×

Egyéb

Napközben: Parkolni nehéz

Az október 27-i adás tartalmából
 

Parkolni nehéz

Hallgassa meg!

Hallgatói panasz nyomába eredünk, mely szerint a szeptemberben bevezetett új zuglói parkolási rend miatt az elmúlt hetekben szinte lehetetlenné vált a parkolás a kerületben élőknek. A környező kerületek szélső utcáiban szintén arra panaszkodnak hogy a korábban máshol parkoló, az új övezetek miatt onnan kiszoruló gépjárművek lehetetlenné teszik a kerületben élők parkolását. Vélhetőleg a döntéshozók is belátták, hogy finomhangolásra van szükség, mert ezen a héten szerdán (1025-én) a Fővárosi Közgyűlés módosított néhány korábbi rendelkezésen. Hogyan lett életszerűbb a parkolási rend?  Milyen más lehetséges, bevált modellek vannak hogy egy kerület orvosolja az egyre több autó okozta parkolási gondokat. Illetve hogyan kerülhető el hogy a külső kerületekből ingázók ne p+r parkolónak használjanak egy-egy nagyobb tömegközlekedési csomópontot? Vagy el kell fogadni, hogy ha majd’minden családra 2-3 autó jut, akkor már nem evidens minden autó esetében az ingyenes, könnyű parkolás? A jövőben természetes lesz, hogy minden kerületben egy re több fizető parkolási övezetet kell kijelölni?

riporter: Toldi Szabolcs
vendégek:
Dr. Macsinka Klára, Szt. István Egyetem, Ibl Miklós Építéstudományi Kar egyetemi docens, közlekedésépítő mérnök

Korlátok nélkül

Hallgassa meg!

Új korai fejlesztő intézmény épül Budapesten az eltérő fejlődésű gyermekek számára, valamint a szülők és szakemberek részére összeállított „Útikönyv” is segíti az érintett családokat a Down Egyesület programjának köszönhetően. A Csodavár Korai Fejlesztő Centrumban és Játszóházban az ország egész területéről fogadják a sajátos nevelési igényű és fogyatékossággal élő gyermekeket.
riporter: Korpás Éva
vendégek:
Pázmány Viktória gyógypedagógus, a nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Centrum szakmai vezetője
Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke

„Kutyadoktorok” a kórházban

Hallgassa meg!

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház gyermek rehabilitációs részlegén van hogy éveket töltenek a gyógyulásra váró gyerekek. Ez idő alatt, kikerülve saját kortárs közösségükből, gyakran barát nélkül maradnak. A világtól elzárva, mentális és lelki egészségük megőrzésében sokat segítenek nekik négylábú „doktoraik” akik rendszeresen látogatják őket. Az élmény foglalkozásokra a debreceni Aura Egyesület terápiás kutyái érkeznek hozzájuk. Hogyan gyógyít a terápiás kutya? Milyen kutyafajták alkalmasak erre a feladatra? Kik és hogyan képezik ki ezeket a „kutyadoktorokat”?
riporter: B.Tóth Erika
vendégek:
Nagy Lajos, a debreceni AURA alapitvány kutyakiképző vezető trénere
Dr. Sátori Ágnes, állatorvos, pszichológus

Bozsik gazda kertészeti tanácsai

Napközben – Kossuth – október 27., péntek, 9.00

Szerkesztő: Czifra Szilvia-Körmöczi Zsuzsanna
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább