szlovákok. A nemzetközi kitüntetésről november elején döntöttek a magyarországi, a vajdasági és a romániai szlovák kulturális intézetek vezetői. Király Katalint, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatóját kérdezte a részletekről Makai Ildikó.

Újjáéledt, feltámadt az egykori budai szerb székesegyház ikonosztáza. A Szent Demeternek, majd Szent Háromságnak szentelt templomot, amelyet 1949-ben bontottak le, Újvidéken mutatták be a Máticá Szrpszká Galériájának napján. Csodával határos módon a templom lebontása után az ikonok, Árszénije Teodorovity ikonfestő alkotásai megmenekültek, sokáig egy raktárban tárolták őket. Öt évvel ezelőtt egy nagyszabású projekt keretében kezdődött a valamikor 15 méter magas ikonsztáz 73 képének restaurálása és konzerválása. Mándity Predrág járt Újvidéken.

A 25 éves, vízvári származású Kovács Milánról már gyermekkorában kiderült, hogy tehetséges teniszező. Első bajnokságát 7 évesen nyerte meg. Az elmúlt 20 évben számos sikert mondhatott magáénak, amit rengeteg kupa és arany érem tanúsít. Most utolsó éves hallgató az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A tanulás és a tenisz mellett fordítóként és tolmácsként dolgozik, valamint a közéletben is szerepel, ugyanis tagja az Országos Horvát Önkormányzat közgyűlésének. Kovács Milánnal Balatinácz Renáta beszélget.

A Pusztaottlakai Románok Egyesülete nemrégiben megtartotta szokásos évzáró találkozóját. A magyarországi román közösség egyik legrégebbi szervezete ebben az esztendőben is több programot ajánlott tagjainak. Ezek között talán a közös utazások azok, amelyek a legnagyobb élményt jelentették – mesélték a találkozón Bauer Ádámnak.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 12., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább