Öt kontinens: Színészlegenda és forradalmár - Szörényi Éva kalandos élete

Nézze meg a videót!

100 éve született a világháború előtti időszak egyik legnépszerűbb magyar színésznője. Szörényi Éva a Színművészeti Akadémia növendékeként a Nemzeti Színház tagja lett, és az ország első színházának egyik vezető színésznőjeként, több mint húsz éven keresztül lépett színpadra. Közel harminc filmben játszott főszerepet, köztük olyan emlékezetes alkotásokban, mint a Barátságos arcot kérek, Mária nővér, A Noszty fiú esete Tóth Marival, Halálos tavasz…

A Nemzeti Színházban több rendezésben évekig alakította mindhárom nagy magyar klasszikus főszerepét, Évát Az ember tragédiájában, Melindát a Bánk bánban és Tündét a Csongor és Tündében.

A Nemzeti Színház forradalmi bizottságának a társulat által megválasztott társelnökeként 1956 októberében részt vett a forradalomban, majd annak leverését követően családjával hazája elhagyására kényszerült. Az Egyesült Államokban előbb a keleti majd, a nyugati parton élt. Los Angelesben fiával készített interjút Csizmár Edina. Visszaemlékezésében az 56-os eseményekről és az amerikai magyar közösségbe való bekapcsolódásáról is mesélt.

Öt kontinens – Szombaton 10:30-tól a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László

Olvasson tovább