×

Egyéb

Egy hazában: Dumtsa Jenőről rendeztek konferenciát Szentendrén

A november 5-i adás tartalmából
 

Magyarországi, romániai és a szerbiai szlovák közösségek együtt terveznek és valósítanak meg programokat a Dél-Alföldön, és a szomszédos, határon túli térségekben. A közös pályázatokről Lászik Mihályt, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnökét halljuk. (Dózsa Zenta)

23-ik alkalommal tartották meg tegnap Deszken a Bánáti Szábor elnevezésű Szerb Kulturális Szemlét. A telefonnál Brczán Krisztifor, az egyik szervező, a Bánát Egyesület elnöke. (Mándity P.)

A színfalak mögött az orrom eltörött, mert belestem, hogy mi zajlik a színfalak mögött – Zorán dalszövege a mottója annak a kezdeményezésnek, amely Budapest szerb kulturális, tudományos, és vallási történetét, továbbá világkonyháját ismerteti meg egy séta alkalmával az érdeklődőkkel. A kalauz Karácsonyi Zoltán, a Vígszínház művésze. (Rádity M.)

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés támogatásáról beszéltek a képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén. Közös koszorúzást tart a Bem József Kulturális Egyesület és a 12. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat november 11-én, délelőtt 11 órakor az Apor Vilmos téren található Józef Piłsudski emléktáblánál. November 12-én, délelőtt fél 11-kor kezdődik a lengyel hazáért és Lengyelország függetlenségéért bemutatott szentmise a kőbányai lengyel templomban. A Fővárosi Lengyel Önkormányzat Lengyelország Függetlenségének ünnepe alkalmából rendez koncertet november 12-én, délután öt órai kezdettel az Aranytíz Művelődési Központban. Magyar-Ukrán Zenei Napok kezdődnek november 10-én Miskolcon. A „Tehetséges fiatal alkotók Békéscsabán, a Csabai Szlovák Kultúra Házában” című kiállítássorozat következő tárlatának megnyitójára hívja az érdeklődőket a Csabai Szlovákok Szervezete. A szegedi Román Filmnapokon a tiszaparti város filmkedvelői is megismerhetik az elmúlt év román filmgyártásának néhány kiemelkedő alkotását. Emmanuel Tjeknavorian örmény hegedűművész koncertjét rendezik ma este 8 órától Budapesten, a Fesztivál Színházban.

Protestáns közösségek Délkelet-Magyarországon címmel rendeztek szimpóziumot Mezőberényben a reformáció 500-ik, valamint a csehszlovák-magyar lakosságcsere 70-ik évfordulója alkalmából. A találkozó kezdeményezői az országos német és szlovák önkormányzatok voltak. Heinek Ottót, az Országos Német Önkormányzat elnökét kérdezte elsőként Antala Zsuzsanna.

A Reformáció 500-ik évfordulója alkalmából a Szegedi Román Nemzetiségi Önkormányzat és a Szegedi Egyetem Román Nyelv és Irodalom Tanszéke kétnyelvű tudományos konferenciát rendezett „A Magyar Reformáció román kultúrára gyakorolt hatásai és következményei” címmel. A konferencia helyszíne a Szegedi Baptista Gyülekezet volt. A meghívott vendégek között volt többek között Nagy Levente, a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Román Filológia Tanszékének vezetője, aki a román református püspökség keletkezéséről és annak jelentőségéről tartott előadást. A programot a Méhkeréki Román Baptista Gyülekezet fúvószenekara és kórusa gazdagította. A nemzetközi tanácskozás a „Reformáció 500 Emlékbizottság” pályázati támogatásával valósult meg, mondta el Kaupert Júliának Petrusán György, a Szegedi Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Tapintható hovatartozás – németnek lenni Magyarországon a 20. században. Ezzel a címmel tartott előadást John C. Swanson, az amerikai, Chattanoogai egyetem tanszékvezető professzora Budapesten, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetében. Lukács Albin először egy rövid bemutatkozást kért tőle.

A szabadkai Balint Vujkov Napok a horvát nyelvnek és könyvnek szentelt három napos irodalmi rendezvény. Ennek keretén belül egy kétnapos tudományos-szakmai tanácskozást tartottak, amelyen a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete is képviseltette magát. Sákán Tímea az Intézet igazgatójával Blazsetin Istvánnal beszélgetett.

Dumtsa Jenőről rendeztek konferenciát a napokban Szentendrén. A város első polgármestere, aki szerb nemzetiségű volt, 100 évvel ezelőtt hunyt el. 8 cikluson át tartó városvezetői regnálása során olyan korszakalkotó gazdasági, adminisztratív, kulturális, szociális, turisztikai és közlekedési fejlesztéseket vitt véghez, amelyeknek köszönhetően, a századforduló idején Szentendre a dinamikus fejlődés útjára lépett. A konferencia főbb témáiról elsőként Lásztity Pérót, a Magyarországi Szerb Intézet igazgatóját, a tanácskozás fő szervezőjét kérdezte Rádity Milenkó.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 5., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább