ALPOK-DUNA-ADRIA: A Szlovén Toszkána

A november 2-i adás tartalmából.
 

– A Trieszti-öböl  északi partján fekszik Monfalcone városa,  amely az  óceánjárók  gyártásáról ismert. Itt nyílt meg nemrég  a Hajógyári Múzeum, amely Itáliában is különlegesnek számít, hiszen ez az egyetlen, a tengerhajózás és a hozzá kapcsolódó hajóépítés 20.-21.századi történetét bemutató kiállítás.

– Saját sorstársain szeretne segíteni egy kisteleki vak férfi.  Járja az ország iskoláit és óvodáit, tabuk nélkül beszél a vakságról, az emberek hozzáállásáról, és mindent megmutat, ami számára  nehézség  és amin a látók segíthetnek a sérülteknek a mindennapokban.

– Az olaszországi Toszkánához hasonlítják a  festői szépségű  szlovén  Šmartno  városát, amely az ország nyugati határvidékén húzódik. A település már a rómaiak idején lakott volt, a Habsburg-velencei háborúk idején pedig bástyákkal és fallal vették körül. 1985 óta kulturális emlékhelyként tartják számon..

– Hallottak-e már Bajorországban készült skót dudáról?  Márpedig létezik ilyen! Egy programozó informatikus fiatalember elhatározta, hogy inkább a dudakészítést választja kenyérkereső foglalkozásául. Kitanulta  e mesterség csínját-bínját  és így e szép szakma  első művelője lett Bajorországban.

– A dubrovniki ferences kolostorban található Európa egyik legrégebbi gyógyszertára. Hétszáz éve  alapították  és  a  tengerparti városba látogató turisták egyik kedvenc célpontja. A gyógyszertár népszerűségét a gyógynövényekből készült készítményeknek köszönheti, melyeket ma is a régi kolostori receptúrák szerint kevernek ki.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – november 2. csütörtök 7:10
Ismétlés aznap, 15.40-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább