Egyéb

Egy hazában: Eltávozott szlovák ősökre emlékeznek november elsején Csömörön

Az október 29-i adás tartalmából
 

Szegeden, a Nemzetiségek Házában értékelték a dél-alföldi szlovákok projektjeit. Ezeknek megvalósításában a magyarországi, romániai és a szerbiai szlovák közösségek vesznek részt. Műsorunknak a részletekről Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke beszélt.

Befejeződött a szegedi szerb temető első világháborús síremlékeinek felújítása. Az átadás november 4-én lesz, az ünnepség délelőtt 11-kor kezdődik. A felújításra pályázati forrás adott lehetőséget – mondta el műsorunknak Pavle Kaplan, szerb ortodox esperes.

A Pusztaottlakai Románok Egyesülete – közeledve az esztendő végéhez – az idén is tartott évzáró találkozót, amelyre meghívta a környék más egyesületeit és nyugdíjas klubjait. A nagy érdeklődésre való tekintettel, az eseményt pár éve már Újkígyóson rendezik, ahol az ottlakai Művelődési Háznál nagyobb termet találtak a szervezők. A tegnapi találkozóra is nagyon sokan jöttek el – számolt be Vigyikán Mihály, az egyesület alelnöke.

Bolgár-magyar kétnyelvű emléktáblát avattak az elmúlt héten Szófiában, az ország egyik legrégebbi templomában – számolt be az MTI-nek Soltész Miklós. Koszorúzást tartott tegnap Dumba Miklós budapesti emléktáblájánál a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata, és az Erzsébetvárosi Görög Nemzetiségi Önkormányzat. Lendvai művészek címmel nyílik kiállítás a budapesti Hegyvidék Galériában holnap este hat órakor. Az eltávozott ősökre emlékeznek november elsején Csömörön. November 1-jén, délután 3 órakor lengyel nyelvű szentmisét celebrálnak a rákoskeresztúri köztemető lengyel parcellájában. Magyar-Ukrán Zenei Napok kezdődnek november 10-én Miskolcon.

A zágrábi székhelyű Határon Túli Horvátok Hivatala idén első alkalommal szervezett fórumot, amelynek a vajdasági horvátok voltak a házigazdái. A vendéglátók a négy napos találkozót igyekeztek minél hasznosabb tartalommal megtölteni. A hivatalos programokon kívül bemutatták: miként sikerült évszázadokon át megőrizni anyanyelvüket és nemzeti identitásukat. A rendezvényen két magyarországi horvát fiatal is részt vett, egyikőjükkel, Szölősi Szabolccsal Füri Tamás beszélgetett.

A szerb limesről – ezt a címet viseli az a négy nyelvű kiadvány, amelyet Szlávomir Gvozdénovity romániai, és Milosevits Péter, magyarországi szerb költők jelentettek meg közösen. A két alkotó a szerb nyelvű verseket lefordította román illetve magyar nyelvre is, majd következett az angol nyelvű fordítás. A páratlan irodalmi együttműködésről Milosevits Péterrel Mándity Predrág beszélgetett.

Ahogyan híreink között is elmondtuk: az eltávozott szlovák ősökre emlékeznek november elsején Csömörön. A fáklyás felvonulás résztvevői a temetőben megkoszorúzzák a szlovák feliratú síremlékeket. Néhány napja mutatták be a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat új daloskönyvét a Sinka István Községi Könyvtárban. A házigazda Takács László karnagy volt, az Így énekeltek Csömörön című kiadvány második kötetével Szabó Erzsébet ismertette meg a közönséget. Antala Zsuzsanna kérte mikrofon elé.

Nemrégiben jegyezték be hivatalosan a Magyarországi Románok Sakkegyesületét, amely az idén alakult, a korábbi versenyek szervezője, Kozma János kezdeményezésére. A hazai románok körében nagyon népszerű a sakk. A 70-80-as években települések közötti versenyeket szerveztek, mostanában pedig két sakk kupát is tartanak évente. Ezeket 2009. óta rendezik Gyulán, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségében. Hazai román sakktörténet – Bauer Ádámtól.

Első alkalommal rendeztek harmonika-konferenciát Pécsett. A résztvevő gyerekek fővárosi oktatóktól tanulhattak, új hangszerekkel ismerkedhettek behatóbban és koncerteket is adtak. Kéméndi Tamás harmonikatanár több száz zenészt és harmonikakedvelőt mozgatott meg és csalogatott a koncertekre és az előadásokra. Arnold Krisztina kérte mikrofon elé.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 29., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább