Szlovák nemzetiségi műsor - 45. hét

A november 6. és 12. közötti adások tartalmából.
 

November 7., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Programajánló: a Vertigo Szlovák Színház novemberi előadásai, szlovákiai vendégszereplése
– Pro Cultura Slovaca elnevezéssel egy új díjat alapítottak az alföldi szlovákok. A nemzetközi kitüntetés alapításáról november elején döntöttek a magyarországi, vajdaság és a romániai szlovák kulturális intézetek vezetői. Hogy ki kaphatja az elismerést, és ki jelölhet a szlovák kultúra területén kiemelkedő munkát végző egyéneket vagy csoportokat, elmondja nekünk Dr. Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatóját.
– Ezután Csicsmány községbe látogatunk, mely Zsolnától délre a Strázsa-hegy alatt, a Rajcsanka-patak völgyében fekszik, és ahol egész évben megcsodálhatók a fő nevezetességnek számító, fehérrel díszített sötét színű faházak.
– A második hírösszefoglalót követően a 25. budapesti Szlovák filmszemináriumról lesz szó, majd P.O. Hviezdoslav szlovák költőre emlékezünk, aki 96 éve hunyt el.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

November 8., szerda:
– Női magazin – ismétlés
– 22 év után megfogták a cseh bingó hackert.
– Az összehasonlító irodalomtörténet kérdései összeolvadnak az egész irodalomtudomány elvi és módszeri kérdéseivel. Az összehasonlító módszer nem áll többé külön, s az, amit a szó régebbi értelmében lehetett összehasonlításnak nevezni, annyira részletkérdéssé vált, hogy művelése aligha teszi lehetővé az irodalomtudomány mai, legfontosabb kérdéseinek megközelítését….Dyoníz Durisin ról, a szlovák világhírű irodalom kutatóról Susa Ivan, Besztercebányai Bell Mátyás Egyetem Filozófiai Tanszék professzora beszél.
– Márton Napi szokások – Krupa András – ismétlés
– Márton Napi lakoma ismétlés

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

November 9., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások.
– A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének közművelődési osztályát a tavalyi évtől Karkus Katalin vezeti. A Nyitrai Egyetem kulturális menedzsment szakán végzett, tótkomlósi származású fiatal pályakezdővel beszélgetünk terveiről, hobbijáról, munkájáról.
– A szlovák szellemi kulturális örökség listájára új elemek kerültek fel, többek között a drótos mesterség és a modrai kerámia is.
– A második hírösszefoglalót követően Zuberecbe látogatunk, ahol az Árvai falumúzeumot mutatja be hallgatóinknak Richard Janostín.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

November 10., péntek:
-Facebook veszélyei….
-“A statisztikák szerint évente 30 000 fiatal szlovák ember kivándorol külföldre. Többsége ott ism marad…
Mindeütt jó, de legjobb otthon – film rendezője – Višňovský Pavel ism.”
-25. Filmszeminárium programja…
-a kivándorlás érinti mindenkit a “szél gyerekeit” /roma kisebbséget/ is ….műsor résztvevő: Čurilová Júlia
-Hogyan tovább Magyarországi Szlovákok c. konferencia lesz Pilisszentkereszten

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

November 11., szombat:
– Vallási magazin
– Tours-i Szent Márton élete
– Egyházi hírek
– A szlovákiai Gútán 2 napos rendezvénysorozatot tartottak júniusban a csehszlovák-magyar lakosságcsere 70. évfordulójának alkalmából.
– Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezete nevében írt alá testvérvárosuk civil szervezeteivel együttműködési megállapodást.
– Ondrej Litvai – a Gútai Szlovák Kultúra Baráti Kör elnöke volt a főszervezője Gútán annak a rendezvénysorozatnak, melyen az áttelepült szlovákok és leszármazottaik a lakosságcserére emlékeztek.
– Tarkalevelű zöld juhart ültettek Gútán a lakosságcsere évfordulója alkalmából. A fát Nobik Erzsébet, szarvasi evangélikus lelkész áldotta meg.
– Horváth Árpád, Gúta polgármestere is beszédet mondott június 17-én a lakosságcsere alkalmából megrendezett ülésen.
– A Gútai Evangélikus Egyházközség is 70 éve alakult. A jelenlegi lelkész, Mária Popičová beszél a gyülekezeti életről, arról az örökségről, melyet az Alföldről vittek magukkal a 70 évvel ezelőtt Szlovákiába települt hívek.
– Žofia Nagyová Gútán él, oda települt át családjával 1947-ben, közvetlenül azután, hogy Magyarországon megszületett. Hogyan és mikor került pontosan családja az anyaországba, hogyan él tovább az alföldi szlovák nyelv és kultúra családjában, arról is beszél riportunkban.
– Helena Šáliová a szlovákiai Gútán egy rendhagyó vízimalom és múzeum vezetője. Mezőberényi származású. Megosztja a hallgatókkal azt, miért döntöttek ősei a családi legendárium szerint az áttelepülés mellett.
– Nobik Erzsébet, szarvasi evangélikus lelkész ugyan már nyugdíjas éveit tölti miközben fáradhatatlanul szolgálja a magyarországi szlovák közösséget. A vele készült beszélgetésből kiderül, miért választotta a papi hivatást, hogy és hol kezdődött szolgálata, hogyan tekint a magyarországi szlovák egyházközségekre.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

November 12., vasárnap:
-cukorbeteg sofőrök…..
-Pro Cultura Slovaca elnevezéssel egy új díjat alapítottak az alföldi szlovákok. A nemzetközi kitüntetés alapításáról november elején döntöttek a magyarországi, vajdaság és a romániai szlovák kulturális intézetek vezetői. Hogy ki kaphatja az elismerést, és ki jelölhet a szlovák kultúra területén kiemelkedő munkát végző egyéneket vagy csoportokat, elmondja nekünk Dr. Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatóját. ism.
-Csicsmány községbe látogatunk, mely Zsolnától délre a Strázsa-hegy alatt, a Rajcsanka-patak völgyében fekszik, és ahol egész évben megcsodálhatók a fő nevezetességnek számító, fehérrel díszített sötét színű faházak
-Az összehasonlító irodalomtörténet kérdései összeolvadnak az egész irodalomtudomány elvi és módszeri kérdéseivel. Az összehasonlító módszer nem áll többé külön, s az, amit a szó régebbi értelmében lehetett összehasonlításnak nevezni, annyira részletkérdéssé vált, hogy művelése aligha teszi lehetővé az irodalomtudomány mai, legfontosabb kérdéseinek megközelítését….Dyoníz Durisin ról, a szlovák világhírű irodalom kutatóról Susa Ivan, Besztercebányai Bell Mátyás Egyetem Filozófiai Tanszék professzora beszél…..
-közel 2 éve dolgozik hivatalában az OSZÖ kultúr referense Karkus Katalin…ism.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább