Fölszállott a páva - 2017

Külhoni fölszállók - Pávatovábbjutók Keszthelyről és Tatabányáról

Nagy érdeklődés mellett vetítette pénteken a Duna a Páva keszthelyi és tatabányai területi válogatóit. A versenyen a külhoniak is sikeresen szerepeltek, s hárman jutottak a budapesti elődöntőkbe.

Az egész Kárpát-medence nagy izgalommal követte a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny keszthelyi és tatabányai válogatóit. A MTVA és a Hagyományok Háza közös megmérettetésén a külhoniak is jól szerepeltek: a tizenöt versenyzőből hárman várhatják a fővárosi folytatást.

A felvidéki Pósfa Zenekar korábban célként tűzte ki a népzene megismertetését a jövő generációval. A nemes elhatározás mellett a Pósfáról származó banda tagjai missziót is tejesítenek: népszerűbbé kívánják tenni a felvidéki népzenét és táncokat a Kárpát-medencei magyarság körében.

Pósfa Zenekar Pósfa Zenekar

„Meglepődtünk, de egy kicsit meg is szeppentünk – idézi a dicsőség pillanatait Iván Lajos a zenekar alapítója. – Tény, hogy fel kell kötni a fehérneműt, de bizakodóak vagyunk. A következő fordulóban Vág-Garam-völgyi zenével kedveskedünk a közönségnek.”

Veres Mihaela míves énekével bűvölte el a közönséget, no meg a zsűri tagjait. A pusztinai leány jelenleg Szombathelyen tanul a Bartók Béla Zeneiskola népzenei szakán. Sokoldalú, a zene mellett fényképezni és rajzolni is szeret; emellett családról, támogató férjről és három gyermekről is álmodik.

Veres Mihaela Veres Mihaela

„Mihaela nagyon örült a sikernek: hatéves munka gyümölcseként fogadta– értékeli tanítványa eredményét Földesi Jánosné tanár. – A keszthelyi eredmény eddigi pályafutásának csúcsát jelenti, de előre tekint, az elődöntőre magyarszováti énekkel készül.”

Sőregi Anna és kísérője Komáromi Kristóf a bányászvárosban alapozta meg sikerét. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre első éves népi ének – népzeneelmélet szakos hallgatóját pörgős, vidám természetű teremtésként ismerik, aki mindig csínytevésen töri a fejét. Most viszont komolyan fogadta eredményét: „Egy egész napot töltöttünk Tatabányán, a hangulat kiváló volt és nem éreztük a verseny súlyát. A sok ismerős és barát feledtette a fellépés izgalmait.”

sőregi

Hogy mivel is készül a december elejei budapesti debütálására, nos, ezt még homály fedi!

A filmtudósítások sora még ezzel nem ért véget, november 10-én a héten az utolsó, hajdúböszörményi és mikházai (Felső-Nyárádmente) válogatóval várja a Duna nézőit.

A vágatlan produkciók megtekinthetők:
www.mediaklikk.hu/pava